In het weekend van 11 en 12 augustus werd voor de derde keer het fantasy-festival Elftopia georganiseerd aan de voet van het Kasteel van Ooidonk in Deinze. Na twee succesvolle edities is het festival deze keer weer flink gegroeid en ook de kaartjesverkoop was goed gestegen. Ook Joke van FantasyWereld was er op zondag bij!

Gezellig samenzijn onder de stralende zon

Al bij de aankomst was het duidelijk dat Elftopia enorm gegroeid was in aanpak en aantal bezoekers. De parking was ‘s ochtends al goed vol en mensen schoven in kleine groepjes aan om naar binnen te mogen. Zodra je door de toegangspoort wandelde kwam je verschillende standjes tegen met Elftopia mede, sieraden in allerlei vormen, hoeden, snoepgoed, kledij, boeken en ga zo maar door. Het voelde ook meteen erg gezellig aan. Dit jaar waren er beduidend meer standjes, waardoor de gemoedelijke sfeer nog extra benadrukt wordt. Je kan rustig rondstruinen en ondanks het grotere bezoekersaantal liep je nooit niemand voor de voeten of werd er nergens geduwd om ergens te geraken.

Tijdens het rondstruinen tussen de verschillende standjes is het ook zo makkelijk om een praatje te maken met de standhouders en over boeken en kledij te praten. Zo kwam ik ook enkele schrijfsters tegen in de Celtica Publishing stand, waaronder Evi F. Verhasselt schrijfster van De saffieren troon, een van de boeken die ik gerecenseerd heb en haar collega Carine Maes met haar boek Raaf. Tijdens het gesprek ben ik weer een boel tips te weten gekomen over mijn eigen outfit! Het toffe gesprek is echt kenmerkend voor de losse en gezellige sfeer die je overal tegenkomt.

Veel stond er niet op mijn planning voor die dag, naast de verschillende hoekjes ontdekken wilde ik graag de cosplay-wedstrijd zien en er stond ook nog een Q&A gepland met de illustrator Anne Stokes die ik niet wilde missen (daar verschijnt later nog meer over, samen met enkele exclusieve vragen voor FantasyWereld!). Tijdens de cosplay-wedstrijd zie je altijd de mooiste en schattigste creaties, want er doen ook vaak families aan mee. Al kan je ook gewoon tijdens je wandeling enorm mooie kostuums zien.

Verder kon je ook boogschieten en verschillende workshops volgen, hoewel je je voor sommige wel moest inschrijven. Zo was er een workshop met Richard Brake, de acteur die de Night King speelt in Game of Thrones, waarin de deelnemers leerden bewegen en vechten zoals de White Walkers. Ook was er een workshop ‘Maak je eigen toverstok‘ deze vond op verschillende momenten plaats dus je kon kiezen voor welk tijdstip je inschreef. Maar er waren ook duelleer-workshops met toverstokken in Harry Potter-stijl en een workshop elfjes tekenen (groot en klein was welkom). Je kon ook je haar gratis laten vlechten in Lord of the Rings-stijl, al was die erg populair en kreeg je een nummertje om later terug te komen. Maar het is zeker de moeite waard om te wachten!

Honger lijden was ook onmogelijk op Elftopia er waren verschillende foodtrucks aanwezig met allerlei lekkernijen als culinaire hotdogs van Jeroen Meus en wafels, churros en zoveel meer. Ook aan de kinderen was dit jaar duidelijk veel aandacht besteed, waardoor Elftopia ook een ideale familie uitstap is. Voor de kleinsten waren er draaimolens in viking-stijl en een deel van het bos was ingericht als laser tag-speelgebied. Voor de durfal waren er ook roofvogels die je eens op de arm kon nemen.

Aan het einde van de dag besef je dat je ogen te kort komt en dat je niet overal op tijd bent geraakt om alles te beleven, maar dat je je ook geen seconde hebt verveeld. Op Elftopia staat sfeer en gezelligheid met een vleugje magie centraal, waarbij iedereen zich kan onderdompelen en zijn mooiste outfits uit de kast kan halen.

Joke leerde de rijke fantasy-wereld kennen via Harry Potter, maar werd verliefd op de wereld in Eragon van Christopher Paolini. Hoewel ze een voorliefde heeft voor epische en historische fantasy, geniet ze ook enorm van leuke Young Adults met een mythologische toets of Urban fantasy. Dit heeft geleidt tot een gevarieerde collectie fantasy-boeken met enkele favorieten van Sarah J. Maas, Cassandra Clare en Marion Bradley.

1 REACTIE

Geef een reactie