StripsStriprecensiesDe Orde van de Drakenridders 1: Jaïna

De Orde van de Drakenridders 1: Jaïna

-

Omslag De Orde van de Drakenridders 1: Jaïna Vorige week hadden we het al over Fantasywerelds favoriete fantasycovers en hoe belangrijk omslagen zijn om in een boekwinkel de aandacht te trekken. Voor graphic novels geldt dat natuurlijk al helemaal. Aan Jaïna is gelukkig meteen te zien waar het verhaal over gaat: twee jonge vrouwen op avontuur, strijdend tegen monsters. Achter de cover ontplooit zich vervolgens een schitterend getekende wereld met een sterke setting en een mooi verhaal.

Een eenzame reis naar een duister doel
Als er ergens een draak verschijnt, vervormt deze door zijn aanwezigheid de realiteit. Om hem heen groeit een kwaadaardige nevel die de natuur aantast en mensen in monsters verandert: de Veill. Alleen op maagden heeft dit geen effect. Daardoor zijn zij de enigen die in de buurt van draken kunnen komen en ze kunnen doden. Jaïna is een lid van de Orde van de Drakenridders, een groep jonge vrouwen die van kinds af aan voor dit doel zijn opgeleid. Samen met haar wapendraagster Ellys gaat ze op weg naar de Nerosbergen waar haar verdwenen zus vermoedelijk heeft gefaald, want de daar verschenen draak leeft nog steeds en zijn duistere invloed reikt steeds verder.

Sterke setting met schitterende illustraties
Het schrijversduo Ange en de illustrator Alberto Varanda vullen elkaar perfect aan in deze schitterende graphic novel. De setting is interessant en tegelijk eenvoudig genoeg om in 48 pagina’s duidelijk te worden omschreven. Ook geeft het de schrijvers de gelegenheid om per boek een nieuw avontuur te vertellen, zodat de delen op zichzelf gelezen kunnen worden. Dat is bijzonder prettig, vooral bij stripboeken waar soms jaren tussen de opeenvolgende delen zitten.

Na de introductietekst die in elk deel hetzelfde is, begint Jaïna met een prachtige spread die een stad onderaan een immense waterval weergeeft. Van daaruit beginnen Jaïna en Ellys hun reis door de Veill. De mooie illustraties van hun trektocht door de wildernis, met soms een verstild tafereel waar een van hen de wacht houdt in de nacht, scheppen een sterke sfeer waardoor je je helemaal voor kunt stellen hoe het is om zo rond te reizen: als enige mensen in de wijde omtrek, omgeven door monsters en op weg naar een dodelijk gevecht.

Het verhaal is overzichtelijk en toch interessant, de tekeningen ondersteunen het verhaal uitstekend en het kleurgebruik in het boek is prachtig.

Door de korte gesprekken wanneer het tweetal halt houdt, komt de lezer gaandeweg meer te weten over de Drakenorde en de wereld daaromheen. De monsters zijn dan misschien een stapje erger, maar ook de mensen zijn lang niet allemaal even pluis. Dit geeft een diepere laag aan het verhaal, dat goed wordt opgebouwd en niet méér in een stripboek probeert te stoppen dan erin past.

Een van de plottwists aan het einde is wel een beetje vreemd en moeilijk voor te stellen, wat voor mij afbreuk deed aan het verder sterke verhaal. De allerlaatste twist maakt dat echter weer een beetje goed. Dan gaat alles ineens heel snel en is het verhaal vrij plotseling, maar wel bevredigend afgelopen. Ook is het jammer dat er niet net wat meer tijd werd genomen om de personages beter te leren kennen. Jaïna’s wapendraagster Ellys is wat toegankelijker dan de stoïcijnse ridder, maar ook haar beweegredenen en gedachten blijven onderbelicht. Voor het grootste deel worden de personages gekarakteriseerd door hun uiterlijk. Dat lukt prima, want de karakterontwerpen zijn erg goed.

Varanda heeft veel oog voor detail, zowel in de kleding van de personages als in de omgeving waar ze leven. Zijn tekenstijl is niet erg origineel maar wel heel mooi, vooral door zijn schitterende kleurgebruik. De vele aardetinten die af en toe gecontrasteerd worden met intens blauwe luchten of helder water geven het boek een heel eigen, aangename identiteit. Ook weet hij de ruimte op het papier goed te benutten: vaak vormt een grotere plaat de achtergrond voor kleinere panels. Daarmee zet hij effectief de scène waarbinnen vervolgens de gebeurtenissen plaatsvinden.

Titel: De Orde van de Drakenridders 1: Jaïna
Auteur: Ange
Vertaler: Kris DeSaeger
Tekenaar(s): Alberto Varanda
Uitgever: Silvester Strips
Verschenen: Maart 2009
Uitgave: Hardcover, 48 pagina’s
Prijs: 16,95

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

De Orde van de Drakenridders 1: JaïnaDe delen van De Orde van de Drakenridders zijn op zichzelf leesbaar, maar gelukkig lijkt het erop dat een paar personages nog wel terugkomen in een vervolg. In Jaïna blijven hun achtergrond en gedachten namelijk nog wat onderbelicht. Afgezien daarvan heeft het boek veel goede eigenschappen: het verhaal is overzichtelijk en toch interessant, de tekeningen ondersteunen het verhaal uitstekend en het kleurgebruik in het boek is prachtig.