Een zonovergoten terrein vol kraampjes met merchandise, etenswaar, podiums en vooral een bontgekleurd publiek. Elfia Haarzuilens was ook dit jaar weer één grote gezellige belevenis voor jong en oud.

Haarzuilens

Zoals ieder jaar vond de voorjaarseditie van de Elfia plaats bij Kasteel de Haar in Haarzuilens. Hardwerkende vrijwilligers leidde de bezoekers in de juiste banen naar parkeerplekken, naar het terrein van de Elfia zelf, en verwelkomde de gasten op het terrein waar de grens van werkelijkheid en fantasie overschreden werd en waar je ook dit jaar een mooie stempel in je Elfia paspoort kon laten zetten.

Fantasie

Het fantasiefestijn werd weer goed bezocht, mede te danken aan het zonnige weer – terug te zien aan de vele rode ruggen en schouders aan het einde van de dag. Naast vertellers, muziek en dans, en een kostuumparade, zijn zoals gebruikelijk de nieuwe koning en koningin van Elfia gekroond. Veel van de gebruikelijke eetstandjes waren weer aanwezig, met als nieuwigheidje het Mede softijs. Het is fijn dat er meerdere stands zijn die vegan en vegetarisch aan bieden waardoor er voor veel mensen wel iets lekkers te halen is.

Wij waren de zaterdag aanwezig en toen was het goed druk. Voor de zondag middag waren onweersbuien voorspelt maar het bleek wederom dat Elfia een eigen koninkrijkje is want ook de zondag is droog en warm afgerond. Er liepen weer veel prachtige kostuums rond en het gehalte fotografen was hoog. Meerdere fandoms waren vertegenwoordigd, zo kon je bij WizardWear op visite, langs de Disney stand of de Tardis bezoeken.

Anders

Een verandering met de vorige jaren was het (huis)dieren beleid. Zo mochten honden dit jaar niet op alle locaties aanwezig zijn en moest je van te voren vragen of je huisdier welkom zou zijn op het evenement of beter een dagje bij een oppas kon verblijven.

De sfeer van Elfia was zoals de jaren hiervoor: gemoedelijk. Een plaats vol fantasie en wonderschone creaties. Het is daardoor ook niet te vergelijken met comic cons en andere festivals, een vraag die ik de laatste tijd vaker te horen heb gekregen. Comic cons draaien vooral om merchandise, beroemde gasten en fandoms. De Elfia is meer een buitenfestijn waar de nadruk niet zozeer ligt op merchandise van fandoms, maar waar natuurlijke en alternatieve producten te vinden zijn, re-enactment kampementen, en vooral veel fantasierijke creaties worden tentoongesteld. Wil je een stapje terug doen in de tijd? Je wanen in een sprookjesachtige sfeervolle fantasie? Dan is Elfia the place to be.

Voor degene die zin hebben om terug te keren naar het fantasievolle evenement, niet getreurd. De eerstvolgende editie van de Elfia is 22 en 23 september in Arcen.

Vanne is recensent, cosplayer, fervent D&Der en geocacher. Ze heeft met haar kostuums 6 prijzen in de wacht gesleept, model gestaan voor striptekenaars, geld ingezameld voor goede doelen en gejureerd. Ze is de officiële Elsje (van de stripverhalen door Gerben Valkema en Eric Hercules). Ze spaart boeken geïnspireerd door de werken van Jane Austen. Verder probeert ze al jaren af te kicken van de cosplay, maar is inmiddels een cosplay mama.

Geef een reactie