BoekenBoekachtergrondFantasyWerelds Favoriete Fantasywezen

FantasyWerelds Favoriete Fantasywezen

-

 

In fantasy worden de mooiste werelden geschetst met de meest merkwaardige inwoners. Sommigen wezens worden gevormd naar bekende mythologische voorstellingen, andere compleet verzonnen. De redactie van Fantasy Wereld zette haar favoriete fantasywezens op een rijtje. Maar uiteraard zijn we ook heel erg benieuwd naar het wezen of ras dat jij het interessantst vond in fantasyboeken die jij hebt gelezen. Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten of bezoek ons op het forum!

 


Verschrikkelijke BoeklingenYarrid Dhooghe
Ja, ik had met een draak, elf of dwerg kunnen afkomen, maar dat doe ik niet, want vaak zijn deze rassen een herkauwing die Tolkiens model volgen. Ze zijn wel leuk, maar niet wauw. En juist dit wauw-effect had ik met de Verschrikkelijke Boeklingen uit Walter Moers’ De Stad van de Dromende Boeken. Dit boek is naast een onweerstaanbaar gaaf avonturenverhaal, ook een fantastische parodie op de wereldliteratuur. Zo heet één van de Boeklingen Golgo, wat onmiskenbaar refereert aan de Russische auteur Gogol. Moers Boeklingen zijn cycloop-achtige wezentjes die eigenlijk toch niet zo verschrikkelijk zijn, maar zeer lachwekkend en memorabel.


GriffioenSander de Leeuw
Wanneer een fabeldier de kruising is tussen mijn favoriete (echte) dier en mijn achternaam, vervalt elk ander argument eigenlijk al in het niets. Natuurlijk kan ik me er niet zo makkelijk vanaf brengen, dus zal ik maar wat verder uitweiden. Griffioenen stralen drie verschillende dingen uit; macht, trots en vrijheid. Zo op het eerste gezicht lijkt er maar weinig te zijn dat een waarachtig wezen als de griffioen zou beletten te gaan en staan waar hij wilt.
Nu zijn er maar weinig fantasyboeken waarin de griffioen een rol speelt. Al heeft zijn “neef” de Hippogrief een grote rol in Harry Potter. In andere fantasymedia duikt hij vaker op. In spellen zoals Magic the Gathering of Final Fantasy is hij niet onbekend. In films wilt hij ook wel eens opduiken en niet te vergeten zijn aanwezigheid in architectuur. Zijn zeldzaamheid binnen de speculatieve literatuur maakt hem eigenlijk alleen maar interessanter. Wie houdt er nu niet van zeldzame dingen?


Cho-jaDave
De Keizerrijk-trilogie van Feist en Wurtz introduceerde de wereld van Kelewan, gebaseerd op de Japanse samenleving uit de Edo periode. Samen met deze wereld worden enkele nieuwe rassen geïntroduceerd, waaronder de trotse Cho-ja. Een insectachtig volk dat in kolonies onder de grond leeft. Een kolonie van dit afstandelijke volkje wordt door hoofdpersoon Mara benaderd en blijkt een interessante bondgenoot te zijn. Gaandeweg de trilogie wordt er steeds meer over ze bekend en hebben ze een enorm aandeel in de rijzende ster van Mara. De Keizerrijk-trilogie van Feist is nog steeds een van mijn favoriete series en de Cho-ja zijn hier door hun fascinerende geschiedenis medeverantwoordelijk voor.


VormveranderaarsSaskia van Oostenrijk
Vormveranderaars. Je hoeft maar met een steen te gooien in een kamer vol met fantasyboeken en -films en je zult vast iets raken met deze wezens erin. Dat is niet voor niets. Je kunt alle kanten met vormveranderaars op. Je hebt de klassieke weerwolf, maar ook aparte wezens die weer in andere wezens kunnen veranderen (Jeugdsentimentalert! Zie Ditto uit Pokémon). Voor een schrijver zijn de mogelijkheden geweldig, vrijwel oneindig. Voor de lezer is er genoeg variatie om zich niet te vervelen en om lekker weg te dromen. Want wie zou zelf niet af en toe van vorm willen kunnen veranderen? ‘Doe mij vandaag maar een tijger, dan rust ik morgen uit als een luie stoel.’ Ik droom nog even verder…


Xemerius – Marije Kok
In Kerstin Giers Edelsteen-trilogie kan Gwendolyn niet alleen door de tijd reizen; ze ziet ook geesten. En één van die geesten is de kleine waterspuwerdemon Xemerius. Ik ben dol op Xemerius. Hij doet zich voor als een klein etterbakje dat het leven van Gwen alleen maar zuurder wil maken, maar in Saffierblauw blijkt dat Xemerius niet alleen ondeugend en gemeen is. Hij kan namelijk ook heel behulpzaam zijn. Het feit dat hij door muren heen kan lopen en zo gesprekken kan afluisteren, maakt het leven van Gwen al een stuk makkelijker. Xemerius is een schattig, origineel en eigenwijs wezentje met veel humor: een onvergetelijk karakter dat in Smaragdgroen hopelijk nog veel meer avonturen zal beleven!

 

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties