Afgelopen Castlefest had uitgeverij Zilverspoor, samen met het imprint Zilverbron, maar liefst 11 nieuwe boeken te verkopen. Vijf auteurs vonden hun nieuwe boek een mooie gelegenheid om nog een extra feestje te geven. Afgelopen zaterdag waren familie, vrienden en lezers dan ook uitgenodigd op een prachtige boot in Dordrecht om nog eens stil te staan bij hun prestatie. Het werd een mooie mix van ervaren auteurs en debutanten die onder het genot van een hapje en een drankje, begeleidende muziek en prachtig weer hun boeken officieel het levenslicht lieten zien.

Ik was voor FantasyWereld aanwezig om verslag te doen en laat de auteurs hun boeken graag zelf aan jullie voorstellen:

 

Vijf nieuwe zilverboeken

Bestel bij bol.com

Kelly van der Laan: Mijn nieuwste boek heet Vuur & Vergankelijkheid. Het is de prequel op mijn eerdere boeken van de Lentagon-trilogie en speelt zich zo’n 70 jaar ervoor af. Het is daarom ook iets minder scifi en iets meer thriller dan de oorspronkelijke trilogie.

Het boek beantwoordt de vraag die ik van een lezeres had gekregen hoe de oorlog, die zo’n centrale rol in de Lentagon-trilogie speelt, nou eigenlijk tot stand was gekomen. In dit verhaal is het kristal nog lang niet zo schaars en wordt er nog druk gewerkt in de mijnen. De wereld is veel opener, alles is nog mogelijk en de ontwikkelingen gaan supersnel. Het is dan ook wat positiever en stukken minder donker qua sfeer, hoewel er natuurlijk weer genoeg glinsteringen en explosies zijn. Daar hou ik nou eenmaal van!


 

Bestel bij bol.com

Inge Pietjouw: De titel van dit 2e deel van de Droomwandelaar-tweeluik is net als deel 1 afgeleid van een benaming voor het Noorderlicht. De Finnen noemen het Noorderlicht namelijk revontulet en dat betekent ‘Vossenlicht’ of ‘Vossenvuur’. De legende gaat dat de staarten van vossen op de toendra het sneeuw opzwiepen en dat dat de prachtige kleuren veroorzaken. Ik heb daar een andere draai aan gegeven in mijn boek.

In het hoge Noorden probeert Vikingmeisje Thora een nieuw leven op te bouwen. Maar ook in Tyrgard gebeuren vreemde dingen. De trollen roeren zich opnieuw. Het mysterieuze Rendiervolk waarschuwt voor de vrouw van ijs, die weer over het land dwaalt. En in het woud vindt Thora een wolvenwelpje met wie ze in haar hoofd kan praten.

Wanneer haar zusje Finna van de aardbodem verdwenen blijkt te zijn, moet Thora haar angsten opzij zetten om voor eens en voor altijd af te rekenen met haar vijanden. Als de raaf van Odin zich er ook nog mee komt bemoeien, weet Thora dat ze niet zomaar aan haar verleden kan ontsnappen.


 

Bestel bij bol.com

Tycho Scholten: Mijn verhaal is jaren geleden bij mij opgekomen toen het bij aardrijkskunde ging over Pangea, het supercontinent dat 225 miljoen jaar geleden bestond. Er werden ook tijdsschalen getoond over de opkomst van de mens, waarop je kon zien wanneer de eerste mensen over de aarde liepen. De leraar zei echter dat we niet zeker weten wanneer dat nou precies was. Dat was alles wat ik nodig had om mijn fantasie te prikkelen.

Later las ik een boek van Graham Hancock: Het onstaan en het einde van alles. Hij onderzoekt daarin de mogelijkheid dat er 12.000 jaar geleden een beschaving is verdwenen door al het ijs van de derde ijstijd. In mijn boek verken ik zo’n beschaving, waarin ik een hele fantasywereld met verschillende volkeren en steden kwijt kon. In mijn verhaal volgen we Xugar, een jongen die de enige overlevende is als zijn stad vernietigd wordt. Hij reist de hele wereld over om anderen te waarschuwen voor het gevaar dat ze lopen.

Dit gaf mij ook de mogelijkheid om allerlei oude mythes en legenden te vermengen in mijn boek, zoals bijvoorbeeld Michael Scott dat ook deed met de Nicolas Flamel reeks. Zo speelt Atlantis een rol in het verhaal.


 

Bestel bij bol.com

Johan Lubbers: Waar ik van kan genieten in fantasy zijn originele magiesystemen. Zo is dit boek ook ontstaan uit een magiesysteem, dat in mij opkwam toen ik een zinnetje las: Een komeet bevat de bouwstenen van het universum. Ik dacht: hoe kan ik dat gebruiken in een fantasytwist? Die komeet werd in mijn boek een jaarlijkse komeet die over de wereld scheert. En als je wordt geboren als dit fenomeen zich afspeelt, heb je de ‘connectie’. Je bent dan een magiër die met die connectie deeltjes kan versnellen, vertragen, versterken en verzwakken.

Maar goed, met alleen een leuk magiesysteem ben je er niet, er moet dan ook een plot met een bepaalde climax verzonnen worden. Daarom bedacht ik: Tijdens de jaarlijkse komeet worden de magiërs sterker. Honderd jaren geleden werden ze nog voor oorlogsdoeleinden gebruikt en werden hele delen van de wereld verwoest. Nu mogen ze in mijn land alleen nog maar genezen en staan ze onder controle van de staat, die geld voor hun diensten vragen. (Daarom heet het boek Doktoren van de staat.)

Mijn hoofdpersoon ontdekt op haar 16e dat ze magiër is en gaat ermee flink in de fout. Ze vlucht en onderneemt een reis om hiervoor verlossing te vinden. Daarnaast zijn er nog drie verhaallijnen, die allemaal langzaam naar elkaar toe komen. Er is nog een magiër genaamd Leon, die net is afgestudeerd en zeer verbaasd is over het systeem waarin de magiërs opereren binnen de staat. We volgen ook Thoran, een dief die wordt meegesleurd door de gebeurtenissen en onrusten van de stad. En Oswald, die lid is van de inquisitie, en er fel op gebrand is om alle magiërs in het gareel te houden. 

Ik vind het ook mooi dat je ook met fantasy heel goed actuele maatschappelijke kwesties aan de kaak kan stellen. Zo kun je in dit boek parallellen trekken met de gezondheidszorg en alle vraagstukken die er bij horen, zoals voor wie en in welke mate het allemaal beschikbaar zou moeten zijn in de samenleving en welke rol de staat daarbij speelt. 


 

Bestel bij bol.com

J. Sharpe: Reflectie is alweer mijn 9e boek. Het is ook mijn persoonlijkste boek tot nu toe. Het gaat over een groep mensen die vast komen te zitten op de bergtop in Madeira, een Portugees eiland waar ik 2 jaar heb gewoond. Ze kunnen niet meer naar beneden, want de zeespiegel is opeens 1.700 meter gestegen. Een van de personages is Tiago, die samen met wat vrienden een youtube-kanaal heeft waar ze extreme stunt uitvoeren. Hij wilde zichzelf levend begraven en na 24 uur weer opgraven. Maar dat gaat niet zoals gepland omdat er van alles gebeurt. Er is geen eten, drinken of stroom en ze kunnen geen contact maken met de buitenwereld.

Het idee voor dit verhaal kwam nadat ik mijn vrouw had meegenomen op vakantie naar Madeira om haar iets van mijn jeugd te laten zien. Ik ging met haar een berg omhoog en op die bergtop kwam de vraag in me op ‘wat als we hier vast kwamen te zitten’. Het is een beetje mijn versie van het klassieke Haunted House verhaal geworden. Een suspense met thriller, horror en fatasy elementen. Geschreven met plot twists, mindfucks en heel veel vaart, dus een echte J. Sharpe!

Geef een reactie