StripsStriprecensiesDonjon Monsters 7: Mijn zoon de moordenaar – Blutch & Joann Sfar...

Donjon Monsters 7: Mijn zoon de moordenaar – Blutch & Joann Sfar & Lewis Trondheim

-

Marvin en zijn moeder zijn twee monsters die een normaal leventje proberen te leiden in de gewone samenleving. Wanneer Marvin en zijn moeder aankomen in een stad, is hun introductie echter niet al te goed. Het loopt snel uit op een bloedbad en Marvin en zijn moeder worden opgesloten in de kerkers. Meneer De Graaf biedt hun een deal aan: ze mogen vertrekken uit de kerkers als zij zijn persoonlijke lijfwacht worden en uitvogelen wie hem wil vermoorden. Marvin gaat op onderzoek uit…

Bijzonder verhaal, maar achtergrondinformatie is essentieel
Donjon is een fantasywereld waar meerdere series over zijn geschreven. Het Ochtendgloren-tijdperk beschrijft hoe Donjon is opgebouwd. Het Zenit-tijdperk vertelt over de hoogtepunten van Donjon, terwijl het Avondschemer-tijdperk aantoont hoe Donjon in verval komt. Donjon Monsters is juist een serie die zich bezighoudt met bijfiguren in deze wereld. In dit zevende deel kijk je naar het verhaal van Marvin en zijn moeder, die een missie krijgen in de nieuwe stad die ze bezoeken. Het verhaal is uiteindelijk duidelijk, maar als je de andere series van de Donjon-wereld niet hebt gelezen, mis je veel achtergrondinformatie. Hierdoor is het wat lastig om in het verhaal te komen, maar het is wel fijn dat je net als Marvin en zijn moeder een nieuwe stad ontdekt, hoewel er zelf weinig duidelijk is over deze personages, afgezien dat het monsters zijn.

Het verhaal is een avontuur waarin er allerlei verraad heerst in de stad. Iemand wil meneer De Graaf uitschakelen en Marvin doet zijn best om de potentiële dader te vinden. Hierdoor komt hij vele andere belangrijke personen tegen in de stad, die allemaal iets te maken hebben met De Graaf. Als lezer weet je net als Marvin weinig over de hele situatie, waardoor je samen met hem op zoek gaat naar antwoorden. Hierdoor kom je tot interessante ontdekkingen, maar het verhaal voelt wel wat warrig aan. Motieven en uitdieping van personages komt niet echt ter sprake, waardoor veel wendingen in het verhaal uit de lucht komen vallen. Wellicht hebben ervaren Donjon-lezers hier geen last van, maar als beginnend Donjon-lezer waren de gebeurtenissen nogal toevallig. De verhaallijn is op bepaalde punten wat chaotisch, waardoor je als lezer erg opmerkzaam moet zijn voor het verloop van het verhaal.

Voor lugubere verhalen ben je met Donjon aan het juiste adres!

Tekenstijl die je moet liggen
De illustraties in Donjon Monsters vallen misschien niet bij iedereen in de smaak. De tekeningen zijn wat krasserig en met veel penseelstreken. Het is een stijl die mij persoonlijk niet aansprak, maar waar je als lezer uiteindelijk wel aan kunt wennen. Daarbij is er gekozen voor veel grauwe kleuren in het verhaal. Dit past wel bij de algemene sfeer van de Donjon-wereld, aangezien het er daar nooit heel kleurrijk aan toe gaat. De tekeningen volgen elkaar vrij logisch op, hoewel de gevechten soms wat te snel gaan waarbij je eigen fantasie vooral een essentiële factor is. Ook zijn Marvin en zijn moeder vrij snel geneigd naar bloederige vechtpartijen, waardoor het er ook vrij heftig aan toe kan gaan. De agressie en de vechtlust is dus goed te merken, maar voelt wellicht niet voor iedereen even prettig aan. Alle personages zijn wel herkenbaar aangezien elk personage wat weg heeft van een dier. Hierdoor kan je bepaalde personages goed van elkaar onderscheiden, wat voor meer verheldering zorgt in het verhaal.

Conclusie
Donjon Monsters: Mijn zoon de moordenaar is een interessant verhaal in een donkere wereld, maar is waarschijnlijk fijner om te lezen als je meer achtergrondinformatie hebt over de hele wereld. Doordat ik dat niet had, kwam het verhaal voor mij niet helemaal uit de verf en hadden de personages wel wat meer verdieping mogen krijgen. De gebeurtenissen waren daarbij vaak wat warrig en onduidelijk en hadden wellicht meer illustraties mogen hebben om het verhaal helder te kunnen maken. De tekenstijl is iets wat je moet liggen, maar is een aanrader voor mensen die houden van een wat ruwe tekenstijl. Voor lugubere verhalen ben je met Donjon in ieder geval aan het juiste adres!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Joost Zuijderduijn
Door Zweinstein is Joost gek geworden op Fantasy en sindsdien is hij altijd met een boek te vinden. Joost is gek op boeken voor Young Adults, waarbij Dystopische en Mythologische Fantasy, Magisch Realisme en Urban Fantasy vooral zijn voorkeur hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties