StripsStriprecensiesSlhoka 1: Het vergeten eiland

Slhoka 1: Het vergeten eiland

-

Omslag Slhoka 1: Het vergeten eilandSlhoka is een van origine Franstalige, vierdelige stripreeks. Sinds maart 2011 wordt een Nederlandse vertaling van deze serie door Uitgeverij L uitgegeven. In chronologische volgorde zijn deze titels Het vergeten eilandDe tuinen van SangaliDe witte wereld en De bloedbogen. Het vierde deel – De bloedbogen – wordt in oktober 2011 verwacht.

Het vergeten eiland
Slhoka en zijn vriend Ar’n zijn Okraanse gevechtspiloten. Tijdens een verkenningstocht stort hun vliegtuig neer in de Lemprische archipel op een vergeten eiland. Link-Archoïde is een wereld waar mens en natuur in harmonieus evenwicht samenleven, maar de oorlog verstoort de balans. Op het eiland maakt Slhoka kennis met Leidjill, een meisje van het Volk der Gouden. Ze beschikt over de uitzonderlijke gave van genezing en heeft een totaal andere kijk op de wereld dan de gevechtspiloot. Liefde groeit tussen de twee, maar als ze aan de Heilige Opaalsteen vragen wie de beschermer van hun liefde is, laat Shani, de Geest der Wrake, zich zien. Wanneer Slhoka kort daarop grote krachten krijgt, is er geen weg meer terug. Maar hoe kan hij het evenwicht herstellen?

Aparte wereld
De wereld van Slhoka is die van oorlog. Okrane en Zeïde verkeren al een decennium in een vernietigende oorlog. Voor Slhoka is de harmonieuze wereld van het vergeten eiland dan ook totaal anders. Hij kent de vrede niet meer, net als de schone lucht en het natuurlijke groen. Ook de aanwezigheid van de goden is voor hem meer dan apart te noemen. Als lezer kijk je met Slhoka mee en je merkt de grote verschillen dan ook snel op. Zowel Slhoka’s wereld als die van het vergeten eiland zijn afdoende uitgebouwd om de plot te ondersteunen, maar de wereld van Leidjill geeft net dat beetje meer. Het lijkt bij het vergeten eiland alsof er nog veel meer achterzit dan de lezer weet. Deze mysterie wordt tot het einde goed vastgehouden.

Duidelijke karakters, gevoel en groei
De karakters in Het vergeten eiland zijn niet voor elkaar inwisselbaar. Het gedrag wisselt sterk per persoon, net als de reacties. Zo hebben ze hun eigen manier van spreken, maar ook hun eigen manier van zitten, staan, lopen, enzovoorts. Op elke pagina zie je het gevoel van Slhoka en Leidjill – en ook hun gevoel voor elkaar – goed uitgebeeld. De eerste keer is er niet veel sprake van een gesprek. Leidjill is daarvoor iets te blij dat Slhoka weer wakker is, maar in de tijd daarna zie je de – soms ongemakkelijke – gesprekken tussen twee geliefden. De conversaties zijn qua hoofdlijn universeel. Zo heb je een keer dat Slhoka minder handig heeft gehandeld en aan Leidjill vraagt of ze nog boos is. En Leidjills typische reactie daarop. Dit is een gesprek dat je ook zo op straat tegen kunt komen. Ook is er bij de hoofdpersonages genoeg groei als persoon te bespeuren.

Absurd goede tekeningen
Het is soms absurd hoe gedetailleerd de tekeningen zijn. Als je een plaat ziet waar veel personages in een meer staan, elk miniem getekend, is al gelijk duidelijk welk van de personages Leidjill, Slhoka of Ar’n is. En de detaillering zit hem niet enkel in de platen zelf, maar in het hele verhaal. Het is een kunst om zoveel in zo weinig platen te vertellen. Een kunst die Godderidge en Floch goed verstaan, want na het lezen van slechts achtenveertig pagina’s, lijkt het alsof je in een noodvaart door een roman van vierhonderd bladzijdes bent geschoten zonder daarbij de details uit het oog te verliezen.

De mooie kleurstellingen van Lyse geven het vergeten eiland een magische gloed, waardoor de personages en de wereld van de Gouden nog beter tot hun recht komen. De kleurstellingen in Okrane zelf zijn gewoner waardoor het ontbreken van magie in die wereld nog duidelijker naar voren wordt geschoven. Door de geweldige detaillering en de magische kleurstelling valt het aan te raden om Slhoka meer dan eens te lezen. Waarschijnlijk zul je elke keer nieuwe details ontdekken die het beeld completeren.

Niet los te lezen
Wat je als grootste minpunt van dit boek kunt zien, is dat het eerste deel niet afzonderlijk te lezen is. Het verhaal is nog verre van afgerond en de laatste pagina roept vele nieuwe vragen op. Maar dit lijkt meer een probleem te zijn voor de portemonnee dan voor de lezer, gezien het geweldige verhaal en de prachtige platen.

Titel: Slhoka 1: Het vergeten eiland
Auteur: Godderidge, Ulrig
Tekenaar(s): Floch & Lyse
Uitgever: Uitgeverij L
Verschenen: Maart 2011
Uitgave: Hardcover, 48 pagina’s
Prijs: € 17,95

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Slhoka 1: Het vergeten eilandHet vergeten eiland is een waardig begin van de Slhoka-serie dat zich kenmerkt door een goed verhaal, groeiende personages en geweldig gedetailleerde platen. Het valt te hopen dat de rest van de serie dit eerste deel eer aan doet.