Van donderdag 2 tot zondag 5 augustus vond het jaarlijkse evenement Castlefest plaats in de Keukenhof in Lisse. Vele vaste bezoekers leven er al naartoe vanaf het moment dat de vorige editie is afgelopen en ook dit jaar werden de kaartjes in razend tempo verkocht. Dit jaar waren Joost en Rosanna er voor FantasyWereld op de zaterdag bij en wat hebben ze genoten! Lees hier hun verslag van de dag.

Rondstruinen in een andere wereld

Vanaf het moment dat je op het terrein aankomt waan je je in een andere wereld. Mensen in grote cosplays, furry kostuums en grootse jurken zijn verspreid over de omgeving en je wordt meteen omringd door de muziek, een van Castlefests grootste elementen. Je ziet al meteen de standjes met mede, sieraden, drinkhoorns en andere materialen die overal over het terrein zijn verspreid. We hadden deze dag twee dingen op de planning staan, namelijk een interview met de schrijfster Alwyn Hamilton en een panel over YA fantasyboeken, en voor de rest hadden we alle tijd om rond te snuffelen door alle verschillende gebieden heen. (*Voor deze twee andere onderdelen zullen we binnenkort nog andere berichten plaatsen.)

Het terrein was onderverdeeld in verschillende stukken, zoals de Medieval Village, de Meadow Fields en de Secret Garden. Toch was dit af en toe een beetje onduidelijk, omdat alles redelijk op elkaar zit en sommigen stukken te groot zijn om onder één van deze noemers te vallen. Dus als je naar een specifieke plek op zoek was, was het soms even dwalen. Maar om gewoon een beetje rond te struinen en alles te ontdekken was het perfect. Overal was wel wat anders te zien of mee te maken. Je kon meedoen aan boogschieten, prop-making, panels over verhalen en hekserij volgen, er waren verhalenvertellers en natuurlijk verschillende podia met bekende en minder bekende bands in het pagan en folk genre. Er was op elk moment van de dag wel iets te doen, zien en te beleven.

En voor de snuffelaars was er ook genoeg! Er waren meer dan honderd standjes vol met leuke spulletjes. Van high fantasy materialen tot leuke jurkjes en shirtjes, sieraden en boeken. Er was voor iedereen wat wils. En was je na al het rondlopen hongeris/dorstig geworden? Geen probleem, aangezien er veel verschillende eetstandjes waren, met gerookt vlees tot vegan voedsel. Het was duidelijk dat er met iedereen rekening werd gehouden.

Dat was ook heel duidelijk aan de sfeer op het evenement zelf. Van alles en nog wat liep er rond. Vrouwen in prachtige middeleeuwse jurken, mannen in schotse rokken, cosplayers van bekende en minder bekende series, mannen in jurken, furry’s en nog veel meer. Zelfs al was de temperatuur soms oplopend tot bijna 30 graden, mensen lieten zich niet tegenhouden om de mooiste creaties te laten zien. Iedereen accepteerde elkaar en mensen die elkaar niet kenden, spraken elkaar veel makkelijker aan. De sfeer was ontzettend gemoedelijk. Zelfs al was het op sommige paden wel erg druk, niemand liep te pushen en iedereen hield rekening met elkaar. Dit maakte het erg prettig om rond te lopen.

Als je een liefhebber van folkmuziek bent, kun je op Castlefest altijd je hart ophalen. Met zo’n 50 bands over het hele weekend, en over vier verschillende podia verdeeld, laat Castlefest zien dat muziek een prominente rol in het festival inneemt. Dezelfde hoeveelheid bands zul je niet zo snel op een andere plek zien, laat staan op een festival waar nog zó veel omheen is. Als je langs de podia loopt, zie je ook duidelijk mensen die hiervoor speciaal zijn gekomen. Mensen liggen lekker in het gras te genieten, of zijn aan het rondzwieren in mooie jurken, volledig in hun eigen wereldje aan het genieten. Er is geen moment geweest waarop het niet druk was bij een van de podia. Dit blijft toch wel hetgeen waarmee Castlefest zich uniek maakt.

Hoewel het soms wel erg druk was op plekken en het bezochte panel een beetje chaotisch was, maakte de rest daaromheen dat meer dan goed. De sfeer is ontzettend fijn en er was genoeg te doen, ook als je nergens echt aan mee deed. En daarbij was er ook genoeg te zien, met mensen die overduidelijk het hele jaar bezig zijn geweest met zich voor te bereiden op Castlefest. We zijn nu een enkele dag geweest, maar het is zeker te begrijpen waarom mensen vier dagen lang zouden willen gaan. Vervelen is onmogelijk, net als alles kunnen zien. Voor elke liefhebber van fantasy is dit hét festival van het jaar. Ben je nieuwsgierig en wil je niet het hele jaar wachten tot de volgende editie? Niet getreurd, er is ook nog een winter editie, die op 24 en 25 december zal plaatsvinden. Dus bereid je maar alvast voor, want hier wil je bij zijn!

Door Zweinstein is Joost gek geworden op Fantasy en sindsdien is hij altijd met een boek te vinden. Joost is gek op boeken voor Young Adults, waarbij Dystopische en Mythologische Fantasy, Magisch Realisme en Urban Fantasy vooral zijn voorkeur hebben.

Geef een reactie