SpellenSpelrecensiesAgricola – Twee spelers

Agricola – Twee spelers

-

Een zaterdagavond is bij uitstek de geschikte tijd om een gezellig bordspel te doen. Soms is het echter lastig een groep medespelers te vinden. Voor het bordspel Agricola is daarvoor een oplossing gevonden: Agricola voor twee spelers. Dit is een bewerking van het bekende spel die je, zoals de naam doet vermoeden, met twee spelers kunt spelen. Regels zijn aangepast om het geschikter te maken voor deze spelvariant en accenten zijn verlegd. Lees in deze recensie of de Twee speler-versie evenveel spelplezier geeft als het origineel!

Titel: Agricola – Twee spelers
Ontwikkelaar: Uwe Rosenberg
Uitgave: Bordspel
Leeftijdscategorie: 10+
Verschijningsdatum: 2012
Speelduur: 30 minuten

De eerlijke harde boerenstiel is aan het uitsterven. Gelukkig zijn er nog enkele spellen, zoals Agricola, die ons meenemen in de wereld van dieren hoeden, weides omheinen en het erf verzorgen. Met behulp van drie knechten is het jouw taak om zoveel mogelijk dieren te bezitten op een zo groot mogelijk erf. En daarvoor moet je stallen bouwen, zorgen dat verschillende diersoorten hun eigen stek hebben en je erf opwaarderen met een opslagplaats of schuilhok. Zoek een tegenspeler en ga de boer op in dit onderhoudende kaartspel!

Deze opzichzelfstaande versie van het populaire agrarische spel Agricola is uitsluitend bedoeld voor 2 spelers. Zij proberen om de meest waardevolle boerderij uit te bouwen. Dieren spelen hierin de hoofdrol. Elke speler krijgt 9 hekken en een erftableau met daarop een basiswoonstee en 5 niet omheinde weiden. In het midden komt een spelbord waarop alle mogelijke acties zijn uitgebeeld.

Knechten
Elk spel verloopt over 8 speelrondes die elk uit 4 fasen bestaan. In de aanvulfase worden alle actievelden op het spelbord aangevuld. Er komen nieuwe grondstoffen, dieren of hekken. In de werkfase, zet iedere speler om beurt één van zijn 3 knechten op een vrij actieveld. Je kan de nieuwe startspeler worden, grondstoffen oogsten of dieren ontvangen en op je erf plaatsen. Je kan ook je erf uitbreiden en een stal of ander gebouw bouwen. In de huiswaartsfase neemt iedere speler zijn knechten terug. Daarna volgt de voortplantingsfase. Hierin krijgt iedere speler voor elke soort waarvan hij minstens 2 exemplaren heeft een dier extra. Je mag bovendien op elk moment in het spel je dieren verplaatsen binnen je erf.

Dieren hoeden
Dieren breng je onder in gebouwen of omheinde weiden. De hekken zijn schaars, dus is een goede ruimtelijke planning van levensbelang. Het spreekt voor zich dat elke weide slechts één diersoort mag bevatten. Al je gebouwen en weiden hebben een bepaalde capaciteit, die door middel van voederbakken verhoogd kan worden. Naast de basiswoonstee en de stallen kan je ook speciale gebouwen plaatsen. Deze kosten wat meer grondstoffen, maar leveren punten op en bezorgen je belangrijke voordelen. Na 8 ronden worden de boerderijen beoordeeld. Spelers krijgen punten voor het aantal dieren op hun erf. Er is ook een bonussysteem per diersoort, waarbij je gestraft wordt als je te weinig dieren hebt of extra bonuspunten krijgt als je er net heel veel hebt. Je telt daarbij ook de punten voor je speciale gebouwen én voor iedere erfuitbreiding waarvan je alle 3 de weiden hebt bebouwd.

De spelregels van deze 2-spelervariant zijn een pak eenvoudiger dan die van het oorspronkelijke spel. Alles is bovendien duidelijk weergegeven op het spelbord. Omdat het maar een half uur duurt, is het dan ook uitstekend als boeiend tussendoortje. Het spel biedt trouwens genoeg mogelijkheden om een brede doelgroep te blijven boeien. Schaarste stelt je voor verplichte strategische keuzes en ook elkaar dwarsbomen is perfect mogelijk. Daar tegenover staat een vrij eenvoudig spelsysteem dat erg vlot speelt. Je zit volledig in de sfeer van het boerenleven. Je ziet je boerderij groeien en je lammen, veulens, biggen en kalfjes groot worden. Dit alles zit in een klein doosje dat ideaal is om op reis mee te nemen. Waarop wacht je nog?

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Spel in Zicht
‘Spel in Zicht’ was een halfjaarlijks magazine waarin mooie besprekingen en nieuwsberichten werden geplaatst over bordspellen. Helaas ligt het project inmiddels al even stil, waarna FantasyWereld de toestemming heeft gekregen voor fantasyliefhebbers relevante spelbesprekingen te mogen plaatsen.

CONCLUSIE

Spelmateriaal
Taktiek
Complexiteit
Interactie
Eindconclusie

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties