FilmsFilmrecensiesThe Jungle Book

The Jungle Book

-

Omslag Chronicle

op 14 april verschijnt de CGI productie van The Jungle Book, een nieuwe verfilming van een voormalig Disney-animatie klassieker. Zowel de jungle als de dieren zijn met de computer geanimeerd, zodat ze niet meer van echt te onderscheiden zijn. The Jungle Book, origineel een verhaal van Rudyard Kipling, vertelt het verhaal van Mowgli: een jongen die opgegroeid is bij wolven nadat hij in de jungle als peuter is gevonden door de panter Bagheera. Nu de tijger Shere Khan echter heeft uitgevonden dat er een mens in de jungle leeft, moet hij terug naar een mensendorp, want dat is de enige plek waar Mowgli veilig zal zijn voor Shere Khan. FantasyWereld was bij de persvoorstelling en bekeek of deze nieuwe versie de moeite waard was!

Het verhaal
De nieuwste verfilming van The Jungle Book blijft zowel trouw aan de eerdere animatiefilm in de karaktereigenschappen van de verschillende personages als trouw aan het dierlijke van de personages. Dit maakt de film levendig en vrijwel altijd levensecht. Het verhaal volgt voor het grootste deel de animatiefilm, maar kent af en toe wat toevoegingen. Zo is deze adaptatie wat diepgaander geworden door het toevoegen van denkwijzen van de verschillende dierrassen en een aantal levensfilosofieën. De karakters in de film komen zo een stuk dreigender naar voren dan  in de animatiefilm. De bedreiging van Shere Khan is dringender in de CGI en door de karakters wordt de nadruk gelegd op motieven zoals propaganda. Dat maakt de film scherp, maar ook grimmig. Ook in het dierenrijk is er een grijsheid in elk handelen. Er is geen goed of slecht wezen, zoals niet alles in de wereld goed of slecht is. Ook de grootsheid van de natuur en de kracht die erachter zit wordt getoond door bijvoorbeeld de modderstromen, de kracht en grandeur van de olifant en de verleiding van de slang Kaa. Het zorgt ervoor dat de film zich heel sterk neerzet in zijn motieven.

De invloeden van andere succesvolle Disney animaties zijn echter ook erg zichtbaar. Zo is Mowgli net Tarzan in zijn familie: hij moet zich aan de wolvenwetten en -gewoontes houden en de menselijke uitvindingen laten. ‘For the strength of the pack is the wolf, and the strength of the wolf is the pack.’ Niet alleen lijkt Mowgli op Tarzan, er is ook veel terug te zien van The Lion King in de film. Mowgli vlucht namelijk weg voor Shere Khan en komt daarbij terecht in een kudde op de vlucht slaande gnoes. In tegenstelling tot Simba weet Mowgli echter boven op een gnoe te springen en zo weg te komen. Ook het einde van The Jungle Book was erg in The Lion King-stijl, maar daar laat ik jullie zelf over oordelen. Het is Disney niet kwalijk te nemen dat ze inspiratie opdeden uit andere Disney-animaties, maar waarschijnlijk hadden ze hierin wel tot originelere scènes kunnen komen.

Muziek
De ’oude’ muziek stond duidelijk als basis voor de muziek in deze CGI-versie. Dat zorgt voor sterke punten in herkenbaarheid en een duet tussen Baloo en Mowgli. Echter op het moment dat King Louis gaat zingen, krijg je voornamelijk de kriebels. De animatieversie was namelijk ontzettend vrolijk. Kijk je er naar deze versie op terug, dan besef je opeens wat voor een lading er achter het nummer zat. King Louis geeft het hele nummer een ontzettend duistere ondertoon. De zang was daarnaast niet erg sterk. Beter was de achtergrondmuziek die af en toe melodietjes uit de Disney-animatie in zich hadden.

Personages
Niet alle personages uit de film komen even goed uit de verf. De stemmen van Bagheera en de wolven lijken minder echt dan die van bijvoorbeeld Shere Khan en Baloe. Dat kan met de toonhoogte te maken hebben en de verwachtingen gebaseerd op de animatiefilm. Een verassing was ook de vrouwelijke stem van de slang Kaa die gespeeld wordt door Scarlet Johansson. Haar verleidelijke stem en de kracht die achter haar hypnotische manier van spreken ligt laten je echter al gauw over deze schok heenkomen. Johansson weet een memorabele voorstelling neer te zetten, net zoals Bill Muray die de stem van Baloe insprak. In de film is Baloe duidelijk op leeftijd maar Murray weet de typische eigenschappen van de beer en een goede dosis humor met zijn optreden in de film te leggen. Het vormt een mooi tegenwicht tegen de jonge Mowgli, maar ook het serieuze karakter van Bagheera en de gevaarlijke krachten van Shere Khan, King Louis en Kaa. Het geeft de nogal zware film wat lucht en de nodige rustpunten voor het publiek. De jonge Mowgli wordt gespeeld door Neel Sethi, die het slungelige en koppige karakter uit de animatie perfect in real-life weet neer te zetten. Het zwakste personage is Bagheera, door zijn stem, maar ook door zijn beheerste karakter. Onverwacht duister was King Louis, een gigantische aap waarvan eenieder de kriebels over zijn lichaam zal voelen lopen.

 

Producent: Disney
Regisseur: Jon Favreau
Cast: Stemmen van: Neel Sethi, Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong’o, Scarlett Johansson, Giancarlo Esposito, Christopher Walken
Verschenen: 14 april 2016
Speelduur: 105 minuten
Leeftijdscategorie: 12+

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Freya Sixma
Freya Sixma
Al vanaf kleins af aan is Freya verslaafd aan het fantasy genre. Haar favoriete boeken zijn Ontworteld, A Court of Thorns and Roses, de Throne of Glass-serie en de Reiziger. Met veel passie deelt ze haar liefde voor het genre met jullie.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

The Jungle BookHet einde was wat onvolledig. De gehele film wacht je in feite op de magische kennismaking van Mowgli met de mensen en dat komt niet. Desondanks is het verhaal wel rond en ga je met een goed gevoel naar huis. Blijf vooral ook zitten voor de aftiteling, want dat brengt nog een extra dosis humor aan het licht! Een ontzettend mooie verwerking van een klassieke Disney-animatie. Zeker een film om ontzettend van te genieten!