BoekenBoekrecensiesEverless 1: Het meisje en de alchemist - Sara Holland

Everless 1: Het meisje en de alchemist – Sara Holland

-

Jules en haar vader zijn arm. Dat betekent niet alleen dat ze een huurachterstand hebben en te weinig eten, maar ook dat het leven van Jules’ vader steeds korter wordt. In Sempera wordt namelijk betaald met bloedmunten: ijzer uit het bloed dat is omgezet in geld. Kom je geld tekort? Dan ga je langs de chirurgijn die de levenskracht via het bloed uit je lichaam laat vloeien en er geld van maakt. Tot voor kort was Jules te jong om bloedmunten te laten maken, dus nam haar vader die taak op zich. De tijd begint echter te dringen, want de huurachterstand wordt groter en Jules’ vader wordt alsmaar zwakker…

Haar beste vriendin Amma vertelt dat ze veel gaat verdienen door op Everless te werken. Dat is het landgoed van de regerende familie Gerling. Jules heeft daar vroeger gewoond, maar ze is met haar vader gevlucht na een vreselijk voorval. Het is nu echter jaren later, en Jules vraagt zich af of de bewoners van Everless haar wel zouden herkennen. Ze ziet haar vader voor haar ogen wegkwijnen en besluit zich dan ook aan te melden. Ze had gedacht dat haar problemen als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen als ze maanden en maanden aan bloedgeld zou verdienen, maar al snel blijkt dat terugkeren naar Everless veel gevaarlijker is dan ze had gedacht.

Tijd is geld
Hoewel er in het voorwoord van de uitgever gezegd worden dat dit concept waarin geld en tijd zo met elkaar verbonden zijn uniek is, is het dat niet. We hebben er al kennis mee kunnen maken in de film In Time, waarin een acterende Justin Timberlake levenskracht verdient door te werken, en waar iedereen fysiek nooit ouder wordt dan 25 tot ze sterven. Toch is Everless heel anders dan die film. Everless speelt zich af in een tijd van kastelen en zwaarden, terwijl In Time zich afspeelt in de toekomst.

Waarschuwing: er kunnen afkickverschijnselen optreden.

Het concept van bloed omzetten in geld is echter wel nieuw. Holland weet dit concept ontzettend geloofwaardig neer te zetten en het is een essentieel onderdeel van het plot. Dit slimme idee zorgt ervoor dat je meteen gegrepen wordt door het verhaal en dat je, mede door de vlotte schrijfstijl en het spannende plot, het boek niet meer aan de kant zal kunnen leggen. En dat is jammer, want Everless telt minder dan 300 pagina’s, en dat betekent dat je er zo doorheen bent.

Wie is te vertrouwen?
Jules staat er helemaal alleen voor. Ze komt op Everless en probeert te doen alsof ze er nog nooit is geweest, maar dat plan valt in het water als Roan Gerling haar herkent. Roan is de jongste zoon van de machtige familie, en Jules heeft altijd al een zwak voor hem gehad. Vroeger speelden ze samen en waren ze beste vrienden. Roan heeft nog een oudere broer, Liam, en het wordt al snel duidelijk dat Jules en haar vader op de vlucht zijn geslagen voor hem toen ze vroeger op Everless woonden en werkten. Deze mysterieuze Liam lijkt kwaad in de zin te hebben, maar Jules heeft nog meer dingen aan haar hoofd. Ze moet genoeg geld verdienen om haar vader in leven te houden, maar daarnaast vindt ze het ook vreselijk dat Roan binnenkort gaat trouwen met Ina, de dochter van de koningin.

Jules weet niet goed wie ze kan vertrouwen, en dat zorgt ervoor dat het verhaal continu spannend blijft. De subtiele gebaren en gezichtsuitdrukkingen van de andere personages laten je twijfelen over hun ware gedachten terwijl je de wanhoop van Jules aldoor blijft voelen. Deze wanhoop brengt ook een zekere gejaagdheid met zich mee, wat uitmondt in een spetterende finale waarin de gebeurtenissen elkaar soms iets te snel opvolgen, waardoor je af en toe een stukje opnieuw zal moeten lezen.

Conclusie
Heb je zin in een boek waar je razendsnel doorheen schiet en waar je helemaal in kan opgaan? Dan is Everless zeker iets voor jou! Waarschuwing: er kunnen afkickverschijnselen optreden. Het boek leest zo snel weg dat het wachten op het vervolg moeilijker wordt. Everless is één van die boeken die je gerust direct twee keer achter elkaar kan lezen. Dat zou er ook voor zorgen dat je alle kleine hints aan het begin van het boek beter kunt interpreteren en het zorgt er ook voor dat het wachten op deel twee misschien wat draaglijker wordt. Het concept van bloedgeld is pakkend en zorgt er ook voor dat Jules’ wanhoop een stuk tastbaarder wordt. Holland weet het boek aldoor spannend te houden door het onduidelijk te maken wie er nou te vertrouwen is en wie niet.

Goed nieuws voor fans van Everless: Sara Holland zal aanwezig zijn op YALfest 2018! Je bent zo door het boek heen, dus je kan haar dan ook mooi vertellen hoe goed je het vond!


Everless 1: Het meisje en de alchemist Boek omslag
Everless 1: Het meisje en de alchemist
Everless 1

Sara Holland


9789463491341

Blossom Books
februari 2018
Hardcover
293 pagina's

Welkom in Sempera, een koninkrijk waarin alles draait om tijd. Tijd zit letterlijk in je bloed en is een betaalmiddel. Hoe rijker je bent, hoe langer je leeft…

Als de vader van Jules de huur niet meer kan betalen omdat hij bijna door zijn tijd heen is, besluit Jules werk te zoeken op de Everless Estate. Dit is het landgoed van de rijke, meedogenloze familie Gerling. Jules wordt aangenomen, maar een paar dagen later wordt haar vader dood gevonden, binnen de hekken van de Everless Estate. Terwijl Jules probeert uit te zoeken wat er gebeurd is, raakt ze steeds meer verwikkeld in de geschiedenis en intriges van de Everless Estate en komt ze ook steeds dichter bij een bizar, eeuwenoud geheim over het landgoed en zichzelf.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Alexandra Kist
Alexandra heeft door het lezen van fantasyboeken ontelbare levens geleid. Zo heeft ze samen met Harry, Ron en Hermelien boterbier gedronken in De Drie Bezemstelen en volgde ze Katniss Everdeen op de voet door arena's vol moordenaars. Ze heeft niet alleen een zwak voor fantasy, maar ook een grote liefde voor sciencefiction en klassieke horrorverhalen.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties