BoekenBoekrecensiesThe King 1: De Zwarte Koning - Mark Menozzi

The King 1: De Zwarte Koning – Mark Menozzi

-

Omslag The King 1: De Zwarte Koning

De Zwarte Koning vertelt het verhaal van Mantasi, een jonge prins van Warantu. Het verhaal speelt zich af in de oude wereld Valdar die verschillende beschavingen en een gewelddadige historie van oorlogen kent. In De Zwarte Koning opent de stad van hoop, Kemyss, zijn deuren. Ook Mantasi wilt deze majestueuze stad gezien hebben en neemt daarbij de iets minder geïnteresseerde sjamaan Sirasa, die liever thuis was gebleven, met zich mee. Het bezoek aan Kemyss leidt tot een groot avontuur waarbij Mantasi een moeder en haar dochter, die uit pure magie bestaat, beschermt. Ook sluit hij een verbond met een Sharizo, een soort elf die een schuldarmband draagt om de schuld, gemaakt door zijn voorvaderen, voor zichzelf kwijt te kunnen schelden. Een heus avontuur begint dat grootser blijkt te zijn dan dat er in eerste instantie werd gedacht.

Overbodige scènes
Het meest opvallende aan De Zwarte Koning is de hoeveelheid woorden die niet zijn geschrapt, waar dat zonder probleem wel had gekund. Tal van overbodige scènes die van dit verhaal een uitzonderlijk dik boek maken hadden zonder probleem verkort of zelfs volledig uit het verhaal gemogen, zonder dat dat voor afbreuk had gezorgd. Door dit lang uitspinnen van het verhaal, wordt het langdradig en saai. De Zwarte Koning mist een aangenaam tempo om iemand te kunnen boeien. De ergernis “Wanneer gebeurt er nog eens wat?” wordt steeds groter naarmate de pagina’s vorderen.

Een verzameling van clichés
De Zwarte Koning biedt weinig nieuws. Alles wat er in het verhaal zich afspeelt, is al vaak op een soortgelijke manier beschreven en daardoor is het verhaal vrij voorspelbaar. De manier waarop dingen bekeken worden is heel zwart-wit en het “grijs” lijkt niet te bestaan. Hierdoor kun je al snel raden hoe het verhaal zal verlopen. Clichés worden zonder aarzelen gebruikt en helaas niet op een vernieuwende manier. De vraag of dit boek wel de moeite waard is om gelezen te hebben, komt stilaan bovendrijven.

Vlakke personages
De personages uit De Zwarte Koning kennen geen diepgang. Ze zijn vlakke figuren en zijn enkel plotgedreven machines. De psychologie van een personage stelt weinig voor. Bovendien wisselt Menozzi zeer snel van perspectief (en er zijn veel perspectieven), waardoor het als lezer moeilijk kan zijn om je ook in één personage in te kunnen leven. Wanneer dit enigszins lukt, moet je namelijk al weer uit dat karakter kruipen om (opnieuw) kennis te maken met een ander personage.
Ook de gevoelens van de personages zijn plat en slagen er daardoor niet in om een extra dimensie aan het verhaal te geven.

Mooie uitgave
De Zwarte Koning heeft van uitgeverij Bakermat wel een zeer verzorgde uitgave gekregen. Het is een zwarte hardcover met daaromheen nog eens een mooie geïllustreerde papieren omslag. Het eerste wat je ziet als je het boek openslaat is een prachtige en kleurrijke kaart die je gedurende het verhaal kan helpen om te weten waar ergens in Valder de personages zich bevinden. Na het dankwoord dat zich achter het verhaal bevindt, kan de lezer het Glossarium van Valdar vinden. Hierin worden personages en geografische plaatsen nog eens bondig besproken. Ook dit glossarium is handig voor tijdens het lezen. Alle bladzijden hebben een mooie zwarte rand. Kortom, men kan niets anders zeggen dan dat uitgeverij Bakermat van De Zwarte Koning een heel chique uitgave heeft gemaakt.

Teleurstellend
De Zwarte Koning is, ondanks de zeer verzorgde uitgave, een teleurstellend boek dat een zeer voorspelbaar verhaal vertelt. Door de vele clichés weet de plot niet te vermaken en ook de platte personages slagen hier niet in. De enige goede punten die De Zwarte Koning verdient zijn die voor de uitgave, maar het is dan ook de vraag of €19,95 niet te duur is voor een boek dat alleen hierdoor aantrekkelijk is.

[product_page sku=”9789078345503″]

The King 1: De Zwarte Koning Boek omslag The King 1: De Zwarte Koning
The King 1
Mark Menozzi
9789078345503
Bakermat

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Wat een dikke vette onzin die deze recensent uitkraamt, het boek lees je in een adem uit.
    Het is een tijd geleden dat ik een boek heb gelezen wat in de buurt kwam van Tolkien.
    100% leesplezier en ik kan niet wachten tot er een vervolg komt.

Geef een reactie

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

The King 1: De Zwarte Koning - Mark Menozzi