BoekenBoekachtergrondGastblog Tim Lommerse: Over de lange weg naar debuteren...

Gastblog Tim Lommerse: Over de lange weg naar debuteren…

-

Eén van de meest gehoorde vragen die Tim Lommerse de laatste weken kreeg: “Hoe lang ben je daar nou mee bezig geweest, zo’n boek schrijven?” Zijn antwoord: Weet ik veel. Ik weet niet eens wanneer ik echt doorkreeg dat het een boek was dat ik aan het schrijven was. Het begon als een verzameling losse verhalen, waarvan de twee belangrijkste hoofdpersonages wel goed bij elkaar leken te passen. Dus zette ik ze samen in een nieuwe plot. En ja, het klikte wel tussen die twee. Of nuja, klikte, er was chemie, zo goed gingen ze helemaal niet door één deur. Hoe dit uitgangspunt later uitgroeide tot zijn debuut, Het Lucifer Dilemma, vertelt Tim in deze gastblog. 15 april a.s. organiseert Tim een boekpresentatie bij Boekhandel Stevens.

timthroneDe kant die het verhaal op ging deed op een gegeven moment een titel opborrelen. Het Evangelie volgens Judas. Pakkend, mysterieus… Ja, daar kon ik wel wat mee. Tot ik dat ging googelen en het bewuste evangelie een bestaand document bleek te zijn. Weliswaar grotendeels vergeten (en vermoedelijk vooral “verdoofpot” door het Vaticaan), maar toch: al geclaimd als titel dus. Daarop besloot ik me dan maar in te lezen in die al bestaande materie en daarop het verhaal verder te ontwikkelen. De werktitel veranderde in Apostel van Judas, wat beter paste bij de hoofdpersoon en de ontwikkeling die het verhaal had doorgemaakt.

Wat me uiteindelijk echt heeft geholpen het manuscript eindelijk af te schrijven, was de deadline voor een wedstrijd waar ik heel graag aan mee wilde doen, georganiseerd door uitgeverij Luitingh-Sijthoff en Magic Tales. Nu had ik iets om naartoe te werken. Niet alleen schoot daardoor opeens mijn dagelijks productiviteit omhoog, ik werd ook veel efficiënter in het doorhakken van knopen en het mezelf door “writers blocks” heen forceren. Writers blocks bestaan niet als je een deadline hebt, alleen als je de tijd hebt om ze een probleem te laten worden. Dat gaat nergens zo op als bij het project waar ik nu aan werk: een boek dat zich afspeelt op Castlefest en dat begin augustus dus gewoon gepresenteerd moet worden. Hoezo, geen inspiratie vandaag? Niks mee te maken, je moet toch gewoon die 500 woorden op papier krijgen om je deadline te halen! Ja, dat werkt voor mij.

timthroneHoe dan ook, bij die wedstrijd haalde ik de shortlist, net niet genoeg voor publicatie. Die eer ging naar An Janssens, met Drakenkoningin – om je een idee te geven van wanneer die wedstrijd dateert – waarna dus de zoektocht naar een andere uitgever begon. Dat is al drie jaar geleden. Wauw. Bizar als ik het zo opschrijf. Maar daar ga je dus al: daarom vind ik “hoe lang ben je er nu mee bezig geweest?” een onmogelijke vraag om te beantwoorden. Na meerdere flirts en evenzovele “je schrijft goed maar je past net niet in ons fonds, probeer het anders eens bij…” kwam Uitgeverij Macc op mijn pad. Eigenaar Theo was erg enthousiast, maar had nog wel wat vragen, dus reisde ik af naar het zuiden van het land om hem daar persoonlijk over te spreken.

De problemen bleken verre van onoverkomelijk, maar vroegen simpelweg om een (zoveelste) drastische herschrijving, waar ik deze keer aan begon met de goede moed dat er dan ook een contract op me zou liggen te wachten aan het einde van de rit. En dat was ook inderdaad het geval, waardoor ik niet lang na het voltooien van de nieuwste versie – waarbij de titel van Apostel van Judas veranderde in Het Lucifer Dilemma – mijn handtekening kon zetten onder mijn eerste auteurscontract. Daarna is er nog een goed half jaar overheen gegaan tot dit moment, dat ik achter mijn laptop een blog zit te schrijven over de daadwerkelijke presentatie van mijn debuut over iets meer dan een week. En wat is er in dat goede halfjaar gebeurd denk je? Juist, herschrijven. Maar gelukkig ook hele toffe dingen als het vorm zien krijgen van bijvoorbeeld de cover! Thank god voor vrienden die handig zijn met Photoshop, het ontwerp dat Hans voor me gemaakt heeft wist Theo uiteindelijk zo te overtuigen dat het de definitieve cover is geworden. Elke keer als ik die ogen zien ben ik er weer even blij mee.

Maar, als je eenmaal getekend hebt is het vooral veel afwachten terwijl de redactie over je manuscript heen gaat. Tijd die ik heb besteed met alvast promotie maken op de Elf Fantasy Fair en Castlefest, bloggen voor FantasyWereld en op andere manieren aan mijn netwerk en naamsbekendheid werken. Dat bracht me bijvoorbeeld ook in contact met Jeroen van Unen (die recent nog de shortlist haalde van beste fantasyboek van het jaar met De Nachtuilen), met wie ik nu een workshop worldbuilding ontwikkel op ‘Fact of Fantasy‘ (nu worldbuilding.nl). Zoals je je misschien herinnert van mijn eerdere blogs is mijn achtergrond daarin vooral academisch, wat ons een mooie mix van theorie en praktijk maakt.

timthroneMijn punt is: schrijven is zoveel meer dan alleen het verhaal dat je in je hoofd hebt in je laptop rammelen. En zoveel meer ook dan het herschrijven. Het is netwerken, manieren vinden om je te onderscheiden en op te vallen. Op zaterdag 2 april zat ik samen met Jeroen in een panel “spannende nieuwe stemmen” op de dag van het fantastische boek in de Rode Hoed in Amsterdam, waar het precies daar over ging: hoe val je op tussen al die andere mensen die een boek hebben geschreven en dat willen publiceren? En als dat boek er dan eenmaal is, hoe val je dan tussen al die concurrerende boeken en auteurs opnieuw op? Als je auteur wilt worden heb je tegenwoordig, vind ik, meer nodig dan een vlotte pen: je moet constant bezig zijn met de vraag hoe je jezelf als merk neer kunt zetten. Maar goed, ik sta pas aan het begin daarvan. De eerste trede van een wat mij betreft heel lange trap. In mijn boek zitten betere metaforen, beloofd.

Nog een week. 7 dagen. 6 nachten.
En dan? Zwart gat zeg je? Mooi niet! Mijn tweede manuscript ligt al te wachten om herschreven te worden. Dat krijg je als er zoveel tijd over die eerste heen gaat en je zoveel zit te wachten, dan schrijf je in de tussentijd gewoon alvast je volgende boek. Bovendien werk ik momenteel dus aan deel 2 van De Castlefest Kronieken, een reeks thrillers die zich afspeelt op Castlefest en vol zit met herkenbare personages en plekken voor de festivalganger. In een volgende blog meer over dat project, maar als je alvast onder een tipje van de sluier wilt spieken verwijs ik je graag naar mijn twitter (@factoffantasy) of instagram voor foto’s van personages en locaties die kunt verwachten. Sowieso leuk als je me daar volgt natuurlijk, op de plaatsen waar ik me als één van die spannende nieuwe stemmen probeer te laten horen.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties