SpellenSpelinterviewsInterview met Jeroen van Emde Boas

Interview met Jeroen van Emde Boas

-

Jeroen van Emde Boas is de voorzitter van spellenvereniging Ducosim. Zij hebben als doel om bordspellen in Nederland te promoten en houden daarvoor driemaal per jaar een spellenbeurs waar iedereen uitgenodigd is. Tijdens deze spellenbeurzen staan ontwikkelaars hun nieuwe spellen te presenteren, worden er spellen verkocht en kun je bijkletsen met mede-bordspelliefhebbers. Wij stelden Jeroen enkele vragen:

jeroenvanemdeboas
Jeroen van Emde Boas, voorzitter van spellenvereniging Ducosim

Hallo Jeroen, bedankt dat je ons wat wil vertellen over jezelf en Ducosum. Allereerst: Met welk spel is jouw liefde voor bordspellen geboren?

Mijn liefde begon met het spel Cartagena van Leo Collovini. Ik leerde het van een vriend tijdens een vriendenweekend spelen en was direct verkocht.

Kun je ons wat vertellen over Ducosim?

De Nederlandse spellenvereniging Ducosim promoot het spelen van spellen. Via onze spellenbeurzen (3x per jaar) en ons verenigingsblad Spel! (4x per jaar) bieden we een platform voor spelers van bordspellen, kaartspellen, rollenspellen, verzamelspellen en conflictsimulatiespellen (wargames) met of zonder miniatuurtjes.

De gezellige en drukbezochte spellendagen geven onze leden mogelijkheden om nieuwe spellen uit te proberen, aan toernooien deel te nemen, spellen te kopen en andere spellenliefhebbers te ontmoeten. Het blad Spel! bevat elk kwartaal veel recensies, achtergronden en nieuws over alle soorten spellen. Ducosim is ook verantwoordelijk voor de Nederlandse Spellenprijs.

Vorige maand was er weer de spellenbeurs van Ducosim. Hoe was het?

Die was leuk. Veel mensen zijn gekomen om te spelen en om nieuwe spellen te scoren. Het is ook leuk om te zien hoe bekenden elkaar zo eens per 3- 4 maanden op onze beurs elkaar weer ontmoeten en verder gaan waar de vorige keer waren gebleven. Het is een feest van herkenning wat dat betreft. Helaas was ik er maar kort, had een feestje van mijn jarige dochter….

Wat speelt er zich allemaal af tijdens zo’n spellenbeurs, wat kan men er verwachten?

Wat je vooral ziet is dat onze beurs een speelbeurs is. Er zijn daarom veel demostands. Van grote uitgevers, zoals White Goblin Games en 999 Games, tot kleine uitgevers zoals Cradle games en Rielekst. Maar je ziet ook spelontwerpers die hun spellen willen testen. En er zijn (web)winkels die de spellen verkopen, die gedemonstreerd worden op de beurs. Verder hebben we een Bring and buy stand waar jij je spellen van de hand kunnen doen en waar je zelf ook soms tegen leuke spellen aan kunt lopen. Op sommige beurzen hebben we extra activiteiten, zoals veilingen, toernooien en vorig jaar hadden we een collegetour met sprekers.

Bordspellen zijn ondanks de opkomst van videospellen nog steeds wel te vinden in de huiskamers van Nederlandse gezinnen. Wat vind jij, worden er tegenwoordig meer of minder goede spellen gemaakt?

Er worden nog steeds goede spellen gemaakt. Je merkt wat herhaling van zetten als het om spelmechanismes gaat, maar dan zit er vaak een hele leuke twist in die het toch weer de moeite waard maakt.

Is er recentelijk een tof spel verschenen die je ons kan aanraden?

Spellen van onlangs zijn die ik erg leuk vind zijn: Colt Express en Potion Explosion. Maar een van mijn favoriete spellen blijft Alhambra.

Zou je weleens zelf aan de slag willen om een spel te bedenken en uit te werken?

Nee, dat ligt niet in mijn lijn. Testen en dan feedback geven vind ik wel leuk om te doen.

 

Zou je graag meer te weten willen komen over Ducosim? Bezoek dan de website, of stuur een mailtje naar: jeroen@ducosim.nl

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties