BoekenBoekrecensiesDe eigenzinnige prinses en de bonte prins - Robin Hobb

De eigenzinnige prinses en de bonte prins – Robin Hobb

-

Omslag De eigenzinnige prinses en de bonte prins

Met de novelle “De eigenzinnige prinses en de bonte prins” keert Robin Hobb terug naar de wereld van de Zieners, de zes hertogdommen en de koninklijke familie van de Hertenhorst. Naar een tijd dat De Wijsheid, de gave om in de geest contact te leggen met dieren, nog niet verboden is. Met haar boeken over de Zieners heeft Hobb wereldwijd veel mensen uren leesplezier verschaft. Haar boeken staan er om bekend dat het dikke pillen zijn waarin de personages en de wereld waarin zij leven prachtig en uitgebreid beschreven wordt. In deze novelle wordt het verhaal van de bonte prins verteld en wordt onthuld hoe de gave van De Wijsheid in de koninklijke familie is gekomen. Kan dit allemaal beschreven en verteld worden in een novelle van slechts 127 pagina’s en kan Hobb ook in een zo dun boek haar lezers betoveren en boeien?

Twee delen
Het boek bestaat uit twee delen en wordt in beide delen verteld in de ik-vorm vanuit het gezichtspunt en de kennis van de vertelster. De verwende en eigenzinnige prinses Hoede wordt in het eerste deel beschreven. Hierin wordt duidelijk gemaakt hoe verwoestend de gevolgen van één enkele leugen kunnen zijn. Het tweede deel gaat over prins Char, de Bonte Prins. Via heftige gebeurtenissen kom je achter de oorsprong van de haat en vooroordelen ten opzichte van De Wijsheid. Ook wordt het duidelijk waarom sommige leden van de koninklijke familie deze gave bezitten.

De delen zitten goed in elkaar en hebben mooie wendingen. Toch is het eerste deel het sterkst. De ik-figuur is direct betrokken bij de gebeurtenissen en heeft een belangrijke rol. Als lezer blijf je geboeid want je hebt geen idee waar het verhaal naar toe zal gaan. In het tweede deel heeft Felicity haar informatie uit betrouwbare tweede hand, waardoor het verhaal wat afstandelijker wordt. Toch stoort dit niet omdat het duidelijk is dat ze een verslag schrijft waarbij nauwkeurigheid en de waarheid belangrijker zijn dan gevoelens. Helaas is in het tweede deel wel duidelijk welke kant het verhaal op zal gaan en is het einde makkelijk te voorspellen.

Robin Hobb
Vooral voor de fans van de boeken van Robin Hobb zal dit boekje over de geschiedenis van de Bonte Prins leuk zijn om te lezen. De wereld is bij hen bekend en heeft geen introductie meer nodig. Hierdoor, en door de prachtige en vlotte schrijfstijl, wordt je als fan van haar boeken al vanaf de eerste bladzijde het verhaal ingetrokken. Je moet gewoon weten wat er in dit document staat en waarom het verstopt is. Ik kon zonder moeite voor me zien hoe deze perkamentrol vol stof in de bibliotheek ligt.

Tijdens het lezen wordt je ondergedompeld in zaken als verraad, leugens, geheimen en strijdende partijen, heel herkenbaar als je de eerdere boeken gelezen hebt. Het is knap hoe Hobb in dit dunne boek meer weet uit te drukken en te vertellen als menig andere schrijver in een dikke pil. Ook in deze novelle wist ze me te boeien en betoveren, wat niet wegneemt dat voor mij een boek van Hobb altijd te dun is.

Conclusie
De eigenzinnige prinses en de bonte prins is een prachtige en vlot geschreven novelle die je weet te raken en boeien vanaf de eerste bladzijde. Het is op overtuigende wijze geschreven als een waarheidsgetrouw verslag. De twee verhalen zitten goed in elkaar met mooie wendingen, het eerste deel is hierin sterker als het tweede deel. Het is teleurstellend dat in het tweede deel het einde erg voorspelbaar is. Het boek is waarschijnlijk vooral leuk voor de lezeres van de eerdere boeken van Hobb.

[product_page sku=”9789024559541″]

De eigenzinnige prinses en de bonte prins Boek omslag De eigenzinnige prinses en de bonte prins
Robin Hobb
9789024559541
Luitingh-Sijthoff

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Connie Flipse
Connie Flipse
Connie is altijd al een enthousiaste lezer geweest, als kind ging ze minstens 1 keer in de week naar de bibliotheek om nieuwe boeken te halen. Ze leest bijna alle genres maar heeft vooral aan fantasy haar hart verloren. Door haar kinderen leerde ze de Young Adult fantasy kennen die ze nu naast de volwassen boeken graag leest. In haar boekenkast staan veel fantasyboeken waarvan minstens de helft van Nederlandse auteurs is. Vaak gesigneerd omdat ze samen met Jeroen (haar man) graag naar fantasyfestivals gaat en daar bijna altijd wel één of meer boeken koopt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

De eigenzinnige prinses en de bonte prins - Robin Hobb