BoekenBoekachtergrondFantasyWerelds Favoriete Sprookje

FantasyWerelds Favoriete Sprookje

-

 

Speciaal voor de Sprookjesthemaweek sloegen de redactieleden van FantasyWereld hun sprookjesboeken weer eens open. Welk sprookje heeft op ons het meeste indruk gemaakt? Je leest het hieronder! Natuurlijk zijn we ook benieuwd welk sprookje jullie het mooist vinden. Laat het ons weten door hieronder te reageren of het Forum te bezoeken!

 


Van den vos ReynaerdeMarjolein Mangnus
Al van jongs af aan kreeg ik verhalen over mijn geboortestreek te horen. Zodoende ben ik opgegroeid met een verhaal, dat meer een fabel dan een sprookje is, maar toch als een van mijn favorieten aangewezen kan worden. Dit is ‘Van den vos Reynaerde‘. Het verhaal over list en bedrog is prachtig. Nog mooier vond ik dat ik bij mijn oma in Hulst op zoek kon gaan naar de figuren uit het verhaal, die her en der in de stad staan afgebeeld. Wat is er mooier dan zelf door de setting van het verhaal kunnen lopen?


Hardwerkende sprookjesfiguren Adinda Verburg
Als fervente uitslaper zou mijn loyaliteit eigenlijk bij Doornroosje moeten liggen, maar toch zijn er andere sprookjes die me meer aanspreken. Rapunzel van de gebroeders Grimm bijvoorbeeld, maar dan wel de originele versie waarin de prins uit de toren stort en de komende jaren blind door het leven strompelt. Of het sprookje over het prinsesje Eliza, die jarenlang geen woord mag spreken en brandnetelhemden voor haar elf in zwanen veranderde broers moet maken (De wilde zwanen, van Andersen). Of het sprookjes van Vrouw Holle misschien? De hoofdpersonen hebben het gelukkig altijd zwaarder dan ik, maar door hard te werken en te volharden komt alles toch nog goed. Kijk, als dat niet veelbelovend is!


Ezeltje strek je!Dave
De hele naam van dit sprookje is Tafeltje dek je, ezeltje strek je en knuppel uit de zak. En dat is meteen een mooie opsomming van wat er gebeurt in dit sprookje. Als kind had ik veel van de sprookjes van Grimm als Disney boekje, waarbij de hoofdrollen uiteraard werden gespeeld door figuren als Donald, Goofy en Mickey. In dit geval waren het de drie neefjes die meespeelden. Voor het slapen gaan werden deze boekjes (voor)gelezen en op de een of andere manier is dit sprookje me altijd bijgebleven. Logisch ook, wie droomt er niet van goud poepende ezels en zichzelf dekkende tafels te hebben?


De gelaarsde katYarrid Dhooghe
Mijn favoriete sprookje is De gelaarsde kat dat voor het eerst geschreven is door Giovanni Francesco Straparola. Ik ben met dit sprookje in contact gekomen door het laten voorlezen van de bekendste versie die geschreven is door de Franse schrijver Charles Perrault, die het verhaal opnam in zijn verzameling Sprookjes van Moeder de Gans. Ook vandaag de dag nog vindt je regelmatig het personage van de kat terugkomen, zoals onder andere in de meeste Shrek-films. De gelaarsde kat is mijn lievelingssprookje en dat is eigenlijk al vanaf jongs af aan zo geweest. Misschien vooral omdat mijn moeder zo goed kon voorlezen vooraleer ik naar dromenland ging. Daar hoopte ik dat ik later ook zo sluw ging zijn als de gelaarsde kat.


Vrouw Holle Merel Schrandt-Munne
Mij favoriete sprookje is (geheel toepasselijk met het weer deze dagen) Vrouw Holle. Ik heb altijd onthouden dat mijn moeder naar buiten wees wanneer het sneeuwde en zei: “Kijk! Vrouw Holle schudt haar bed uit.” Eigenlijk gaat het sprookje van Vrouw Holle heel ergens anders over: dat noeste arbeid beloond wordt en luiheid afgestraft. Er kwamen namelijk twee meisjes bij vrouw Holle op bezoek. De een werkte hard en werd beloond met goud, de ander was lui en kwam overladen met pek thuis. Wellicht had ik meer aan die les gehad, maar helaas, bij Vrouw Holle denk ik toch echt aan mooie, grote sneeuwvlokken die vredig uit de hemel neerdwarrelen, terwijl ik onderuitgezakt op de bank zit.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties