Verfilmde kinderboeken in de Kinderboekenweek!

0
552

De Kinderboekenweek staat natuurlijk vooral in het teken van kinderboeken, maar omdat er de laatste tijd zo veel verfilmingen van leuke kinder- en jeugdboeken verschijnen, leek het ons leuk om deze Kinderboekenweek niet alleen kinderboeken in het zonnetje te zetten, maar ook verfilmingen van kinderboeken! Er staan de komende maanden namelijk weer heel wat leuke boekverfilmingen in de planning, dus zocht FantasyWereld uit welke films absoluut een bioscoopbezoekje waard zijn als je (net als wij) dol bent op kinderboeken met een vleugje magie!

The BFG
The BFG (in het Nederlands De GVR), gebaseerd op Roald Dahls wereldberoemde kinderboek De Grote Vriendelijke Reus, draait al een tijdje in de Nederlandse bioscopen, maar mocht je hem nog niet gezien hebben, dan is deze film zeker nog het bekijken waard. Het verhaal gaat over de kleine Sofie, die zomaar midden in de nacht uit bed geplukt en ontvoerd wordt door een wel heel bijzonder iemand: de Grote Vriendelijke Reus! De GVR zelf doet geen vlieg kwaad, maar Sofie ontdekt al snel dat de andere reuzen minder aardig zijn, en samen met de GVR verzint ze een plan om alle kinderen ter wereld te beschermen tegen de kwaadaardige reuzen.

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children
Eén van de grootste boekverfilmingen die op dit moment in de bioscopen draait, is natuurlijk Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children. Deze verfilming van het door Ransom Riggs geschreven De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine is geregisseerd door niemand minder dan Tim Burton, en vertelt over de jonge Jake, wiens grootvader plotseling van de aardbodem verdwijnt. Hij heeft echter aanwijzingen achtergelaten die Jake naar een magische plek leiden: mevrouw Peregrine’s weeshuis voor bijzondere kinderen.

 

peregrine1

 

NERVE
Ook de boekverfilming NERVE (gebaseerd op het boek LEF, geschreven door Jeanne Ryan) draait al een tijdje in de bioscoop, maar is daarom zeker niet minder spannend. De middelbare scholiere Vee Delmonica (Emma Roberts) zit vast in een online ‘Truth or Dare’-spel, waarin al haar stappen worden gemanipuleerd door een anonieme groep van ‘watchers’. Een echt fantasyverhaal is NERVE niet, maar de game-elementen in het verhaal doen wel denken aan bijvoorbeeld The Mortality Doctrine van James Dashner en Erebos van Ursula Poznanski.

Pete’s Dragon
Een echte boekverfilming kan Pete’s Dragon eigenlijk niet genoemd worden. De film is namelijk gebaseerd op een nooit gepubliceerd kort verhaal van Seton I. Miller en S. S. Field, maar toch wilden we deze nieuwe remake van de bekende Disney-fantasyfilm hier graag even noemen. Het verhaal neemt je mee op het magische avontuur van twee uitzonderlijke vrienden: de weesjongen Peter en zijn beste vriend Elliott, een groene draak. Na verschillende live-actionverfilmingen van klassieke verhalen als The Jungle Book en Alice in Wonderland zijn wij in elk geval erg benieuwd naar deze fantasievolle familiefilm!

Fantastic Beasts and Where To Find Them
Op 16 november verschijnt de film waar menig Harry Potter-fan al maanden reikhalzend naar uitkijkt: Fantastic Beasts and Where To Find Them. Fantastic Beasts draagt misschien dezelfde titel als het dunne boekje dat J.K. Rowling schreef in 2001 (in vertaling: Fabeldieren en waar ze te vinden), maar het is een geheel nieuw avontuur dat ons terugbrengt naar de magische wereld van Harry Potter (alleen dan zonder Harry Potter deze keer). De film begint in 1926, wanneer magizoöloog Newt Scamander net zijn wereldwijde excursie voor het vinden en vastleggen van fabeldieren heeft afgerond. Zijn simpele tussenstop in New York loopt echter volledig uit de hand als een aantal van Newts fabeldieren ontsnappen…

 

peregrine1

 

A Monster Calls
In februari 2017 verschijnt de verfilming van het kinderboek Zeven minuten na middernacht (in het Engels A Monster Calls), geschreven door Patrick Ness en Siobhan Dowd. Het vertelt het verhaal van de 13-jarige Conor die sinds zijn moeder ziek werd bijna elke nacht monsters op bezoek krijgt in zijn nachtmerries. Tot er op een avond, net na middernacht, een écht monster op bezoek komt. Een oud en wild monster, en hij wil het meest gevaarlijke van alles van Conor: hij wil de waarheid…

Beauty and the Beast
Het duurt nog even, maar in maart 2017 verschijnt de allernieuwste verfilming van het beroemde sprookje Belle en het Beest, oorspronkelijk geschreven door de Franse Jeanne-Marie Leprince de Beaumont. In 1991 bewerkte Walt Disney Pictures het verhaal al tot een tekenfilm, maar in 2017 zal er een heuse live-actionversie verschijnen met in de hoofdrol niemand minder dan Emma Watson. Het verhaal over de jonge Belle die gevangen zit in het kasteel van het Beest zal voor het grootste gedeelte hetzelfde zijn, maar toch zijn we erg benieuwd naar deze remake van de bekende Disneyfilm!

 

peregrine1

 

Kijken jullie ook zo uit naar deze verfilmingen van kinderboeken en –verhalen? Of zijn we nog interessante verfilmingen vergeten? Meld het ons dan vooral!

Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

Geef een reactie