EvenementenEvenementeninterviewsInterview met John Rhys-Davies tijdens Amsterdam Comic-con 2017

Interview met John Rhys-Davies tijdens Amsterdam Comic-con 2017

-

Gisteren en vandaag is de Amsterdam Comic Con aan de gang in de RAI. Onze vliegende reporter Joost kon op de vrijdag al aanwezig zijn bij de persconferentie met cosplayer Illunaneko, artist Joao Lemos en acteurs Michael Dudikoff en John Rhys-Davies. Aangezien John heeft gespeeld in zowel Lord of the Rings als Gimli en in de serie Shannara Chronicles als de elvenkoning Eventine Ellessedil, was hij de uitgelezen persoon om een interview te houden vol in het teken van fantasy!

Hoe is uw verblijf in Nederland?

Ik vind Nederland een fascinerend land. De mensen hier zijn een fijn volk om mee te converseren en jullie geschiedenis is uitermate interessant. De laatste tijd bestudeer ik ook de Nederlandse geschiedenis, ik vind vooral de tijd vanaf de zestiende eeuw erg indrukwekkend. Oude Nederlandse geschiedenisverhalen zijn ook uitermate geschikt voor films, aangezien daar hele goede verhalen in zitten die wat mij betreft bekend moeten worden bij meer mensen.

Het panel van de Amsterdam Comic-con persconferentie

Bent u altijd al een fantasy-liefhebber geweest of is uw liefde daarvoor gaan groeien in de loop van de jaren?

Ik was vroeger niet zo van de fantasy, maar eerder van de science-fiction. Al vanaf kleins af aan las ik veel boeken in het genre van science-fiction, ik was daar als het ware mee opgegroeid. Nu ik eenmaal heb meegewerkt aan films en series in het fantasy-genre ben ik het wel meer gaan waarderen. De combinatie van fantasy en science-fiction doet mij alleen niet goed. De wetenschappelijk kant van science-fiction vind ik juist een verademing, aangezien de logica in zulke verhalen bouwt op de natuurwetten. Als je eenmaal fantasy daaraan toevoegt, gaat de wetenschappelijke kant van het verhaal verloren, wat ik zonde vind.

In Lord of the Rings speelde u een dwerg, terwijl u in de Shannara Chronicles een elf speelde. Wat was hier een groot verschil in en wat was het meest uitdagende aan deze rollen?

Een dwerg en een elf zijn een wereld van verschil. Dwergen zijn sterk, grappig en tonnetjerond, terwijl ik als elf eerder een lookalike moet zijn van Orlando Bloom, haha! Het meest uitdagende van deze rollen was toch wel het kostuum en de protheses die daarbij kwamen. Tijdens het begin van het filmen van de films deed de crew daar zelfs acht uur over voordat ik klaar was voor het filmen, later hebben we het kunnen inkorten naar vijf uur. Na die vijf uur was ik nog niet klaar, want tussen het filmen door moest ook veel bijgewerkt worden. Een enorme uitdaging die ik liever niet nog een keer aanga!

Hoe vindt u de hele fan-cultuur die op conventies te zien is?

Ik zie dat elk kind in zijn of haar fantasie leeft. De realiteit om ons heen onderdrukt ons om vrijuit te leven. Mensen die juist proberen te leven in hun fantasie worden al gauw freaks genoemd. Een conventie vind ik daarom een prachtig iets, omdat je fantasie werkelijkheid laten maken heel normaal is op een conventie. Hierin wordt je niet beoordeeld als je in cosplay verschijnt. Sterker nog, cosplay staat steeds meer centraal in onze cultuur en brengt mensen nader tot elkaar, iets wat we allemaal zouden moeten koesteren.

Joost en John Rhys-Davies

Ik ben bezig met een project met als thema de Keltische goden. Ik kan er weinig over vertellen, maar ik kan je zeggen dat dit groter gaat worden dan Game of Thrones.

Heeft u nog huidige projecten in de trant van epic fantasy waar u aan werkt?

Ja, dat doe ik zeker. Ik ben bezig met een project met als thema de Keltische goden. Ik kan er weinig over vertellen, maar ik kan je zeggen dat dit groter gaat worden dan Game of Thrones. Dit is een enorme uitspraak, maar neem van mij aan dat ik gelijk heb, zeker omdat ik al eerder heb meegewerkt aan grote meesterwerk binnen de filmindustrie.

Bedankt voor al uw antwoorden! Als laatste zou ik graag willen horen wat voor fantasywezen u graag zou willen worden als dat mogelijk was.

Een kraken! Geen twijfel mogelijk. Ik kan zelf nog niet eens benoemen waarom ik dat zou willen zijn, maar dit kwam echt meteen in mij op. Zeil dus zeker niet met een schip op open water met mij in de buurt voor het geval dat!

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Joost Zuijderduijn
Joost Zuijderduijn
Door Zweinstein is Joost gek geworden op Fantasy en sindsdien is hij altijd met een boek te vinden. Joost is gek op boeken voor Young Adults, waarbij Dystopische en Mythologische Fantasy, Magisch Realisme en Urban Fantasy vooral zijn voorkeur hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties