StripsStriprecensiesDuistere Geest van Shannara - Terry Brooks

Duistere Geest van Shannara – Terry Brooks

-

Omslag Duistere Geest van Shannara

Terry Brooks is ondanks (of dankzij) zijn succesvolle Shannara-serie niet bang om af en toe te experimenteren met andere uitingsvormen voor zijn verhalen. Zo verleende hij zijn medewerking aan een adventurespel voor op de PC, dat zich afspeelt tussen Het zwaard van Shannara en De Elfenstenen van Shannara, en schreef hij voor deze graphic novel een geheel nieuw verhaal rondom Jair, die met zijn Wenslied de magie heeft om illusies te doen opwekken en zelfs tot leven te laten komen. Maar voegen deze nieuwe verschijningsvormen ook iets toe aan de saga van Shannara?

Verhaal
Na zijn avontuur in Het Wenslied van Shannara, waarin zijn zus Brin de Ildatch (een boek vol met kwaadaardige zwarte magie) had vernietigd, kwam Jair er in het kortverhaal Ontembaar (verschenen in de verhalenbundel Mythen) achter dat er toch één bladzijde was overgebleven. Door de schim van de machtige Druïde Allanon werd hem gevraagd deze alsnog te vernietigen, waarbij Jair meer te weten kwam over de magie van zijn Wenslied. In Duistere geest van Shannara wordt Jair wederom benaderd door (hoe kan het ook anders) de schim van Allanon, die hem vertelt dat Kimber Boh en Cogline in gevaar zijn. Met behulp van de Crotonheks hebben Mwellrets hen gevangen kunnen nemen.

De oude Cogline was ooit aangesloten bij de machtige Druïdenraad, maar hij stapte wegens meningsverschillen op voordat deze raad met leden en al werd vernietigd (zie Eerste Koning van Shannara). Cogline heeft echter de magie om de Druïdenburcht Paranor met alle macht en kennis van de Druïden terug te roepen naar het land der levenden en de Mwellrets zitten achter die kennis aan. Aan Jair nu de taak om Cogline en Kimber uit de handen van de Mwellrets te krijgen en te voorkomen dat zij deze druïdenkennis kunnen opdoen.

Het verhaal in deze graphic novel is kort en vrij rechttoe rechtaan. Het is leuk voor de uitdieping van voornamelijk Jair, maar echte diepgang hoef je niet te verwachten. Vooral voor fans van de serie is het leuk om oude bekenden (zoals de gnoom Slanter, of zelfs heel even Rone Leah) terug te zien en om uit te vinden hoe het nu met ze gaat. Jair is de enige die zich verder ontwikkelt en voor hem is de worsteling met zijn gave tot een hoogtepunt gekomen. Dit wordt geloofwaardig en interessant uitgewerkt, maar door de ervaring uit Het Wenslied van Shannara en Ontembaar is een heel groot deel van het voorwerk al gedaan. Voor mensen die deze verhalen kennen is de worsteling en de afloop geloofwaardig, maar voor mensen die met deze graphic novel beginnen in Shannara kan het allemaal nogal snel en geforceerd overkomen.

Grafisch
Het eerste wat opvalt aan deze graphic novel is dat hij geheel in zwart-wit is getekend. In het begin vond ik dit vooral een gemiste kans, omdat ik bijvoorbeeld in de graphic novels van De Hagenridder en Magier 1: Leerling heb kunnen zien dat kleur veel aan de sfeer kan toevoegen. Maar tijdens het lezen vergeet je dit al gauw en zijn het de platen die toch indruk maken. Er is op een leuke manier gespeeld met kaders, waardoor het beeld afwisselend blijft. Ook leuk zijn de extra’s achterin het boek, waarbij enkele personages van schets tot geïnkte versie uitgewerkt zijn. Zo zie je heel mooi hoe een personage na enkele mailwisselingen tussen Terry Brooks en de tekenaar zich ontwikkelt.

Als fan van de boeken is het grappig om te zien dat je eigen beeld van personages soms wel en soms totaal niet aansluit bij hoe de schrijver het blijkbaar voor zich ziet. Toch is met deze grafische weergave van de Vier Landen en hun inwoners geen afbreuk gedaan aan mijn beeld van Shannara. Het was leuk de personages eens op deze manier te ontmoeten.

Conclusie
Vooral voor de fans van de Shannara-reeks is Duistere geest van Shannara een leuke reünie met de wereld en de personages. Mensen die nog niets van Brooks gelezen hebben, zullen veel van de achtergrond missen en kunnen dan ook beter eerst met de boeken beginnen. Het verhaal zelf voegt niet zoveel toe aan de wereld van Shannara, maar grafisch zit het prima in elkaar.

[product_page sku=”9789089680761″]


Duistere Geest van Shannara Boek omslag
Duistere Geest van Shannara

Terry Brooks


9789089680761

Boekerij

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties