BoekenBoekrecensiesDriesterrenkroon 2: Het verloren rijk- J.D. Rinehart

Driesterrenkroon 2: Het verloren rijk- J.D. Rinehart

-

De drie koningskinderen Gulf, Elodie en Tarlan zijn voorbestemd om vrede te brengen in het door oorlog verscheurde Toronië. Volgens de profetie zouden zij hun wrede vader koning Brutan doden en samen in harmonie heersen over het koninkrijk. Dit lijkt echter bijna onmogelijk nu koning Brutan in een zombie veranderd is en met een groot leger van ondoden Idilliam bezet houdt, er een invasie van een ander koninkrijk dreigt en de pleegvader van Elodie de troon opeist.

De drieling moet volgens de profetie samen zijn om te kunnen heersen, maar dat lijkt voor hen niet weggelegd. Gulf zit vast in Idilliam en komt samen met een aantal bondgenoten terecht in een geheime wereld onder de stad. Hier raakt iedereen zijn geheugen kwijt en komt hij er alleen voor te staan. Hij ontmoet hij zijn moeder, maar ook zij herkent hem niet. Elodie wordt gevangen genomen en Tarlan gaat met Melchior en zijn dierenvriend op een gevaarlijke missie om de toverkracht van Melchior terug te vinden. Zullen de kinderen hun avonturen overleven? En zullen zij ook bij elkaar komen om de profetie werkelijkheid te laten worden?

Trilogie
Het verloren rijk is het tweede deel in de Driesterrenkroon trilogie.  Het eerste deel sloot heel spannend af nadat Gulf (onwetend) zijn vader in een zombie veranderde en er een grote veldslag in en rond Idilliam heeft plaats had gevonden. Elodie en Tartan hebben samen gevochten in de strijd met het leger van Drietand en een geestenleger. Er zijn vele doden gevallen en ze hebben hun broer Gulf die vast zit in Idilliam niet kunnen bereiken omdat de enige brug naar de stad vernietigd is.

Dit deel begint net als het eerste met een proloog waarin je iets leest over de moeder van de drieling. Daarna gaat het verhaal naadloos verder waar het stopte in het eerste deel en beland je als lezer in de gevechten in Idilliam tussen de zombies en de bewoners. En in het legerkamp waarin Elodie en Tartan zich bevinden. Hier gaan de verhalen van de drie kinderen zich spitsen en beleven ze ieder hun eigen avonturen.

Eén einddoel, drie verhalen
Er is een gemeenschappelijk doel dat de drie kinderen hebben, ze willen elkaar vinden en samen over Toronië heersen. Maar voor het zo ver is moeten er nog vele obstakels overwonnen worden, waarbij ze ieder hun eigen taak te volbrengen hebben. De verhalen van Gulf, Elodie en Tarlan wisselen elkaar af met vaak een spannende cliffhanger aan het einde. Eigenlijk zijn het drie losse verhalen die je leest, maar doordat ze vechten voor hetzelfde doel en het zich afspeelt in dezelfde wereld voelt het toch als één geheel. Zeker ook omdat een aantal onderwerpen (zoals benieuwd zijn naar hun moeder, of het leren omgaan met hun gaves) in de verschillende verhaallijnen terug komen.

Alledrie krijgen ze het zwaar te verduren en wordt er veel van hen verwacht. Hier groeien ze langzaam steeds meer in en hoewel de karakters niet diep uitgewerkt zijn, is er wel tijd voor reflectie en emoties. Gulf, Elodie en Tarlan zijn dapper, vasthoudend en zeer gedreven en lijken hierin erg op elkaar. Toch zijn ze, door hoe ze opgevoed zijn en hun karakters, heel verschillend. Ook dit is niet heel uitgebreid uitgewerkt maar genoeg om ze ieder een duidelijke identiteit mee toegeven. Dat blijkt ook uit het feit dat ze zich niet alleen maar laten mee slepen door de profetie en de gebeurtenissen waarin ze terecht komen maar ook nadenken over wat er gebeurt en zelf beslissingen nemen.

Hard en gruwelijk
Het verloren rijk biedt een fantasierijke wereld waar magie, verloren werelden en gruwelijke monsters bestaan. Het laat zowel de goede en slechte eigenschappen van mensen zien: Loyaliteit en verraad, liefde en haat, egoïsme en onbaatzuchtigheid, lafheid en dapperheid staan naast elkaar. Hierbij gebruikt de auteur een harde en nietsontziende manier van vertellen die wel wat doet denken aan The Game of Thrones boeken van George R.R. Martin. Beslist niet geschikt dus voor iedere 10 jarige en niet wat alle ouders hun kind willen laten lezen.

Zo zijn er lange gevechten waarbij veel bloed vloeit en ledematen in het rond vliegen en lopen er bovendien rottende en aangevreten zombies rond. Af en toe wordt er 0gefolterd en gemarteld en één van de hoofdpersonen moet toekijken hoe een vriend onthoofd wordt. Wat mij betreft is het iets teveel van het goede en zou de boodschap ook met minder gruwelijkheden prima overgebracht kunnen worden.

Concusie
Het verloren rijk vertelt net als in het eerste boek drie spannende verhalen over de koningskinderen Gulf, Elodie en Tartan. Samen vormen ze prima het grotere verhaal over hoe ze hun koninkrijk moeten redden. De karakters van de kinderen zijn niet diep uitgewerkt, maar wel duidelijk herkenbaar neergezet. Het is leuk dat het dappere kinderen zijn die zelf verantwoording nemen. De gebeurtenissen in het boek zijn vaak hard en gruwelijk en zeker niet geschikt voor iedere 10-jarige.

[product_page sku=”9789002261947″]

Driesterrenkroon 2: Het verloren rijk
Driesterrenkroon 2
J.D. Rinehart

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Connie Flipse
Connie Flipse
Connie is altijd al een enthousiaste lezer geweest, als kind ging ze minstens 1 keer in de week naar de bibliotheek om nieuwe boeken te halen. Ze leest bijna alle genres maar heeft vooral aan fantasy haar hart verloren. Door haar kinderen leerde ze de Young Adult fantasy kennen die ze nu naast de volwassen boeken graag leest. In haar boekenkast staan veel fantasyboeken waarvan minstens de helft van Nederlandse auteurs is. Vaak gesigneerd omdat ze samen met Jeroen (haar man) graag naar fantasyfestivals gaat en daar bijna altijd wel één of meer boeken koopt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Driesterrenkroon 2: Het verloren rijk- J.D. Rinehart