BoekenBoekrecensiesWarm Bodies - Isaac Marion

Warm Bodies – Isaac Marion

-

Omslag Warm Bodies

Vanaf vandaag draait de filmversie van Warm Bodies in de Nederlandse bioscopen: een goed moment om dan ook de recensie van het gelijknamige boek (eerder verschenen als Mr. Zombie) op FantasyWereld te plaatsen. Warm Bodies vertelt het verhaal van R. R is een zombie en hij weet daarom niet zo veel meer van zijn vorige leven. Hij weet niet meer waar hij vandaan komt, hij weet niet meer wie hij is en hij weet zelfs zijn naam niet meer. Het enige wat hij wel weet, is dat het misschien met een R begint en dat hij ooit een zakenman moet zijn geweest, vanwege zijn nette pak en stropdas. Maar dat maakt R allemaal niet zo veel meer uit, hij heeft geleerd ermee te leven.

Samen met een grote groep andere zombies leeft R op een verlaten vliegveld. Hij sjokt een beetje rond, staat af en toe wat op de lopende band en gaat eens in de zoveel tijd op jacht naar voedsel – hersenen om precies te zijn. Maar tijdens één van zijn tochten gebeurt er iets bijzonders: R ontmoet Julie. En om de een of andere reden voelt R niet de behoefte om haar hersenen op te slokken, maar juist om haar te beschermen. Verward door zijn eigen gevoelens besluit R Julie mee te nemen naar het vliegveld en zet zo iets in beweging wat de verwoeste, door zombies overheerste wereld wel eens grondig kon veranderen. Bestaat er dan toch een remedie? En wil Julie R daarmee helpen, ondanks dat hij net nog de hersenen van haar vriendje heeft verslonden?

Filosofische zombie
Het concept van Warm Bodies is erg origineel: geen vampiers, weerwolven, engelen of heksen, maar romantische zombies. Ze zijn weliswaar net zo gevaarlijk als hun voorgangers (het kan immers zomaar gebeuren dat je hersenen worden opgegeten tijdens een knuffel), maar ze zijn wel een stuk grappiger. De eerste bladzijde zorgde al voor een glimlach op mijn gezicht, met zinnen als ‘Ik ben dood, maar ik vind het niet zo erg. Ik heb geleerd om ermee te leven’ en ‘Volgens mijn vriend M is de ironie van ons leven als zombie dat alles grappig is, maar dat je er niet meer om kunt lachen omdat je lippen weggerot zijn’. Ook de manier waarop de zombies met elkaar communiceren – gekreun, gehijg, gegrom en af en toe een veelbetekenende blik – kan soms erg grappig zijn. R kan niet meer dan vier ononderbroken lettergrepen uitbrengen (als het meezit), wat een goed gesprek met Julie nogal lastig maakt. Maar hoe meer tijd R en Julie met elkaar doorbrengen, hoe meer R begint te veranderen. Hij breekt steeds meer persoonlijke records en lijkt af en toe zelfs wel… menselijk?

Qua uiterlijk blijft R echter een echte zombie: hij is lijkbleek, begint een beetje weg te rotten en zit onder de menselijke resten. Niet echt de prins op het witte paard voor Julie, dus. Toch is R van binnen lang niet zo weggerot als van buiten. Het boek is geschreven vanuit R’s perspectief en in zijn hoofd speelt zich heel wat meer af dan van buitenaf lijkt. R overdenkt zijn leven als zombie, de mogelijke redenen waarom hij een zombie is, de wereld om hem heen en nog veel meer. Al deze filosofische hersenspinsels kloppen niet helemaal bij R’s leven als zombie, maar maken het verhaal zeker interessant. De geest van een zombie wordt erg goed weergegeven en het is daarom absoluut niet moeilijk om je in R in te leven. Toch zorgen deze filosofische stukken er soms wel voor dat het verhaal wat langdradig en traag wordt. R’s overpeinzingen gaan soms behoorlijk diep, waardoor Warm Bodies niet altijd even gemakkelijk te lezen is.

Vliegvelden en stadions
Het is duidelijk dat Isaac Marion veel aandacht heeft besteed aan de wereld waarin Warm Bodies zich afspeelt. Steden zijn leeg, huizen zijn verlaten en de wereld raakt in verval. Als je over straat loopt, zie je af en toe een hersenloos lichaam liggen en loop je de kans zelf ook in een zombiemaaltijd te veranderen. De meeste mensen wonen daarom op een kluitje in een oud stadion, waar ze hun leven weer zo goed mogelijk proberen op te pakken. Maar voedsel is schaars, mensen wonen op elkaars lip en de sfeer is gespannen. Het stadion verlaten mag alleen tijdens speciale expedities en veel van de inwoners hebben de hoop om ooit nog gered te worden langzamerhand opgegeven. Het leven gaat gewoon verder, maar niets is meer zoals het was.

Ook het vliegveld waar R en zijn lotgenoten leven is erg goed uitgedacht. Ook al hebben de zombies nauwelijks iets nodig, ze hebben van het vliegveld echt hun ‘thuis’ gemaakt. Zo is er een kerk waar zombies kunnen trouwen, een school waar kinderzombies leren mensen te doden en staan er op het vliegveld een paar auto’s waar R graag wat aan klust (oftewel: van een afstandje naar kijkt). De zombies blijken dus niet compleet hersenloos te zijn en ook al wordt nergens echt helemaal duidelijk waarom ze nou precies zijn wat ze zijn en hoe dat zo gekomen is, ze worden op deze manier toch erg geloofwaardig neergezet.

En dan zijn er nog de Knokigen: uitgemergelde skeletten die de touwtjes in handen proberen te houden op het vliegveld. Waar R probeert om het kleine beetje menselijkheid dat hij nog heeft te bewaren, werken de Knokigen dat juist met alle macht tegen. Het blijft jammer genoeg een beetje vaag wie die Knokigen nu precies zijn, maar het is wel duidelijk dat het geen lieverdjes zijn en ze ontpoppen zich tot misschien wel één van de grootste vijanden van Julie en R.

Conclusie
Warm Bodies is een leuk en origineel verhaal, dat jammer genoeg op sommige punten wat vaag blijft en niet altijd even gemakkelijk wegleest door R’s gefilosofeer. Afgezien daarvan zit de wereld erg goed in elkaar, zijn de personages geloofwaardig en kan het boek af en toe erg grappig zijn. Eén ding is in elk geval zeker: het geeft een originele en totaal nieuwe kijk op zombies.

[product_page sku=”9789044340037″]


Warm Bodies Boek omslag
Warm Bodies

Isaac Marion


9789044340037

House of Books

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties