BoekenBoekrecensiesSecret Scouts en de vermiste president

Secret Scouts en de vermiste president

-

Als er één les is die in bijna alle verhalen over tijdreizen naar voren komt, is het wel dat je de geschiedenis niet mag veranderen. Zo ook voor Secret Scouts en de vermiste president, het tweede deel uit de reeks over vier kinderen die met een planetarium van Leonardo Da Vinci door de tijd kunnen reizen. Door een vervelend foutje is echter, inderdaad, de Amerikaanse president ineens verdwenen. Nu is dat misschien niet bij elke president een even grote ramp, maar in dit geval is president Obama in de tijd verdwaald. Lisa, Tom, Sophie en Jack zetten alles op alles om het verleden te herstellen.

Startpunt: een mysterieuze floppy
Aan het einde van het eerste deel had het viertal een aantal bijzondere ontmoetingen met Leonardo Da Vinci achter de rug. Bij al dat tijdreizen is alleen wel Sophies telefoon achtergebleven bij Leonardo, daarom heeft hij deze voor haar verstopt op het Venetiaanse spookeiland Poveglia. Toen Sophie en Jack hier tijdens hun schoolreis stiekem naartoe gingen, bleek er echter een floppydisk te liggen in plaats van een mobieltje. Het schijfje bevat een belangrijke boodschap, maar hoe kun je die aflezen? En klopt het dat de vier kinderen niet de enigen zijn die met Leonardo’s planetarium door de tijd reizen?

Van Mondriaan tot Obama
Waar het viertal in het eerste boek nog een beetje voorzichtig was met tijdreizen, hebben ze in het tweede deel de smaak helemaal te pakken. De floppy is reden voor een reisje naar 1915, waar ze de schilder Piet Mondriaan ontmoeten, een bezoekje aan Steve Jobs en uiteindelijk een gevaarlijk avontuur in de zestiende eeuw. Dat laatste heeft wel een minder leuke reden, want familievriend Hans weet ook van het tijdreisplanetarium. Hij wil vanuit Indonesië in 1981 naar de oorspronkelijke Nachtwacht in 1715, maar komt per ongeluk in 1517 terecht. En… naar blijkt sleept hij hierbij een jonge student genaamd Barack Obama mee terug in de tijd.

Vanaf dat moment bestaat president Obama niet meer in ons heden, wat natuurlijk zo snel mogelijk moet worden hersteld. Voldoende reden voor een nieuw avontuur, en al snel reizen Lisa, Tom, Sophie, Jack en Hans samen naar 1520. Daar wordt namelijk keizer Karel V gekroond, en dat is de enige plaats waar Obama zeker weten te vinden is. Hij is inmiddels een belangrijke vertrouweling van de keizer geworden, maar wanneer ze Obama eindelijk te spreken krijgen is hij woest over de drie jaar die hij in de zestiende moest doorbrengen. Genoeg reden voor hem om te eisen dat ze allen de beroemde rede van Martin Luther King gaan bezoeken, die King in 1963 bij de March on Washington voerde…

als je zonder grote vragen te stellen met het verhaal meegaat, vlieg je op een lekker tempo door zowel de geschiedenis als het boek zelf heen

Wilde (tijd)reisavonturen
Zoals hierboven wel duidelijk wordt, hoef je je tijdens het lezen van dit verhaal nauwelijks te vervelen. Het boek begint net als eerder met een onheilspellende passage – Lisa en Tom bevinden zich in een neerstortende luchtballon – die pas aan het eind van het boek aan bod komt, om vervolgens negen maanden terug te springen en te vertellen hoe dat zo is gekomen. Die logboekstijl werkt goed, en anders dan in het eerste deel zitten er ook wat minder saaie passages tussen de wilde avonturen van het viertal. Daarbij valt wel op dat in alle vaart nog steeds wat losse eindjes uit het eerste deel onbeantwoord blijven, zoals wat er nu precies op Poveglia is gebeurd en wat die vreemde geluiden waren.

Wat wel terugkeert, zijn een paar kleine ergernissen die ik ook al bij het eerste deel had. Er ontbreken regelmatig komma’s waar ze wel zouden moeten staan, en de vier kinderen kunnen zich zo nu en dan nog steeds wat overenthousiast gedragen – ze springen en stuiteren wat af, en wordt heel wat in de lucht gebokst. Hans gedraagt zich daarbij nog extra kolderiek, noemt zichzelf regelmatig ‘Hansie’ en tovert opvallend veel exclusieve technologische snufjes tevoorschijn. Zo heeft hij in 1520 een imposante automatische kruisboog onder zijn shirt verstopt, en zorgt hij met een EMP-pen voor een gigantische stroomuitval in het heden. Samen met de ouders van de kinderen die nog steeds ver op de achtergrond blijven, geeft dat een wat bijzonder beeld van de volwassenen in het verhaal.

Wel komen er in het tweede deel nog meer interessante historische figuren voor. Naast komische ontmoetingen met Mondriaan, Steve Jobs, Obama en Martin Luther King wordt aan het eind bijvoorbeeld ook nog even de gebeurtenis in Roswell 1947 verklaard. Met de achtergrondkennis die voor in het boek staat, wordt de geschiedenis zo op een leuke manier aan het verhaal gekoppeld: of dacht je dat het toeval was dat Leonardo de Mona Lisa schilderde en Steve Jobs een Apple Lisa heeft ontworpen? Zoals bij de meeste tijdreisverhalen moet je niet te diep nadenken over oorzaak en gevolg, zoals wanneer een tijdreiziger met kennis uit het heden invloed heeft op bekende gebeurtenissen uit het verleden. Maar als je zonder grote vragen te stellen met het verhaal meegaat, vlieg je op een lekker tempo door zowel de geschiedenis als het boek zelf heen.

Conclusie
Secret Scouts en de vermiste president is een mooi vervolg op het eerste deel. Waar de vier kinderen in De verloren Leonardo nog wat minder ervaren waren met het tijdreizen, gaan ze hier helemaal los: van de zestiende eeuw tot de jaren 80, achter de vermiste president en de eveneens nog steeds vermiste telefoon van Sophie aan. Dat levert een mooie reeks aan avonturen op, waarbij je alleen niet al te diep moet nadenken over de invloed van het heden op het verleden en vice versa. De schrijfstijl heeft nog steeds wat kleine verbeterpuntjes, maar als je dat in het eerste deel niet stoorde val je er hier ook geen buil aan. En dan is natuurlijk de vraag wanneer het derde deel uitkomt, want De vermiste president heeft opnieuw een open einde.

[product_page sku=”9789402601459″]

Secret Scouts en de vermiste president
Dennis Kind

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Secret Scouts en de vermiste president