BoekenBoekinterviewsInterview met Holly Black en Cassandra Clare (met video)

Interview met Holly Black en Cassandra Clare (met video)

-

Op zondag 9 november kwamen Cassandra Clare (bekend van De kronieken van de Onderwereld) en Holly Black (bekend van De Spiderwick Chronicles en De Vloekwerkers-trilogie) naar Antwerpen voor de Boekenbeurs. Voor het eerst schrijven beide dames namelijk gezamenlijk aan een nieuwe serie: Magisterium. Het eerste deel van deze Young Adult reeks heet De IJzerproef, en is zojuist verschenen in  Nederland. Op de Boekenbeurs was er eerst een lunch met verschillende boekenbloggers en in de middag hadden ze een interview in een grote zaal, waar veel vragen uit het publiek werden gesteld. En FantasyWereld, in de persoon van onze eigen recensent en fanboy Joost, mocht de presentatie doen!

Bekijk hier de video:

 

 

Het interview met Holly Black en Cassandra Clare

clareblack2Voorafgaand aan de podiumpresentatie zat Joost zelf bij de twee dames om ze persoonlijk wat vragen te stellen. Hieronder volgt zijn verslag daarvan.

Cassandra en Holly zijn goede vriendinnen, wat bijvoorbeeld al te zien was aan hun uiterlijk. Cassandra heeft lang roze haar en Holly heeft een kort  blauw kapsel. Samen droegen ze dezelfde jurk, aangezien dat traditie bij hen is geworden.

Hoe vonden jullie de samenwerking tijdens het maken van de IJzerproef?

Holly: De samenwerking tijdens het schrijven van onze boeken is heel fijn. We kennen elkaar al een hele lange tijd, we zijn zeer goede vriendinnen. We houden van dezelfde boeken, dus onze boekensmaak zorgt er al snel voor dat we het vaak met elkaar eens zijn.

Hebben jullie wel eens onenigheid gehad over jullie boeken?

Holly: Dit komt bijna niet voor, maar we hebben wel een flinke discussie gehad over een bepaald moment uit het boek. In De IJzerproef komen kinderen terecht in een ondergrondse magische school. In een hoofdstuk zijn drie kinderen in gesprek waarna ze worden gestoord door hun leraar. Ik vond zelf dat de leraar nog niet moest komen en dat de kinderen langer konden praten, maar Cassandra was het hier niet mee eens.

Cassandra: Uiteindelijk heb ik gewoon gewonnen, haha! Gelukkig hebben we nooit ruzie gekregen, onze uitgever zei ook dat we moesten oppassen dat onze vriendschap niet kapot zou gaan bij het maken van dit boek. Uiteraard is dit niet gebeurd.

9789048819157Hoe is het idee van het Magisterium ontstaan?

Holly: Ik kwam op het idee. Opeens had ik een flinke ingeving en vertelde ik Cassandra mijn verhaal. Ik wilde meteen dat zij samen met mij deze serie zou schrijven. Ik kwam al snel op het idee dat het Magisterium, de magische school waar de kinderen les krijgen in het beheersen van magie, zich ondergronds moest afspelen, en daarna verdiepte ik me in de magie die ze gebruiken. Uiteindelijk kozen we voor het besturen van vijf elementen: water, aarde, vuur, lucht en chaos. Verder verdiepte ik me in de regels die gelden voor magie, wat ik zelf erg interessant vind.

Cassandra: Holly is goed in het bedenken van de magie in een boek, dus toen zij daar mee bezig was, hield ik mij bezig met de emotionele laag van de personages en het verhaal. We kwamen snel tot de conclusie dat elk element een tegenelement moest hebben, water tegen vuur, aarde tegen lucht, chaos tegen menselijkheid. We hadden een eigen magische wereld gecreëerd en het schrijven kon beginnen!

In De IJzerproef zijn er dus verschillende elementen die je kan beheersen. Als jullie zelf één element zouden kunnen beheersen, welke zou dat dan zijn en wat zou je er mee doen?

Cassandra: Chaos! Ik kies sowieso voor chaos, dan kan ik een eigen schaduwleger maken.

Holly: Ik ben gek op water, dus dat wordt mijn element. Waarschijnlijk kan ik ook een geweldig waterleger maken die jouw leger afmaakt!

Cassandra: Holly is echt een waterrat. Zodra ze de kans heeft om in de zee te springen, dan doet ze het! Tijdens ons bezoek in Cornwall was Holly zo gek om de koude zee in te gaan, alle inwoners moesten enorm lachen om haar, ze vonden haar maar een gekke Amerikaan!

 

clareblack3De IJzerproef krijgt af en toe wat kritiek over dat het te veel op Harry Potter lijkt. Hoe gaan jullie om met deze kritiek?

Holly: Mijn vorige boek ging over vampiers, en dat net na Twilight… Ik wist dus al hoe het is om te worden vergeleken met een populair boek. Uiteraard heeft Het Magisterium wat vergelijkingen met Harry Potter, aangezien beide series zich afspelen in een magische school. Maar voor Harry Potter zijn er ook genoeg boeken geweest over magische scholen en er zullen nog heel veel verhalen daarover komen.

Cassandra: We hebben ons goed afgevraagd wat wij toe te voegen hebben aan het magische school-genre, en daarin zijn we redelijk geslaagd. De IJzerproef mag dan misschien wat overeenkomsten hebben met Harry Potter, dit is een heel andere serie en in de komende delen wordt dat nog duidelijker. Het tweede deel komt volgend jaar al uit, en we hopen elk jaar weer een nieuw deel uit te mogen brengen.

Als jullie een superkracht konden hebben, welke zou dat dan zijn?

Cassandra: Ik zou willen teleporteren! Ik vind het vliegtuig echt vreselijk, dus als ik kan teleporteren scheelt dat veel tijd en angst. Holly: Ik zou de kracht willen bezitten dat ik nooit meer slaap nodig heb! Hiermee bespaar je nog meer tijd en kan je onwijs veel dingen doen.

Waarmee beginnen jullie bij het schrijven van een boek, het begin, het midden of het einde?

Cassandra: Ik start nooit bij het begin, aangezien ik er halverwege achter kom dat de personages zich heel anders gedragen en dan moet ik alles herschrijven. Ik schrijf altijd eerst de grote actie en dan werk ik het verder uit naar het begin en einde. Holly: Ik maak altijd het begin als eerste, zodat ik gaandeweg alles uit kan zoeken. Zo vind ik de juiste toon, en dit hebben we ook toegepast bij De IJzerproef.

 

Hoe staan jullie tegenover een eventuele verfilming van het Magisterium?

Cassandra: Een verfilming van het Magisterium lijkt me eerlijk gezegd best leuk. Wij zijn natuurlijk al bekend met verfilmingen, De Spiderwick Chronicles van Holly is al verfilmd en voor mij Stad van Beenderen, wat minder goed was uitgepakt. Nu komt daar wel een televisie-serie van, waarbij ze hopelijk meer bij het verhaal blijven. Het is ook nog niet zeker of de cast van de film in de serie gaat spelen, het zouden ook andere acteurs kunnen zijn, daar heb ik namelijk geen inspraak in.

Tot slot: November is de maand van NaNoWriMo (de maand waarin schrijvers in één maand 50.000 woorden proberen te schrijven). Hebben jullie nog tips aan beginnende schrijvers die hieraan mee doen?

Beide: Ten eerste is de planning enorm belangrijk. Maak voor jezelf een goede planning en doe veel research. Probeer voordat je begint al een verhaal tot in de puntjes uit te hebben uitgewerkt. Dit werkt enorm. Ten tweede moet je gewoon beginnen met schrijven ook al ken je de personages nog niet zo goed, halverwege het verhaal leer je ze veel beter kennen. Als laatste willen we meegeven dat je meer woorden moet proberen te schrijven dan gepland, achteraf schrap je namelijk onwijs veel. Als je dus extra schrijft heb je een grote kans dat je woordenaantal nog gewoon boven de 50.000 zal komen te liggen.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Joost Zuijderduijn
Joost Zuijderduijn
Door Zweinstein is Joost gek geworden op Fantasy en sindsdien is hij altijd met een boek te vinden. Joost is gek op boeken voor Young Adults, waarbij Dystopische en Mythologische Fantasy, Magisch Realisme en Urban Fantasy vooral zijn voorkeur hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties