StripsStriprecensiesRaveleijn: De magische pendel – Efteling

Raveleijn: De magische pendel – Efteling

-

In Raveleijn heerst er een afschuwelijke plaag onder de bevolking, namelijk de blauwe builenziekte. Vanaf het moment dat de gouden pendel door een mysterieus figuur is gestolen uit de Tempel der Raven zijn er veel mensen die onder de blauwe builen zitten. Vrouwe Halina schakelt de hulp in van de vijf helden die we al kennen uit Paul van Loons eerdere boekenserie Raveleijn: Thomas, Joost, Maurits, Emma en Lisa. Samen met hun hond Spike moeten zij de gouden pendel vinden en terugbrengen naar de tempel, maar zal hun dit wel lukken?

Een verhaal dat iets meer pit had mogen krijgen
Raveleijn is een parkshow van de Efteling, gebaseerd op het boek van Paul van Loon, waarin vijf kinderen in een magisch land ruiters worden en vechten tegen het kwaad. Nu is er ook een graphic novel uitgebracht waarin de vijf helden de magische pendel moeten zien te vinden. Hierdoor beleven ze een spannend avontuur in de Vallei der Vuren en hebben ze een spannende ontknoping tegen de dief, alleen is de logica van het verhaal wat aan de zwakke kant. Het begin van de queeste is erg leuk neergezet, alleen voegt de Vallei der Vuren (ondanks een spannend stuk waarin er veel gevaar is) weinig toe aan de opdracht van de helden. Daarbij is de ontknoping van de schurk vrij onvoorspelbaar, maar weet het je geen bevredigend gevoel te geven. Erg jammer, want dit verhaal had meer potentie en had meer spektakel kunnen geven.

een luchtig en vrolijk verhaal voor de jonge lezers die hebben genoten van de parkshow van de Efteling en er geen genoeg van konden krijgen!

De tekenstijl is naar behoren, maar kan enige verbetering krijgen. Het kleurgebruik is kleurrijk en de personages hebben een stoere gevechtsuitrusting die door de strip heen erg strak blijft, maar toch kan het tekenwerk een tikkeltje beter. Zo zijn gezichtsuitdrukkingen erg vervaagd als de personages iets verder weg staan en heeft een van de personages in de eerste afbeelding een andere haarkleur. Wel is het een plezierig aangezicht voor kinderen, die met volle teugen kunnen genieten van deze graphic novel.

Leuke groep helden, hoewel hun kracht ongelijk is verdeeld
De personages zijn in principe allemaal kinderen, maar in Raveleijn zijn ze dappere strijders die een aantal jaren ouder zijn. Gelukkig is hun kinderlijke gedrag nog goed terug te zien in de strip, wat leuke situaties oplevert. De personages zijn naast hun klederdracht ook goed uit elkaar te houden door hun persoonlijkheden. Ze zijn samen een goed team dat mooi bij elkaar past. Wel zijn de krachten van de vijf helden wat ongelijk. Iedereen heeft een element waar hij of zij aan gekoppeld is, maar de bijbehorende krachten zijn niet goed verdeeld. Zo kan Thomas (de rode ruiter met het element vuur) een vlammenzwaard maken, terwijl Emma (de paarse ruiter met het element metaal) simpelweg schijven kan werpen. Dit is een vrij kleine kracht als je het vergelijkt met die van Thomas of Lisa (de blauwe ruiter met het element water), die waterstralen uit haar degen kan spuiten. Dit doet wat afbreuk aan de groep als geheel, aangezien sommige leden overduidelijk meer bijdrage leveren aan het avontuur.

Conclusie
De graphic novel van Raveleijn is een leuk avontuur, maar had complexer gemogen. Nu was het een vrij rustig avontuur met een gevaarlijke vallei als kleine opvulling. Daarbij was het einde niet heel bevredigend, waardoor het avontuur als geheel niet heel denderend aanvoelt. Erg jammer, want dit verhaal had veel uitgebreider kunnen worden. De nadruk ligt vooral op de actie en de samenwerking tussen de ruiters, van een onderliggende laag is geen sprake. Wel is dit boek een luchtig en vrolijk verhaal voor de jonge lezers die hebben genoten van de parkshow van de Efteling en er geen genoeg van konden krijgen!


De magische pendel Boek omslag
De magische pendel
Raveleijn

Efteling


9789463063418

Fantasy
Silvester Strips
Juli 2018
Paperback
48

Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Beste,

    Ik zou dit album niet een graphic novel willen noemen maar gewoon een strip. Een graphic novel is toch echt een andere klasse.

    Mvg

Geef een reactie

Delen

Joost Zuijderduijn
Door Zweinstein is Joost gek geworden op Fantasy en sindsdien is hij altijd met een boek te vinden. Joost is gek op boeken voor Young Adults, waarbij Dystopische en Mythologische Fantasy, Magisch Realisme en Urban Fantasy vooral zijn voorkeur hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties