Nimona

-

Omslag Nimona Ballister Zwarthart is een rasechte slechterik. Met zijn duistere uiterlijk en mechanische lichaamsdelen is hij de schrik van het land. Hij heeft alleen geen sidekick, zoals je eigenlijk wel zou verwachten bij zo’n stoere schurk. Dat is ook precies waarom Nimona zich geroepen voelt om deze functie op zich te nemen. Zwarthart besluit haar een kans te geven en al snel weet Nimona hem te overtuigen van haar nut: ze kan namelijk van gedaante verwisselen. Het ene moment is ze een mooie rode kat en het volgende een allesverslindende (en heel blije) haai.

Zwarthart en Nimona slaan de handen ineen en besluiten de wereld te laten zien dat Zwartharts aartsvijand, Ambrosius Goudzak, helemaal niet zo goed is als hij beweert. Wat volgt is een hilarisch en superspannend verhaal boordevol actie. Zal het Nimona en Zwarthart lukken om Goudzak te ontmaskeren?

Met Nimona heb je alles in één: een geweldig verhaal, meesterlijke tekeningen en fantastische personages.

Een nieuwe trend?
Het hele concept van graphic novels lijkt wel gemaakt te zijn voor Noelle Stevenson. Op geniale wijze komen haar grappige tekeningen samen met haar geweldige gevoel voor humor en briljante manier van verhalen vertellen. Tot nu toe hebben de graphic novels nog niet echt hun stempel op de Nederlandse boekenmarkt gedrukt, maar met Nimona kan daar best verandering in komen. Stevenson bewijst dat deze lange strips helemaal niet onder hoeven te doen voor welk ander boek dan ook. Het verhaal is een stuk minder complex dan dat van een doorsnee leesboek, maar alle leuke tekeningen maken dat zonder moeite goed. Het boek is verder prachtig vormgegeven tot in de kleinste details en is bijna zonde om het boek in je boekenkast te zetten omdat je er dan zo weinig van ziet.

Geweldige personages
Dat ik Nimona een geweldig personage vind, was waarschijnlijk al duidelijk. Ze heeft een heel eigen karakter en een goed gevoel voor humor. Ballister Zwarthart en Ambrosius Goudzak doen trouwens ook zeker niet voor haar onder. Zwarthart komt soms een beetje over als een vermoeide babysitter en dat is wel te begrijpen. Nimona is namelijk ongelooflijk druk en moet in toom gehouden worden. Zwarthart kan hier gelukkig goed mee omgaan en gaat Nimona al snel als meer zien dan alleen een hulpje. Hij vult haar perfect aan. Zij heeft de wilde plannen en het lef, en hij weet haar plannen zo om te zetten dat ze realistisch en doeltreffend zijn. Aan de andere kant van het spectrum staat Goudzak, die (hoewel zijn naam dat misschien wel doet vermoeden) niet eens zo’n goedzak is. Hij heeft prachtig golvend en weelderig haar waar ik vreselijk jaloers op ben en lijkt een zwakke plek voor Zwarthart te hebben. Laat het shippen maar beginnen!

De scheiding tussen goed en kwaad is in dit boek vrij wazig. Stevenson gaat wat meer de diepte van het plot in door te laten zien dat de strijd tussen goed en kwaad best politiek kan zijn, en bovendien speelt geld ook een rol. Al deze dingen maken Nimona ondanks de aandoenlijke tekenstijl helemaal niet zo’n eenvoudig verhaaltje als je misschien zou denken. De verleiding is groot om er in één keer doorheen te schieten, maar eigenlijk zet het verhaal je wel aan tot nadenken.

Titel: Nimona
Auteur/Tekenaar: Stevenson, Noelle
Vertaler: Mariella Manfré
Uitgever: Blossom Books
Verschenen: Mei 2016
Uitgave: Paperback, 266 pagina’s
Prijs: € 18,50

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Alexandra Kist
Alexandra Kist
Alexandra heeft door het lezen van fantasyboeken ontelbare levens geleid. Zo heeft ze samen met Harry, Ron en Hermelien boterbier gedronken in De Drie Bezemstelen en volgde ze Katniss Everdeen op de voet door arena's vol moordenaars. Ze heeft niet alleen een zwak voor fantasy, maar ook een grote liefde voor sciencefiction en klassieke horrorverhalen.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

NimonaMet Nimona heb je alles in één: een geweldig verhaal, meesterlijke tekeningen en fantastische personages. Daarbij komt natuurlijk dat je moeite zult hebben je lach in te houden door de flinke dosis humor. Met slim gebruik van kleur weet Stevenson moeiteloos intense en spannende sferen te creëren. De personages zullen je lang na het lezen nog bijblijven en achterin het boek kan je zien hoe Nimona is bedacht. Laten we hopen dat Noelle Stevenson nog lang niet uitgetekend is en dat er meer soortgelijke graphic novels als Nimona zullen verschijnen!