SpellenSpelrecensiesVorsten van Catan

Vorsten van Catan

-

Kolonisten van Catan was zo’n populair bordspel dat er talloze uitbreidingen en spin-offs kwamen. Zo was er ook het Kaartspel van Catan, eveneens een ontzettend populair spel, nu voor twee spelers. Van dit kaartspel kwam meer dan 15 jaar later een nieuwe uitgave: De Vorsten van Catan. Dit was een compleet herziene uitgave van de gelauwerde voorganger. Klaus Tueber luisterde goed naar de feedback zijn vele fans en bracht met deze uitgaven enige verbeteringen. Het spel werd makkelijker te leren, speelde vlotter en was flexibeler. Maar waren deze aanpassingen genoeg om het ook voor de hardcore fans interessant te maken? Lees het in onze recensie.

Titel: De Vorsten van Catan
Ontwikkelaar: Klaus Tueber
Uitgave: Kaartspel
Leeftijdscategorie: Vanaf 10 jaar
Verschijningsdatum:
Speelduur: 30 minuten

In het kort
De Vorsten van Catan is enkel speelbaar met twee. Elke speler bouwt tijdens het spel aan zijn koninkrijk. Er zijn dorpen en steden die verbonden worden door straten. Daar omheen liggen akkers, bossen, bergen, weilanden, rivieren en heuvels, die elk hun specifieke grondstoffen opleveren. Met die grondstoffen kan je nieuwe dorpen en steden bouwen, maar kun je ook bouwwerken optrekken die je helpen in de groei van het rijk.

What’s in a game?
Bij de start van het spel heeft elke speler twee dorpen met daar omheen zes verschillende landschapskaarten. Aan elke landschapskaart is een dobbelresultaat gekoppeld. Een speler krijgt, bijvoorbeeld, bij dobbelworp 3 een stuk leem, de andere krijgt hout. Door de landschapskaart een kwartslag te draaien hou je inkomsten bij.

Elke beurt start met een dobbelworp. Er zijn twee dobbelstenen, een gewone voor de opbrengsten en een voor speciale gebeurtenissen. Er zijn zes verschillende gebeurtenissen die niet allemaal even leuk zijn. Ben je aan de beurt, dan kan je verder bouwen aan je koninkrijk, maar kan je ook actiekaarten spelen, handelsverdragen sluiten, helden inhuren of kerken bouwen. Je investeert telkens in een voorspoedige groei voor jezelf of je saboteert de andere speler.

Het basisspel speelt snel en vlot, ideaal voor een tussendoortje. De drie themasets maken het spel langer, complexer en tactischer. Je hebt ‘De Gouden Eeuw’, ‘Een tijd van conflict’ en ‘De grote vooruitgang’. Naar believen zijn deze te combineren met als summum het ‘duel der vorsten’, waarbij je alle thema’s door elkaar gooit.

Conclusie
Was een heruitgave nodig? Het oorspronkelijke spel was dankzij z’n vele uitbreidingssets nog niet afgeschreven. Bovendien zijn de uitbreidingssets niet speelbaar met de Vorsten van Catan. In die zin is het een stapje terug. Aan de andere kant zijn de aanpassingen zeer welkom. Een snellere versie van het spel zal meer mensen over de drempel helpen. De themasets laten nieuwe tactieken toe. De Vorsten is dus toegankelijker én uitdagender. Een rondje duurt 20 tot 90 minuten, afhankelijk van de themaset die je kiest.

Nog nooit van kolonisten kaartspel gehoord? Ga dan voor de Vorsten van Catan. Ben je uitgekeken op het origineel? Dan is dit spel mogelijk niet vernieuwend genoeg voor jou.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Spel in Zicht
Spel in Zicht
‘Spel in Zicht’ was een halfjaarlijks magazine waarin mooie besprekingen en nieuwsberichten werden geplaatst over bordspellen. Helaas ligt het project inmiddels al even stil, waarna FantasyWereld de toestemming heeft gekregen voor fantasyliefhebbers relevante spelbesprekingen te mogen plaatsen.

CONCLUSIE

Spelmateriaal
Taktiek
Complexiteit
Interactie
Eindconclusie

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Vorsten van Catanas een heruitgave nodig? Het oorspronkelijke spel was dankzij z’n vele uitbreidingssets nog niet afgeschreven. Bovendien zijn de uitbreidingssets niet speelbaar met de Vorsten van Catan. In die zin is het een stapje terug. Aan de andere kant zijn de aanpassingen zeer welkom. Een snellere versie van het spel zal meer mensen over de drempel helpen. De themasets laten nieuwe tactieken toe. De Vorsten is dus toegankelijker én uitdagender. Een rondje duurt 20 tot 90 minuten, afhankelijk van de themaset die je kiest.Nog nooit van kolonisten kaartspel gehoord? Ga dan voor de Vorsten van Catan. Ben je uitgekeken op het origineel? Dan is dit spel mogelijk niet vernieuwend genoeg voor jou.