StripsStriprecensiesSterrenwaas 2 – Hervé Bourhis

Sterrenwaas 2 – Hervé Bourhis

-

Sterrenwaas 2 is het vervolg op Sterrenwaas, die gaat over Luuk L’Anterfant die twee slaven koopt, Ce3c en Raf-Raf (R2), die de plannen van prinses Leïca meedraagt. Zij is meegenomen door Heer Zwaardveder en zijn soldaten van ‘t Konijnkrijk, maar zij zijn ontkomen. Luuk gaat samen met deze twee op zoek naar prinses Leïca en het gloof. In Sterrenwaas 2 gaan we verder met dit verhaal. Luuk krijgt een mentor genaamd Yoga om hem te helpen met het gloof en gaat de strijd aan met Heer Zwaardveder. Of deze lanterfantende Jedi, uhm Jade, dit overleeft is nog maar de vraag…

Verhaal is weer net zo hilarisch, maar nu nog duidelijker herkenbaar

Sterrenwaas 2 is een waardige opvolger van het eerste deel. Je wordt wel een beetje middenin het verhaal gegooid. Er is wel een kort introstukje (in de officiële star wars stijl natuurlijk), maar waar deze in de films een goede recap geeft, is deze vooral grappig, maar met weinig inhoud. Hierdoor moest ik wel even weer het eerste deel erbij pakken om te zien waar we nu exact gebleven waren. Dit maakt ook wel duidelijk dat het verhaal niet lang blijft hangen, aangezien ik het eerste deel pasgeleden heb gelezen. Waar deel 1 vooral ging over het introduceren van de personages en het begin van het verhaal, gaat het tweede deel overduidelijk meer over Luuk en zijn reis om een waardige Jedi te worden, zodat hij het op kan nemen tegen heer Zwaardveder.

Ook de andere personages komen natuurlijk weer naar voren, zoals Juan Camolo (Han Solo), Reusel (Chewbacca) en Prinses Leïca (prinses Leia), maar deze krijgen niet zo veel ‘inhoud’ als Luuk L’anterfant. (Inhoud tussen haakjes, aangezien de personages zo oppervlakkig en stereotiep worden neergezet, dat ze dat eigenlijk niet hebben.) Daarnaast komen er ook een paar nieuwe personages naar voren, namelijk Aldo de Armeniër (Lando Calrissian) en Bubbel Vett (Boba Fett), maar ook deze krijg je maar een beetje te kennen. Luuk is het ongemakkelijke middelpunt van het verhaal. Dit ook omdat het gevecht met heer Zwaardvechter eindelijk komt én de wereldberoemde scene ‘Luuk, I am your father!’ Hoe deze scene is opgezet met een parodiesausje erover een, zal je zelf moeten lezen, maar het is absoluut smakelijk. 

Stijl is duidelijker herkenbaar, maar meer gebruik van (soms iets te) felle kleuren

Qua stijl is er weinig veranderd. Het team Bourhis (schrijver) en Spiessert (tekenaar) is deze volume hetzelfde gebleven, waardoor de simpelheid van de tekeningen en de (slechte) humor hetzelfde is gebleven. En hier is zeker niets mis mee, want hierdoor weet je wat je kunt verwachten. Wel is er meer gebruik gemaakt van verschillende kleuren, waardoor je ook makkelijk kunt zien wanneer de ene sketch voorbij is en de volgende begint. Dit was niet per se noodzakelijk, maar de verschillende locaties zijn hierdoor wel duidelijker. In de sneeuwbergen is er vooral gebruik gemaakt van wit/lichtgroene kleuren, waar het gevecht in de afgesloten ruimte tussen Luuk en Zwaardveder felblauw is. Voor mensen die niet tegen veel verschillende felle kleuren op één pagina kunnen, is dit niet zo comfortabel lezen, maar zelf had ik hier geen last van.

Soepelere overgangen tussen de sketches

Qua sketches is het ook gelijk gebleven. Het is meestal een ritme van 4 rijtjes van 2 of 3 tekeningen. Vaak horen 1 à 2 rijen daarvan bij elkaar en vormen die weer een grap binnenin het overkoepelende verhaal. Bij dit tweede deel had ik minder last van dat je het makkelijk opzij kon leggen na een grappige sketch, ze hoorden allemaal wel overduidelijk bij elkaar, en de overgang van de ene naar de andere sketch was soepeler. Hierdoor las je het hele boekje zo uit.

Conclusie

Het tweede deel van de Sterrenwaas serie is een waardige opvolging. De humor zat er ook in dit deel er weer goed in, en het was grappig om te zien hoe bepaalde iconische scenes uit Star Wars totaal niet serieus wordt gerepresenteerd in deze comics, wat het des te grappiger maakte. Dit was minder in het eerste deel, dus maakt het des te leuker om het nu alsnog te zien. De stijl is hetzelfde gebleven, maar door gebruik van meerdere kleuren, waren de overgangen duidelijker, maar soms mocht het contrast tussen de kleuren wat minder zijn. Al met al weer een heerlijk tussendoortje voor de mensen die niet kunnen wachten op de nieuwe films!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Rosanna de Biehttp://www.dynamiccon.nl
Rosanna is altijd al een liefhebber geweest van alles in de geekdustry. Of het nou films/series kijken is of naar leuke geeky evenementen gaan of juist een goed fantasy boek lezen is. Zelf organiseert ze ook evenementen in deze industrie, zoals de cosplay conventie Dynamiccon in Eindhoven en andere evenementen. Hoe geekier, hoe beter is haar motto.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties