BoekenBoekrecensiesHarteloos - Marissa Meyer

Harteloos – Marissa Meyer

-

Omslag HarteloosLady Catherine Pinkerton heette ze, maar iedereen kent haar tegenwoordig als de Hartenkoningin. Je weet wel, die schreeuwlelijk met dat grote hoofd. Zo is ze niet altijd geweest. Sterker nog, vroeger, toen iedereen haar nog gewoon Cath noemde, had ze een passie voor bakken. Als dochter van de markies was dit echter uit den boze, en haar ouders vonden het veel belangrijker dat ze een goede, invloedrijke man aan de haak zou slaan. Toen de Hartenkoning nota bene interesse begon te tonen in de beeldschone Cath, waren haar ouders in de wolken. Cath absoluut niet, want zo zou ze haar allergrootste droom nooit kunnen verwezenlijken: samen met haar dienstmeisje en beste vriendin Mary Ann de beste bakkerij van Wonderland runnen. 

Toch heeft Cath wel meer aan haar hoofd, want er is een nieuw figuur aan het hof verschenen: de mysterieuze hofnar. Hij heeft een talent voor onmogelijkheden waar Cath vrijwel meteen door geïntrigeerd wordt. Dat maakt de zaak er tóch een stuk moeilijker op, want Cath zal sowieso nooit toestemming krijgen om een bakkerij te beginnen, maar trouwen met een hofnar? Dat zal al helemáál nooit gebeuren. Cath wordt verscheurd door haar wensen, maar soms heeft het leven iets heel anders voor je in petto dan je zelf voor ogen had…

Het is ontzettend jammer dat Harteloos een standalone is, want eigenlijk wil ik alleen maar meer, meer, meer!

Alice in Wonderland met een twist
Voor degenen die de originele versie van Alice in Wonderland hebben gelezen, zal het een verrassing zijn om te lezen over Marissa Meyers versie van de Hartenkoningin. Ze lijkt zo eigenlijk heel normaal. Je gaat je afvragen hoe Cath is verandert in die schreeuwende dictator en waardoor dat is gekomen. Ondanks dat Meyer heel vrij met de personages uit het werk van Lewis Carroll omgaat, is het geheel heel geloofwaardig. Meyer maakt het verhaal logisch qua opbouw, maar er zitten genoeg onwaarschijnlijkheden en rariteiten in het boek om je weer in het vertrouwde Wonderland te wanen dat je ook kan kennen uit de Disneyfilms, zowel de originele als de versies die geregisseerd zijn door Tim Burton.

Zo zien we allerlei bekende gezichten terug waaronder Cheshire Cat, de Hoedenmaker, de Maartse Haas, de Hartenkoning en de rups. Er worden ook allemaal nieuwe personages toegevoegd, zoals de achterbakse (en lelijke) Margaret Mearle, de lieve Mary Ann, de hertog van Everdingen met het hoofd van een wrattenzwijn en natuurlijk Jest de hofnar. Al deze nieuwe gezichten passen moeiteloos in Wonderland en vormen al snel een vertrouwde groep. Ze brengen de magie en absurditeit met zich mee die je zou verwachten en zo dragen ze elk bij aan de verslavende werking van Harteloos.

De Hartenkoningin
Zodra je begint met lezen wordt het al meteen duidelijk dat Cath in de verste verte niet lijkt op de Hartenkoningin. Cath is lief, mooi, vol met ambitie en dromen en bovendien heeft ze een groot hart. Je gaat je afvragen hoe zij ooit in zo’n verschrikkelijk mens zou kunnen veranderen. Marissa Meyer weet heel goed hoe ze zo’n ontwikkeling natuurlijk tot uiting kan laten komen in het verhaal en laat het geheel tot een hartverscheurend einde komen.

De ontwikkeling van Cath draagt bij aan de greep die het boek op je heeft. Van begin tot eind ben je geboeid door de wereld, maar telkens blijft dat beeld van de Hartenkoningin door je hoofd spoken. Meyer weet alle plotpunten op meesterlijke wijze bij elkaar te laten komen en zorgt ervoor dat het boek je, ook lang nadat je hem uit hebt gelezen, blijft fascineren. Wat dat betreft is dit zeker een boek dat je opnieuw en opnieuw zal willen blijven lezen.

Conclusie
Meyer weet de magie van Wonderland tot leven te wekken in haar prachtige verhaal over een onschuldig meisje dat in een wrede wereld leeft. Haar versie van de wereld van Lewis Carroll is fantastisch en houdt je tot op de laatste letter in zijn greep. Het is verfrissend om het verhaal van iemand anders dan Alice te lezen en Caths groei wordt op meesterlijke wijze uitgewerkt. Het is ontzettend jammer dat Harteloos een standalone is, want stiekem wil ik alleen maar meer, meer, meer!


Harteloos Boek omslag
Harteloos

Marissa Meyer


9789020678963

Blossom Books

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Alexandra Kist
Alexandra heeft door het lezen van fantasyboeken ontelbare levens geleid. Zo heeft ze samen met Harry, Ron en Hermelien boterbier gedronken in De Drie Bezemstelen en volgde ze Katniss Everdeen op de voet door arena's vol moordenaars. Ze heeft niet alleen een zwak voor fantasy, maar ook een grote liefde voor sciencefiction en klassieke horrorverhalen.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties