BoekenBoekrecensiesDe schaduwen van Radovar – Marloes Morshuis

De schaduwen van Radovar – Marloes Morshuis

-

Al jarenlang woont Jona met haar vader, moeder en broertje in Sterrenlicht, een enorme flat in de stad Radovar. In die flat heeft haar familie alles wat ze nodig hebben: winkels, werk, sportscholen, ontmoetingsplekken… Eigenlijk is Sterrenlicht een miniatuurstadje; één van de velen die Radovar rijk is. Klinkt ideaal, toch? Alles wat je nodig hebt, is binnen handbereik…

Maar Jona begint tegen steeds meer minpunten van het Radovarsysteem aan te lopen. Zo zijn huisdieren en planten streng verboden en mag je het gebouw niet uit. En dan heb je nog de ‘familiescore’: wie hard werkt en goed zijn best doet, klimt snel naar de hogere verdiepingen van de flat. Maar elke overtreding, elke onvoldoende, elk protest levert minpunten op, en die minpunten kunnen er nog wel eens voor zorgen dat je Ondergronder wordt. Jona wil niets liever dan ontsnappen aan haar beklemmende leven, en dat lukt als ze de mysterieuze Kilian ontmoet. Kilian laat haar kennismaken met een heel andere kant van Radovar, en nu ze die kant eenmaal kent, is er eigenlijk geen weg meer terug…

Black Mirror voor kinderen
Met De schaduwen van Radovar heeft Marloes Morshuis een ijzersterke dystopie voor kinderen geschreven die me eigenlijk wel een beetje deed denken aan de befaamde Netflix-serie Black Mirror. Net zoals in de tv-serie speelt dit verhaal zich af in een wereld die akelig veel op de onze lijkt: een soort zieke nabije toekomst die helemaal uit de hand is gelopen. Het Radovar van Jona komt dan ook erg bekend voor, met alledaagse dingen als mobieltjes, internet en voetbal. Maar net als in Black Mirror zit er een zwart randje aan dat zogenaamd perfecte leventje: een randje dat onder je huid kruipt, omdat de toekomst die geschetst wordt in Jona’s verhaal misschien wel helemaal niet zo onrealistisch is…

Radovar is een verhaal dat onder je huid kruipt en je aan het denken zet, maar dat daarnaast ook gewoon superspannend is en heerlijk weg leest.

Sterker nog, onlangs zijn er in China al plannen gemaakt om in 2020 eenzelfde soort systeem in te voeren: kom je een contract niet na, veroorzaak je overlast of gedraag je je asociaal, dan krijg je minpunten toegewezen. Toch niet zó ver van je bed dus. In eerste instantie vond ik het idee achter Radovar een beetje ver gaan: hoe heeft het ooit zo uit de hand kunnen lopen en hoe hebben de inwoners dat kunnen accepteren? Maar Morshuis heeft heel realistisch weten weer te geven hoe mensen kunnen veranderen onder bepaalde omstandigheden, vooral ook door te laten zien hoe Jona’s leven eruitzag voordat haar familie naar Radovar verhuisde. En als je dan naar China kijkt, dan lijkt Jona’s verhaal op sommige vlakken toch net iets realistischer dan de gemiddelde dystopie.

Van het ene avontuur in het andere
De schaduwen van Radovar is een bomvol verhaal. Waar de meeste auteurs minstens drie boeken nodig hebben om een verhaal in een dystopische wereld te beschrijven, weet Morshuis het allemaal in één boek te vertellen. En aangezien het niet een heel dik boek is, zorgt dat er zo nu en dan voor dat het verhaal wat snel gaat. Aan de ene kant jammer, want soms gaan dingen wel érg vlug en had ik, vooral tegen het einde, graag wat meer willen weten over bepaalde personages en gebeurtenissen. Aan de andere kant zorgt dit er echter ook voor dat je dit boek in één ruk uit wilt lezen.

Jona belandt namelijk van het ene avontuur in het andere en maakt ongelooflijk veel mee: van haar problemen met de verhuizing en de puntenscore tot het feit dat haar oma net 75 is geworden en misschien wel naar een van de mysterieuze Plusgebouwen moet… En dan heb je ook nog Jona’s uitstapjes naar klusjesman Zalman, die stiekem een rat in zijn huis verbergt, en de mysterieuze Kilian, die een groot geheim met zich meedraagt. Al met al genoeg materiaal voor een trilogie, al moet ik ook zeggen dat het best wel eens fijn is om een compleet verhaal in één boek te kunnen lezen. Daarbij leest Morshuis’ schrijfstijl erg fijn weg (op een paar redactiefoutjes na) en is het verhaal razend spannend, waardoor dit boek ongetwijfeld bij veel jonge (en oudere) lezers in de smaak zal vallen.

Conclusie
Al met al is De schaduwen van Radovar een ijzersterk verhaal van Nederlandse bodem. Marloes Morshuis heeft een wereld gecreëerd die akelig veel op de onze lijkt en die minder ver weg is dan je in eerste instantie zou denken. Zo nu en dan gaat het allemaal wat snel en had iets meer verdieping geen kwaad gekund, maar desondanks is het verhaal goed uitgewerkt en leest het lekker vlot weg. Radovar is een verhaal dat onder je huid kruipt en je aan het denken zet, maar is daarnaast ook gewoon een heerlijk spannend boek dat je het liefst in één ruk uitleest.


De schaduwen van Radovar Boek omslag
De schaduwen van Radovar

Marloes Morshuis


9789047710189

Dystopie
Lemniscaat
April 2018
Hardcover
300

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties