EvenementenSfeerverslagenElftopia - Dé Fantasy Fair van België

Elftopia – Dé Fantasy Fair van België

-

Afgelopen weekend was Kasteel Ooidonk in België twee dagen lang het toneel van Elftopia, een buitenevenement die doet denken aan een mix tussen de Nederlandse Elfia en Castlefest. Natuurlijk was FantasyWereld er ook dit jaar bij voor een verslag.

Elftopia

Ik (Vanne) was heel nieuwsgierig naar dit evenement vanwege eerdere verslagjes van Joke, van de eerste twee edities (2017 en 2018). Prachtige filmpjes van vorige edities en mooie aankondigingen sieren bovendien hun pagina op het internet. Complimenten aan hun mediateam want op de zaterdag staan er gelijk al verschillende filmpjes met sfeerbeelden online. Knap dat ze er zo lekker snel bij zijn.

Aangekomen bij Elftopia is de toerit rustig. Geen lange file, slechts een kort rijtje waar we mogen aansluiten voordat we naar één van de parkeerterreinen worden gewezen. Daar kopen we gelijk voor 5 euro een parkeerkaart, contant. Gelukkig dat we dat bij de hand hadden. We hoeven vervolgens maar een kort stukje naar de echte ingang toe te lopen waar we onze tickets tonen en een bandje krijgen. Meteen binnen komen we bij het grenswachtershuisje. Twee grensbewakers heten ons welkom. “Die moeten we laten gaan, ‘let it go, let her goooo’. Ze mag zo naar binnen.” Met een diepe buiging van beiden heren en een paar Frozen quotes stap ik de wereld van Elftopia binnen.

Wanneer wij aankomen is het nog vrij rustig. Toch is Elftopia geen klein terrein. Maar de sfeer is gemoedelijk, de toiletten zijn gratis, en de mensen mopperen niet wanneer een flinke plensbui ons nat regent en de koude wind ons omver waait. ‘The cold never bothered her anyway’ Nee. Maar de regen wel. Brrr. De verkorte Harry Potter voorstelling op het podium moedigt de mensen aan om niet te blijven staan in de regen, maar toch blijft er publiek plakken. Wij ook, al is het wat meer aan de zijkant van het toneel. Gelukkig is de bui snel voorbij.

Wat was er te doen?

Twee dagen lang staan er standjes met leuke hebbedingetjes, kraampjes van uitgevers met signerende auteurs, zijn er optredens van diverse bands en is divers entertainment op de kasteelgrond zelf. Zo kon je een echte zeemeermin bewonderen die rondzwom in de gracht van het kasteel. Er waren steltlopers, je kon lasergamen, en er was een silent disco in een groot roze opblaasvarken dat je al van verre kon zien liggen in het weiland (wel opgepast voor alle koeienvlaaien die hier ook in het gras lagen). Net zo opvallend was de opblaasbare ‘yellow submarine’ die naast het Steampunk kamp geland was en ook van heinde en verre al te zien was. Ook dit jaar waren er weer een aantal prominente gasten aanwezig voor handtekeningen, zoals John Rhys-Davies (Gimli uit LOTR, lees een eerder interview van ons met hem hier) en Stanislav Yanevski (Viktor Kruml uit Harry Potter).

Als je trek kreeg van alle activiteiten en bezienswaardigheden dan was er een diverse keus aan lekkernijen in de food corner. Van Vlaamse friet tot Vietnamese hapjes. Wij haalde ons frietje vlak na de hoosbui, de rijen vielen mee. Het was rustig en we hadden alle tijd om ons rondje te maken en ondertussen even te blijven staan kijken en luisteren naar de optredende bands. Die waren goed.

Iedereen is het eens: Dit is een gemoedelijk evenement

Dit was voor mij de eerste keer Elftopia en ik vroeg mij af hoe anderen het ervaren hebben. Degene die ik gesproken heb waren het allemaal erover eens dat Elftopia een gemoedelijke sfeer heeft, juist omdat het niet zo groot is als de Elfia. Velen vergeleken het evenement ook meer met Castlefest qua sfeer en zeiden graag naar Elftopia toe te gaan. Ook de standhouders zeggen hier graag te staan. Later op de dag werd het ook een stuk drukker. Van overal zagen wij de fotografen tevoorschijn poppen en samenkluwen om die ene cosplayer die net aan de waterkant staat te poseren te kunnen fotograferen.

Het is hier een mengelmoes van nationaliteiten en dat heeft zijn charme. Ik word aangesproken in het Frans, Duits, Nederlands, Vlaams en Engels, en ik merk dat ik dat eigenlijk niet gewend ben van de Nederlandse evenementen. De rijen voor de eetstandjes waren inmiddels toegenomen en ik zag geen zitplaatsen meer om wat te eten. Ook de rijen voor het toilet waren nu lang. Elftopia heeft veel ruimte rond het kasteel. Er kunnen met gemak nog meer standjes en activiteiten bij, net als bezoekers. wanneer dat gebeurd gaan ze meer eettentjes, meer zitplaatsen en meer toiletten nodig hebben. Maar zoals het nu was, was het goed. Niet te groot, al kan het dat zeker gaan worden.

Wij hebben ons prima vermaakt op de Elftopia. Het is een evenement met veel potentie die wel eens uit zijn voegen kan gaan groeien. Maar nu nog niet. Nu is het een fijne fantasy fair. Verwacht geen Elfia grootte, je kan in een paar uur alles gezien en gedaan hebben. Maar verwacht wel de gemoedelijke sfeer. En een bonus: ze hebben korting als je in kostuum komt. Dus trek je cosplay maar aan! Elftopia: Een verrassend feest niet zo ver van huis.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Vannehttp://www.vanne.nl/
Vanne is recensent, cosplayer, fervent D&Der en geocacher. Ze heeft met haar kostuums 6 prijzen in de wacht gesleept, model gestaan voor striptekenaars, geld ingezameld voor goede doelen en gejureerd. Ze is de officiële Elsje (van de stripverhalen door Gerben Valkema en Eric Hercules). Ze spaart boeken geïnspireerd door de werken van Jane Austen. Verder probeert ze al jaren af te kicken van de cosplay, maar is inmiddels een cosplay mama.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties