De goedheiligman gaat vandaag weer richting Spanje, maar de feestdagen zijn nog lang niet voorbij! De kerstdagen komen eraan en als je nog op zoek bent naar cadeautjes voor onder de kerstboom hebben we in een tweetal artikelen een perfecte lijst opgesteld van geeky ideetjes voor alle fantasyfans. Denk aan toffe boeken, leuke spellen, mooie miniaturen en andere grappige hebbedingetjes. Hopelijk kunnen jullie er inspiratie uit halen! Morgen deel 2.


Joke

Als boekenwurm vind ik het altijd leuk om eens naar mijn favoriete series te kijken om te ontdekken of er nog iets rond de serie is verschenen. Meestal zijn dat net leuke cadeautjes voor met de kerstperiode. De serie, of eigenlijk schrijfster, die mij de laatste jaren enorm veel leesplezier heeft bezorgd, is Sarah J. Maas, van de Glazen Toren reeks. Dus ben ik eens op zoek gegaan naar leuke items over haar series. Eén daarvan is The Throne of Glass colouring book, het is zo leuk om te zien hoe zij de personages hebben geïnterpreteerd en hoe ze toch overeenkomen met hoe ik ze zelf in mijn hoofd had. Daarnaast zijn het niet enkel tekeningen, maar is elk beeld ook verbonden met een bepaalde scène uit de boeken, erg leuk om de twee zo aan elkaar gelinkt te zien.

Een ander item gebaseerd op de serie is het spel Embers of Memory. Zelf heb ik het spel nog niet gespeeld, maar het ziet er zó tof uit. Ook andere reviews vinden het spel super, de vormgeving is enorm knap uitgewerkt en blijkbaar is de opbouw van het spel ook goed uitgewerkt met verschillende hoofdstukken, net zoals in de boeken. Je moet ook samenwerken in plaats van tegen elkaar te spelen, maar dan wel in stilte. Je mag dus niet spreken met je partner, je moet de kaarten ervoor gebruiken. Hoewel ik denk dat het even duurt voor je alle regels kent, prikkelt het spel wel. Dus het ziet eruit als een echte aanrader voor fans van de boeken én gezelschapspelletjes!

Mag het allemaal wat rustiger dan kan je natuurlijk ook altijd een van de collector’s editions op je verlanglijst zetten. In de Engelse versie is er al één verschenen van A court of thorns and roses en die ziet er echt wel mooi uit! Zo gedetailleerd, die mag ook wel in mijn boekenkast komen.

Vanne

Als je houdt van fantasy en je speelt graag tabletop games zoals Dungeons & Dragons, dan is er natuurlijk niets mooiers dan minifiguren in het juiste thema of bijpassende dobbelstenen. Er staat genoeg op mijn verlanglijstje in ieder geval, zoals de professor Snape die je hiernaast ziet. Een hele reeks prachtige Harry Potter mini’s zijn uitgegeven door Knight Models, inclusief bijpassend spel met regels en karakterkaarten. Het spel zelf heeft zijn charme, maar niet iedereen is er enthousiast over. Ook is er verschil tussen de originele mini’s en de nieuwe lichting die sinds een paar maanden geproduceerd wordt. Zo braken de oude mini’s nog wel eens tijdens het versturen waardoor toverstokken en armen los in het doosje lagen, of bleken sets incompleet. (Ik heb zelf de Snatchers en ik mis de helft van één, maar heb wel weer twee Scabior hoofden. Gelukkig was Hermione compleet).

Je moet deze mini’s dus nog wel in elkaar zetten. Knight Models staat vooral bekend vanwege de DC Comic Miniaturen. Zo hebben ze ook een hele reeks van Batman mini’s met daartussen de Jokers van Heath Ledger en Jared Leto. Om bij D&D te blijven, Warlord Games heeft een hele reeks van monsters, Doctors en assistenten van de Sciencefiction reeks Doctor Who. Het is even zoeken, maar ze zijn hier en daar nog steeds te verkrijgen. Ook hier heb ik een aantal setjes van op mijn verlanglijstje staan.

Anniek

Op mijn verlanglijstje voor kerst dit jaar staan een aantal spellen en een daarvan is llamas unleashed. Llamas unleashed is een kaartspel dat je kunt spelen met 2 tot 8 spelers. Het doel van het spel is om een kudde van 7 (ontzettend schattige) lama’s, alpaca’s, geiten en/of rammen bij elkaar te verzamelen. Makkelijk zat zou je denken. Maar niets is minder waar: door de magische krachten van de dieren en o.a. de up- en downgrade kaarten, kun je elkaar goed dwarszitten! Dit principe zullen sommigen kennen van het spel unstable unicorns en dat is ook logisch, aangezien het door dezelfde makers is ontwikkeld. Net als bij unstable unicorns kun je bij unleashed llamas ook rekenen op veel gelach vanwege de geinige woordgrapjes en grappige plaatjes. Dus als je geen zin hebt in saaie gesprekken tussen de verschillende gangen van het kerstdiner door, maar een leuk en grappig spelletje wil spelen: vraag dan llamas unleashed voor onder de kerstboom! 

Immanuel

Eindelijk was het zo ver: kerstvakantie! Maar voor mij geen winterkou, ik ging met het vliegtuig naar een ver, exotisch land. Het laatste stuk moest ik te voet naar de camping, lekker backpacken in de zon. Ik kwam over een brug, toen ik een raar, bubbelend geluid hoorde. Een monsterlijke vis sprak mij aan: “betaal mij tol voor deze brug of het zal je berouwen”. Mijn ogen werden groot van verbazing. Ik woog mijn kansen af en besloot de gok te nemen. Ik sprintte naar de overkant… en was veilig! De vis kon mij toch moeilijk op het land achtervolgen. Die nacht lag ik lekker warm in mijn tent terwijl het buiten plensde. Maar het regende inmiddels zo hard dat ik me afvroeg hoelang mijn tent nog droog zou blijven staan. Het getik van de regendruppels op het tentdoek was oorverdovend, maar toch hoorde ik ook iets anders dat steeds dichterbij leek te komen. Het was een raar, bubbelend geluid.

Al je gekregen boeken al gelezen? Met Rory’s Story Cubes heb je aan verhalen geen gebrek. Vind inspiratie voor je eigen verhaal of vul elkaars verhaal aan, de mogelijkheden zijn onbegrensd. Het verrast mij altijd weer wat er aan ideeën naar boven komt door een simpele worp met deze dobbelstenen. Naast de klassieke variant zijn er ook versies zoals Fantasia en Mystery.

Connie

Bij tips voor de feestdagen kunnen kinderboeken wat mij betreft niet ontbreken. Niet alleen omdat lezen voor kinderen heel belangrijk is, maar ook omdat ik onze kinderen toen ze jonger waren graag een mooi boek voor de feestdagen gaf. En gelukkig waren ze daar altijd alle drie heel blij mee. Want naast de vele boeken die ze in de bibliotheek haalden om te lezen, vonden ze het geweldig om zelf boeken te hebben. Ook toen ze al lang zelf konden lezen heb ik ze nog regelmatig voorgelezen uit de boeken die ze thuis hadden staan Een heerlijk ouder-kind moment.

Voor ouders die op zoek zijn naar een avontuurlijk, fantasievol, spannend en grappig jeugdboek kan ik het boek De jongen die draken kweekte van Andy Shepherd van harte aanbevelen. Het het eerste deel van een serie van drie boeken die weliswaar los leesbaar zijn maar ook een aantal verhaallijnen heeft die doorlopen. Het verhaal gaat over Tomas en zijn vrienden die (zonder dat de volwassenen het weten) proberen een aantal babydraakjes op te voeden. Dat zorgt natuurlijk voor de nodige complicaties. Het verhaal wordt door Tomas verteld en die doet dat in spreektaal die goed bij kinderen past. In het boek staan erg mooie illustraties die perfect aansluiten bij het verhaal.


Hebben jullie nog toffe tips voor onder de kerstboom? Laat ze hieronder achter. Morgen hebben we wederom een artikel met genoeg ideetjes om onder de kerstboom te legen (of te vragen).

Geef een reactie