Een lange oprijlaan met oude bomen aan weerszijden en een toegangspoort, zo stap je langzaam de wereld van Elftopia in Deinze (België) binnen. Dit jaar werd het tweedaagse festival voor de tweede keer georganiseerd op het mooie domein van het Kasteel van Ooidonk en zelfs voor de leek op het vlak van fantasyfestivals was het een super ervaring!

Magisch kleurrijk

elftopia20171Voor mij was dit de allereerste keer dat ik een fantasyfestival bezocht en ik ben absoluut niet teleurgesteld. Elftopia is de eerste fantasy fair in België en is dus nog geen gevestigde waarde als Castlefest in Lisse, maar toch was het een zeer internationale beleving. Niet alleen veel Belgen waren er, maar ook Nederlanders en zelfs een paar Spanjaarden, aangezien er overal Engels werd gesproken was het zeker voorzien dat er een internationaal publiek verwacht werd. Misschien is dit allemaal doodnormaal, maar als leek wist ik niet wat mij te wachten stond.

Zelf heb ik geen cosplay-kledij dus ik liep in een gewone T-shirt rond, maar ik heb mijn ogen uitgekeken op de vele kostuums in allerlei soorten en maten die ik op zondag heb gezien. Wel was er een stand van vzw Elanor, bij hen kon je je naam in Elfentaal laten opschrijven én kon je je haar laten vlechten. Dit heb ik ‘s ochtends meteen laten doen en het resultaat was fantastisch! Het was bijna zonde om het ‘s avonds weer los te moeten maken.

elftopia20176

Over het algemeen waren er veel Steampunk outfits te zien. De meeste waren ook enorm geslaagd. Er was een klein steampunk dorp en ook hele families die in dezelfde stijl gekleed waren. Natuurlijk konden ook de Disney-prinsessen niet achterblijven en waren talrijk aanwezig.

Daarnaast was er ook een hele schare monsters in allerlei vormen en maten. Zo waren er onder andere de orks die de brug van Mongra moesten bewaken. Zij waren onderdeel van Elftopia, maar hun outfits waren echt wel fantastisch!

Er was ook een Cosplay wedstrijd, waarbij ook weer een hele resem mensen met de meest ongelooflijke kostuums de revue passeerden. Al ging de prijs voor de schattigste cosplay wel naar het kleine jongetje als Bilbo! Daar heb ik jammer geen foto van, gewoon omdat ik vergeten ben hem te trekken.

elftopia20176

 

Taart en bodypaint

Om 12u was er ook nog een Bake Off voorzien waaraan iedereen kon deelnemen zonder vooraf in te schrijven. Al moest je thuis natuurlijk wel al de taart gebakken hebben. Zaterdag was er blijkbaar maar één taart voor de wedstrijd, dus de presentator was heel erg blij dat er aan de start van de Bake Off twéé taarten waren om deel te nemen. Een toren van cupcakes met een topping van chocolade botercrème en een koekje. Een heuse Harry Potter-taart in de vorm van het Monsterboek voor de lessen van Hagrid (met mond!) en een Kinder Bueno-hemel.

elftopia20176Ik heb enorm hard gelachen tijdens de wedstrijd! De jury was uit het publiek gekozen en ze hebben hun taak goed volbracht. De presentator had zijn handen vol met het proeven van de taart en het in het oog houden van jury dat ze niet al snel van de taarten proefden. Ik heb jammer genoeg enkel van de cupckaes kunnen proeven. De rest van het publiek vloog zo snel op het monsterboek af en er was niet genoeg voor iedereen en de Kinder Bueno-taart was te klein om uit te delen dus enkel de jury kon er van proeven. Maar aan de commentaar die we te horen kregen waren ze allebei enorm lekker! Uiteindelijk ging de Monstertaart met de eerste plaats lopen.

Verder waren er ook vier bodypaint artiesten aanwezig die ieder een model hadden om tegen de avond te tonen aan het publiek. Van de vier vond ik er één het beste geslaagd. Ze had ook nog een staf, maar deze foto met de mantel toont het geheel het mooiste. Chapeau voor de artiest!elftopia20176

 

Boogschieten en workshop zwaardvechten

Behalve mijn ogen uitgekeken op de kostuums heb ik ook nog mijn eerste pijlen afgeschoten met een handboog en een workshop zwaardvechten gevolgd met Miltos Yerolemou (Syrio Forel in Game of Thrones, de ‘dansleraar’ van Arya).

Na even zoeken had ik dan eindelijk de plek van de workshop gevonden en dan hebben we toch meer dan een uur oefeningen en spelletjes gedaan om wat voeling te krijgen met de (mousse) zwaarden die we in onze handen hadden gekregen. Het belangrijkste dat we in die les hebben geleerd is dat we niet té enthousiast moeten reageren, want dan denk je niet meer na. Dus niet als een kip zonder kop in het strijdgewoel vliegen, maar met tactiek te werk gaan. voor de meesten was het toch moeilijker dan gedacht om niet meteen met de zwaarden tegen elkaar te meppen! Miltos bracht het ook op een heel leuke manier, waardoor het uur zo voorbij vloog en het jammer was dat het niet langer duurde… Gelukkig had hij wel nog even tijd om op de foto te gaan!

elftopia20176

Naast de workshop stond er ook een tentje van de handboogvereniging La Fidélité – Constantia uit Mortsel. Hier kon je voor 50 cent al een paar pijlen afvuren en een keertje uittesten hoe het voelt. Ik had nog nooit een (degelijke) boog vastgehouden, laat staan een pijl afgevuurd, dus ik heb daar mijn eerste pijlen afgevuurd. De mensen waren ook erg vriendelijk en hielpen je bij elke stap om die pijl in de richting van het doel te kunnen vuren. Jammer genoeg is Mortsel net te ver (en is de verbinding erg slecht) om te kijken of ik mij bij hen zou aansluiten, misschien zit er nog een leuke vereniging dichter in de buurt. Maar als je in de buurt van Mortsel woont, is La Fidélité – Constantia zeker een aanrader om eens te testen of traditioneel boogschieten iets voor jou is!

Alles bij elkaar genomen kan je dus wel stellen dat ik enorm genoten heb van mijn eerste bezoek aan een fantasyfestival! En als eerste fantasyfestival van België is Elftopia zeker geslaagd.

Joke leerde de rijke fantasy-wereld kennen via Harry Potter, maar werd verliefd op de wereld in Eragon van Christopher Paolini. Hoewel ze een voorliefde heeft voor epische en historische fantasy, geniet ze ook enorm van leuke Young Adults met een mythologische toets of Urban fantasy. Dit heeft geleidt tot een gevarieerde collectie fantasy-boeken met enkele favorieten van Sarah J. Maas, Cassandra Clare en Marion Bradley.

Geef een reactie