BoekenBoekachtergrondDe fantasyboeken van 2016

De fantasyboeken van 2016

-

 

Het nieuwe jaar nadert al rap, dus het wordt weer tijd voor de leukste eindejaarstraditie: de lijstjes! Hieronder hebben we een aantal veelbelovende boeken die in 2016 uitkomen op een rijtje gezet. Deze is samengesteld door de redactie van FantasyWereld en uiteraard erg subjectief. Daarom horen we graag van jullie naar welke boeken jullie het meest uitkijken! Laat het ons weten door hieronder te reageren, of bezoek ons forum. In onze verschijningskalender hebben we altijd een actueel totaaloverzicht van alle fantasyboeken die aangekondigd zijn.

 
Fantasyboeken waar we naar uitkijken in 2016
 

Een Kroon voor Koud Zilver | Alex Marshall | Luitingh Fantasy

9789024569687Een Kroon voor Koud Zilver is deel 1 van Alex Marshalls avontuurlijke fantasy-trilogie, die doet denken aan een Tarantino-film. Epische fantasy zoals je die nog nooit hebt gelezen!

Twintig jaar geleden trok de gevreesde Kobalt Zosia met haar vijf trawanten en een huurlingenleger ten strijde en bracht ze het grootste koninkrijk ter wereld ten val.Toen er geen titels meer waren te winnen en geen werelden meer waren te veroveren, trok ze zich terug en liet ze haar legende verdwijnen in de geschiedenisboeken. Maar nu is het vreedzame bestaan dat ze voor zichzelf heeft opgebouwd ruw verstoord door de afslachting van haar complete dorp. Uit op wraak trekt Zosia weer ten strijde. Maar als ze gerechtigheid wil, zal ze eerst de confrontatie aan moeten gaan met een hoop wrok koesterende vijanden, oude bondgenoten met een twijfelachtige loyaliteit en een vreemd leger dat marcheert onder een wel heel vertrouwde banier.

Dit boek verschijnt in april.

Duizend stukjes van jou | Claudia Gray | HarperCollins Holland

9789024569687Every Day meets Cloud Atlas: Het eerste deel van de Firebird serie! Een nieuwe science-fiction YA-serie die goede kritieken krijgt wegens de mooie uitwerking van het complexe reizen door dimensies, dat natuurlijk en duidelijk uitgewerkt is. Claudia Gray is schrijfster van YA-romans, waaronder de succesvolle Evernight-serie. Al vanaf haar kindertijd is ze gefascineerd door alles wat onverklaarbaar en mysterieus is, en deze fascinatie is goed terug te vinden in haar boeken.

Marguerite groeit op met twee briljante wetenschappers als ouders. Ze hebben een apparaatje uitgevonden waarmee je door verschillende dimensies kunt reizen en in steeds een andere versie van je eigen leven terechtkomt. Wanneer haar vader wordt vermoord vanwege deze uitvinding, zit ze samen met een van diens studenten de vermoedelijke dader op de hielen en komt terecht in een futuristisch Londen, aan het hof van de Russische tsaar en in een vreselijke wereldwijde overstroming. Het boek won de Book Lust Award, de prijs voor het beste boekomslag van 2015.

Dit boek verschijnt 12 januari.

Magnus Chase en de goden van Asgard 1: Het verloren zwaard | Rick Riordan | Van Goor

9789024569687De nieuwste serie van Rick Riordan, onder andere de auteur van de uiterst succesvolle Percy Jackson reeks. Magnus Chase is altijd een onrustige jongen geweest. Sinds de mysterieuze dood van zijn moeder leeft hij in de straten van Boston. Op een dag wordt hij opgespoord door een man die hij nog nooit eerder heeft ontmoet, een man van wie zijn moeder beweerde dat hij gevaarlijk zou zijn.

De man vertelt hem een onmogelijk geheim: Magnus is de zoon van een Noorse god. En dat is niet alles: de goden van Asgard bereiden zich voor op een oorlog. Om Ragnarok – de ondergang van de goden – te voorkomen, moet Magnus in de Negen Werelden op zoek naar een wapen dat al duizend jaar onvindbaar is. Wanneer een vurige aanval door reuzen hem dwingt te kiezen tussen zijn eigen veiligheid en het leven van honderden onschuldigen, maakt Magnus een fatale beslissing. Soms is de enige manier om een nieuw leven te beginnen door eerst te sterven…

Dit boek verschijnt in januari.

Magycker 1: De Klauw | Adrian Stone | Luitingh Fantasy

9789024569687De Klauw is deel 1 van Adrian Stone’s nieuwe fantasy-reeks Magycker. Al eeuwenlang hebben de Magyckers van het eiland Aimerey een monopolie op magie in de wereld. Wie goed betaalt kan bijna elke spreuk kopen die hij wil. Maar de spreuken zijn vaak maar van tijdelijke duur, en voordat een Magycker zijn spreuk kan herhalen wordt het weer uit zijn geheugen gewist. Alleen de allerrijksten kunnen dus genieten van de giften van de Magyckers.

Als een delegatie uit Aimerey de stad van Marit en haar autistische broertje Auric aandoet, kunnen ze dat daarom bijna niet geloven. De grote rotsblokken die de enige toegang tot de stad versperren zijn weliswaar een financiële domper voor de handel, maar niemand had gedacht dat het bestuur de Magyckers zou betalen om ze te laten weghalen. Als iemand vervolgens de spreuk van de Magyckers herhaalt, breekt de hel los. Vrij gebruik van een spreuk brengt het hele bestaan van Aimerey in gevaar, en dat zullen de Magyckers koste wat kost voorkomen.Maar laat nou net Auric degene zijn die de spreuk kan herhalen…

Dit boek verschijnt in april.

Hof van doorns en rozen | Sarah J. Maas | Van Goor

9789024569687Een nieuw boek van Sarah J. Maas, schrijfster van De Glazen Troon. Het bos waarin de negentienjarige Feyre woont is in de lange wintermaanden een koude, sombere plek. Haar overlevingskansen en die van haar familie berusten op haar vermogen om te jagen. Wanneer ze een hert ziet dat opgejaagd wordt door een wolf kan ze de verleiding niet weerstaan om te vechten voor de prooi. Maar om te winnen moet ze de wolf doden en daarop staat een prijs. Niet veel later verschijnt er een beestachtig wezen om vergelding op te eisen.

Wanneer ze naar het gevreesde feeënrijk Prythian wordt gesleept, ontdekt Feyre dat haar ontvoerder geen beest is, maar Tamlin – een van de dodelijkste, onsterfelijke magische wezens ooit gekend. Terwijl ze op zijn landgoed verblijft, groeit een oude, kwaadaardige schaduw over het land, en Feyre moet een manier vinden om het te stoppen of Tamlin en zijn wereld zullen voor eeuwig verdoemd zijn.

Dit boek verschijnt in februari.

Iron Fey – Call of the Forgotten 3: De IJzerstrijder | Julie Kagawa | HarperCollins Holland

9789024569687Julie Kagawa, schrijfster van YA fantasyseries Blood of Eden en de Talon Saga keert eindelijk terug naar waar het allemaal begon: De Iron Fey. Na zeven boeken (en een bundel korte verhalen) wordt de serie nu dan toch echt afgesloten Na haar bezoek eerder in Nederland spraken vele fans de hoop uit op een spetterend laatste deel. Weet Julie Kagawa alle beloften in te lossen en de serie een waardig einde te geven?

Ethan Chase zweeft een maandlang tussen leven en dood nadat hij bijna is vermoord door zijn bloedeigen neef. Wanneer hij is bijgekomen, komt hij erachter dat de gevaarlijke Vergeten Koningin terug is, en hoe! Ze blijkt machtiger dan ooit en rukt op met haar leger van vergeten fae, geleid door niemand minder dan Ethans neef Keirran. De oude rijken van Zomer en Winter dreigen onder de voet gelopen te worden, en Ethan besluit zich nog één keer in de strijd te mengen. Maar of dat wat uithaalt?

Dit boek verschijnt in maart.

Aardzee 2 | Ursula K. Le Guin | Boekerij

9789044820577Dit is het tweede deel van de herdrukken van Aardzee van Ursula K. Le Guin, door Boekerij. Aardzee is een klassiek heldenepos over een man van nederige komaf die opklimt tot de toppen van zijn bijzondere gaven. Het is ook een van de eerste fantasyverhalen waarin een tovenaarsschool een belangrijke rol speelt. Het is een sleuteltekst in het fantasygenre, die enorme invloed heeft gehad op latere schrijvers.

In dit vervolg op Aardzee onderzoekt Le Guin de keerzijde van macht en magie, met speciale aandacht voor het lot van vrouwen, kinderen en machtelozen. Elk van de verhalen in deze omnibus biedt een andere kijk op de wereld van Aardzee. Het nooit eerder vertaalde De andere wind, is na ruim dertig jaar (!) een prachtig en verrassend slotakkoord van dit geliefde epos. Daarnaast bevat deze omnibus de verhalen Tehanu en Verhalen van Aardzee.

Dit boek verschijnt in maart.

Mevrouw Peregrine 3: Bibliotheek der Zielen | Ransom Riggs | Clavis Books

9789044820577Het derde en laatste deel van de Bijzondere kinderen van Mevrouw Peregrine trilogie van Ransom Riggs. De filmrechten van deze serie zijn al verkocht en deel 1 is in de maak onder regie van de geweldige Tim Burton. Helaas staat deze echter pas gepland voor december 2016, even wachten dus nog. Ransom Riggs heeft ook voor dit deel weer hele bijzondere foto’s gevonden die het verhaal ondersteunen.

De tijd dringt voor de eigenaardige kinderen van Mevrouw Peregrine. Met een gevaarlijke gek die losloopt en hun geliefde Mevrouw Peregrine die nog steeds gevaar loopt, worden Jacob Portman en Emma Bloom gedwongen om een van de meest gedurfde reddingsacties ooit te ondernemen. Ze reizen door een door oorlog verscheurd landschap, ontmoeten nieuwe bondgenoten, en komen grotere gevaren dan ze ooit voor mogelijk hielden tegen . Zal Jacob de held worden die hij altijd al voorbestemd was om te worden?

Dit boek verschijnt in januari.

Meidoorn & Grim 1: Dromers Poel | Juliet Marilier | Luitingh Fantasy

9789024569687Een nieuwe serie van de koningin van de historische fantasy, bekend van de Zeven Wateren serie! Met Meidoorn & Grim kunnen we weer nieuwe sprookjesachtige avonturen met een Keltisch tintje verwachten.

In ruil voor hulp bij haar ontsnapping aan een lange, onterechte opsluiting, belooft de verbitterde Meidoorn geen wraak te zullen nemen op de man die haar achter de tralies deed belanden. Achtervolgd door haar celmaat, de stille reus Grim, trekt ze richting het noorden.

Daar, aan de voet van een mysterieus bos, moet ze de komende zeven jaar iedereen helpen die om hulp vraagt. Als vervolgens de prins van het gebied hoort van Meidoorns speciale gave, neemt haar rustige leventje al snel een onverwachte wending.

Dit boek verschijnt in mei.

Het Lucifer Dilemma | Tim Lommerse | Uitgeverij MACC

9789024569687Dan Brown meets Supernatural

Een millennia-oude strijd laait opnieuw op wanneer Lucifer een nieuwe duisterdrager kiest. Deze man lijkt voorbestemd te vechten aan de kant van de gevallenen, maar er is altijd een keuze. Laat hij zich leiden door de duisternis die Lucifer in hem geplant heeft, of kiest hij zijn eigen lot?

Tim Lommerse ging tijdens zijn research master Literatuur aan de VU Amsterdam dieper in op fantasy. In de loop van zijn eerste jaar begon hij vanuit het concept ‘Fact of Fantasy‘ te bloggen over zijn onderzoek, wat interessante artikelen opleverde. Wij zijn erg benieuwd hoe hij zijn inzichten heeft toegepast in zijn eigen urban fantasyroman Het Lucifer Dilemma.

Dit boek verschijnt in het voorjaar van 2016.

 
Engelstalige uitgaven in 2016
emberlainEr zijn uiteraard ook genoeg Engelstalige uitgaven waar we met smart op zitten te wachten. Het is bijna een traditie geworden om met stip op nummer één The Doors of Stone te zetten, het langverwachte boek van Patrick Rothfuss. Bestaat er een kansje dat het boek dan toch eindelijk zal verschijnen? Diezelfde vraag kan gesteld worden bij The Winds of Winter, het zesde boek van Een Lied van IJs en Vuur van George R.R. Martin.

Boeken die zeker zullen verschijnen: de nieuwe serie van Michael J. Sullivan: The First Empire 1: Age of Myth. Ook Brandon Sanderson schrijft rustig verder, zo verschijnt het zesde deel van de Mistborn serie: The Bands of Mourning. Verder komen Robin Hobb (Fitz and the Fool 3: Assassin’s Fate), Scott Lynch (Gentleman Bastard 4: The Thorn of Emberlain) en Luke Scull (The Grim Company 3: Dead Man’s Steel) met nieuwe boeken.

En Tad Williams keert weer terug naar de wereld van Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard met zijn nieuwe serie: The Last King of Osten Ard 1: The Witchwood Crown. Meer dan genoeg om naar uit te kijken dus!

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties