Bordspellen gebaseerd op fantasyboeken

0
1572

Tijdens ons bezoekersonderzoek werd ons duidelijk dat fantasyliefhebbers wel te porren waren voor meer artikelen en recensies rondom bordspellen. Zelf spelen we op de redactie van FantasyWereld ook wel regelmatig een spelletje, dus het leek ons leuk een overzichtje te geven van bordspellen waar je als fantasyfan zeker eens naar kunt kijken.

In dit artikel gaan we geen spellen noemen die slechts een ‘make-over’ met een fantasytintje hebben gekregen, zoals een Risk – Lord of the Rings editie of een Monopoly – Game of Thrones editie, maar echte originele spellen die compleet nieuw zijn ontworpen met het boek of de serie als uitgangspunt van de gameplay.

Game of Thrones – Het Bordspel

Laten we beginnen met een van de populairste fantasyseries van het moment, al is dat vooral te danken aan de TV-bewerking… In 2003 verscheen al de Nederlandse vertaling van dit bordspel gebaseerd op de boekenserie van George R.R. Martin, maar in 2011 werd er een tweede editie uitgebracht die alle regels nog eens aanscherpte en verbeterde. In dit bordspel ga je zelf als een van de adellijke families de strijd aan om de troon van Westeros op te eisen. Dit doe je met veel machtsvertoon van je legers en/of het sluiten van geheime allianties, precies zoals in de boeken.

Er zitten zeker elementen van Risk in, maar is vele malen uitgebreider door de vele regels, spelmaterialen en spelfases. Wie er als eerste in slaagt om zeven kastelen op de landkaart in te palmen, wordt tot koning en winnaar gekroond. Lees hier onze recensie! 
Aantal spelers: 3–6.
Duur: 120 – 300 minuten.

GoT Bordspel

Het universum van In de Ban van de Ring 

Een wellicht nog grotere naam in de fantasywereld is In de Ban van de Ring, van J.R.R. Tolkien. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat ook hier een prachtig bordspel van is verschenen. Hoewel dat een understatement is, er zijn er inmiddels enorm veel verschenen! Al in 2000 kwam het spel dat hiernaast is afgebeeld uit, waarbij je eens niet tegen elkaar speelt, maar het samen met je vrienden opneemt tegen Sauron. Je doorloopt de route van het Reisgenootschap, waarbij je locaties als Moria, Helmsdiepte en Mordor tegenkomt. Het spel is voorzien van prachtige tekeningen van John Howe en heeft ondertussen ook al een aantal uitbreidingen gekregen.
Aantal spelers: 2–5.
Duur: ~60 minuten.

Ook leuk om te noemen is het spel War of the Ring, een prachtig uitgevoerd spel met meer dan 200 plastic figuren om de epische veldslagen tussen de volkeren van Midden-Aarde na te spelen. Een eenvoudig dobbelmechanisme bepaalt iedere beurt weer welke actiemogelijkheden een speler krijgt. De geheime bewegingen van de ring worden door een origineel spelsysteem gestuurd, terwijl actiekaarten er voor zorgen dat cruciale gebeurtenissen uit het boek gebeuren.
Aantal spelers: 2–4.
Duur: ~120 minuten.

Daarnaast zijn er nog veel meer spellen rondom In de ban van de Ring verschenen de afgelopen jaren, zoals IdBvdR: Het duel, IdBvdR: De Strijd, IdBvdR: De zoektocht en IdBvdR: Junior Editie.

Harry Potter – Wegisweg Gezelsschapsspel

De wereld van Harry Potter, door J.K. Rowling, kreeg enkele bewerkingen als bordspel. Een daarvan is het Wegisweg – Gezelschapsspel, waarin je je in een magische race waant, waarbij je geld uitgeeft, plannen bedenkt en spreuken gebruikt.

Harry Potter gaat in dit spel op pad langs de Wegisweg om zijn schoolattributen te kopen. Ook zijn vrienden gaan mee. Wie als eerste de zes verschillende artikelen weet aan te kopen, wint. De regels zijn vrij simpel, maar maken het spel juist leuk: Om de beurt wordt er gedobbeld en verplaatst. Wie een winkel passeert, mag er binnen gaan. Gooi je 1 draaikolk, dan neem je een kaart. Is dit een verwarringskaart, dan voer je die uit. Een toverkaart mag je behouden. Twee draaikolken verbannen je naar de achterbuurten van de Verdonkeremaansteeg. Daar wordt het veel moeilijker om je attributen te verzamelen en verlies je kostbare tijd.
Aantal spelers: 3–6.
Duur: ~30 minuten.

Schijfwereld

GoT Bordspel

Ook in het Schijfwereld universum zijn er enkele bordspellen uitgekomen, ook al zijn deze helaas nooit vertaald naar het Nederlands. Hiernaast is Ankh-Morpork afgebeeld, een spel waarin Lord Vetinari is verdwenen en de verschillende facties proberen om de controle over de stad in te nemen. Elke speler heeft een geheime persoonlijkheid met specifieke overwinningsvoorwaarden, wat betekent dat je nooit zeker weet wat de andere spelers moeten doen om te winnen.
Aantal spelers: 2–4.
Duur: ~60 minuten.

Andere bordspellen gebaseerd op het universum van Schrijfwereld zijn bijvoorbeeld Guards, Guards! dat zich afspeelt in de straten van Ankh-Morpork. De spelers moeten proberen vijf missende spreuken van de Universiteit terug te krijgen, maar moeten de gevaren van de bewoners van Annh-Morpork zien te weerstaan. Bij The Witches kruip je in de huid van Heksen in het universum van Terry Pratchett. Je moet proberen je magische krachten op te bouwen en ontmoet ondertussen legendarische personages als Opoe Wedersmeer en Ootje Nack. Dan heb je nog Thud, die de epische veldslag tussen Dwergen en Trollen van Koom Valley nabootst. Elk van de twee partijen heeft zijn eigen spelstukken met eigen vaardigheden, dus vereist een hele andere tactiek.

Ankh Morpork

Nog een paar voorbeelden

GoT Bordspel

Uiteraard zijn dit lang niet alle bordspellen die zijn gebaseerd op een fantasyboek. Zo is er een prachtig bordspel gebaseerd op De Hobbit, ook weer van J.R.R. Tolkien. Vergezel Bilbo en de 13 dwergen op hun avontuurlijke reis en probeer de schat terug te veroveren, die op de Eenzame Berg door Smaug wordt bewaakt. Het gezelschap vindt verschillende dodelijke vijanden op hun weg zoals aardmannen, wargs, trollen en reuzenspinnen. Je neemt het samen op tegen je tegenstanders, maar moet er wel voor zorgen aan het einde de meeste edelstenen verzameld te hebben! 
Aantal spelers: 2–5.
Duur: ~60 minuten.

Kijk je even verder terug in de tijd, dan vind je een hele schat aan bordspellen gebaseerd op fantasyboeken. Ze zijn helaas niet meer zo makkelijk verkrijgbaar en bovendien weer niet vertaald naar het Nederlands, maar dat hoeft de pret niet te drukken! Van de Sword & Sorcery verhalen van Michael Moorcock (Elric) en Fritz Leiber (Lankhmar), de sciencefictionboeken van Frank Herbert (Dune) en Edgar Rice Burroughs (John Carter), de humoristische fantasy van Piers Anthony (Xanth) en de epische fantasy van (Dragonriders of Pern), ieder spel heeft zijn eigen uitgangspunt, geheel gebaseerd op de boeken. Soms zijn de auteurs ook erg betrokken bij het maken van het spel zoals het geval was bij Lankhmar, van Fritz Leiber.

Heb jij nog goede suggesties voor bordspellen gebaseerd op fantasyboeken? Laat het ons hieronder dan weten!

Geef een reactie