FilmsFilmrecensiesValerian and the City of a Thousand Planets

Valerian and the City of a Thousand Planets

-

In het visuele spektakel Valerian and the City of a Thousand Planets volgen we special space agent Valerian en zijn partner Laureline. In de 28e eeuw bewaken zij de vrede op de planeten van het Aardse Imperium.

In opdracht van de minister van Defensie reizen Valerian (gespeeld door Dane DeHaan, bekend van Chronicle en de horrorfilm A Cure for Wellness) en Laureline (Cara Delevigne, bekend van Suicide Squad en Paper Towns) naar Alpha. Alpha is een uit de kluiten gewassen ruimtestad waar meer dan 17 miljoen wezens vanuit het hele universum in vrede met elkaar leven. In het hart van Alpha is echter een mysterieuze duistere kracht die de stad en haar inwoners bedreigd. Aan Valerian en Laureline de taak om erachter te komen wat deze duistere kracht is en hoe ze Alpha er tegen kunnen beschermen.

Visueel genot
Valerian and the City of a Thousand Planets is gebaseerd op de Franse comic-serie Valérian & Laureline. De van oorsprong Franse regisseur Luc Besson heeft zich aan het verfilmen van de comics gewaagd. Luc Besson is bekend van science fiction-films The Fifth Element en Lucy. Als geen ander is hij dan ook in staat de wereld van Valerian op het grote doek te brengen.

Valerian and the City of a Thousand Planets is een waar visueel feestje met net zo’n fantastische wereldopbouw als in The Fifth Element. Valerian doet daar met alle nieuwe technieken nog een flinke schep bovenop.

Fantastische wereldopbouw
De film start met een van de beste openingsscènes die ik ooit heb gezien. Onder begeleiding van David Bowie’s Space Oddity wordt het ontstaan van Alpha, in grofweg 250 jaar, schitterend in beeld gebracht. Kort daarop worden we meegenomen naar de planeet Mul. Mul is het Aardse vakantieparadijs de Malediven on steroids, met blije hippie-Disney-wezens die de schoonheid van de planeet bewaken. Maar ook de Big Market, een groot shoppersparadijs in meerdere dimensies is iets waar je je keer op keer aan kunt vergapen. Eveneens wordt Alpha tot in de kleinste detail in beeld gebracht, van onderzeese dino’s tot kleine aliens die sleutelen aan alle ICT die de ruimtestad in de lucht houdt. En zo kan ik nog wel even doorgaan…

Verhaallijn met gaten
Die wereldopbouw is echter ook direct het enige sterke punt van de film. Het lijkt alsof het complete team van Valerian and the City of a Thousand Planets alles heeft ingezet op die special effects en niet veel energie meer over had voor de rest van de film. Met een speelduur van 137 minuten kun je de verhaallijn niet ondergeschikt maken. Maar dat gebeurt hier echter wel. Zeker richting de ontknoping laat Valerian veel steken vallen, waardoor je je als kijker steeds achter de oren krabbelt van oprechte verbazing over zoveel ongeloofwaardigheid.

Ook de acteurs kunnen het niet redden. Dane DeHaan speelt de behoorlijk arrogante Valerian, maar heeft niet de charmes van bijvoorbeeld Chris Pine als Captain Kirk in Star Trek, om daar mee weg te komen. Het resultaat is dat Valerian qua verhaal op de oude James Bond-films met alle bijhorende ongeloofwaardigheid lijkt, maar dan zonder de sex appeal om dat enigszins goed te maken. Cara Delevigne is iets meer op haar plek in haar rol en brengt een luchtige Laureline ten tonele die bij vlagen zelfs grappig is. De bijrollen van Ethan Hawke als Jolly the Pimp en Clive Owen als Commander Arun Filitt zijn niet onaardig. Maar de totaal nutteloze dansscène van Rihanna, die de gedaante-wisselende alien Bubble speelt, staat pas echt symbool voor hoe Valerian regelmatig uit de bocht vliegt.

Conclusie
De wereld van Valerian en Laureline wordt door Luc Besson fantastisch in beeld gebracht. Valerian and the City of a Thousand Planets is daarmee een film die absoluut het beste op een groot scherm tot zijn recht komt. Het verhaal en het acteerwerk zijn duidelijk ondergeschikt en sommige gebeurtenissen zijn bij vlagen behoorlijk belachelijk. Dat maakt dat je als kijker regelmatig van ergernis met je ogen rolt, maar ze daarna toch maar weer openspert omdat het allemaal zo absurd mooi gemaakt is.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Inge Pietjouw
Inge Pietjouwhttp://www.ingepietjouw.nl/
Inge Pietjouw (1984) lééft voor verhalen. Ze schrijft al sinds ze een klein meisje was, toen nog over konijnen en hun worteltjes. Ook verslindt ze zoveel boeken als ze maar kan.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Valerian and the City of a Thousand PlanetsDe wereld van Valerian en Laureline wordt door Luc Besson fantastisch in beeld gebracht. Valerian and the City of a Thousand Planets is daarmee een film die absoluut het beste op een groot scherm tot zijn recht komt. Het verhaal en het acteerwerk zijn duidelijk ondergeschikt en sommige gebeurtenissen zijn bij vlagen behoorlijk belachelijk. Dat maakt dat je als kijker regelmatig van ergernis met je ogen rolt, maar ze daarna toch maar weer openspert omdat het allemaal zo absurd mooi gemaakt is.