StripsStriprecensiesDe Hagenridder

De Hagenridder

-

Omslag De HagenridderDe Hagenridder is een kortverhaal van de hand van George R.R. Martin, de schrijver van de populaire serie Een Lied van IJs en Vuur. De Hagenridder speelt zo’n honderd jaar voor het eerste deel af en vertelt het verhaal van Dunk, schildknaap van ser Arlan van Penningboom. Wanneer zijn meester sterft neemt Dunk het zwaard en het schild op om zijn eigen naam als ridder te vestigen. Hij gaat hiervoor naar Esfoort om mee te doen aan een groots toernooi. Maar ridder Duncan de Lange, zoals hij zichzelf noemt, heeft nog veel te leren over de wereld van ridders en edellieden. Voordat hij aan het steekspel toekomt, raakt Dunk namelijk in de problemen als hij in aanvaring komt met prins Aerion. Een zevenkamp is de enige manier om zijn eer (en leven) te redden. Maar is Dunk wel klaar voor een gevecht tegen de beste ridders van Westeros?

Grafische uitvoering
Het kortverhaal over hagenridder Dunk is een mooi afgerond verhaal dat zich uitstekend leent voor een graphic novel. De vertelling is ijzersterk en er gebeurt ook meer dan genoeg om de platen goed tot hun recht te laten komen. De tekenaars en scenaristen van Dabel Brothers hebben de omzetting naar graphic novel op een uitstekende manier uitgevoerd. De gebeurtenissen uit het verhaal zijn bijna één op één overgenomen, wat in dit geval goed uitpakt. De graphic novel leest heerlijk weg en wordt nergens langdradig. Dabel Brothers heeft daarbij de sfeer en de setting van het verhaal goed weten te vangen.

Bij het overzetten van een geschreven verhaal naar een grafische weergave blijkt het soms lastig om bepaalde informatie die de schrijver kwijt kan in zijn tekst te vatten in beelden. Denk bijvoorbeeld aan emoties. Juist dit aspect is wat mij betreft een van de sterkere punten in deze graphic novel. De wanhoop, woede, vrolijkheid en angst zijn perfect af te lezen van elk personage. Waar Martin het in zijn verhaal mooi kan omschrijven hoe iemand zich voelt, zijn hier geen woorden nodig.

Zo goed als alle tekst is gevat in dialogen, waarbij de stukjes achtergrondinformatie op een heel prettige manier verwerkt zijn. Je krijgt nooit het idee dat er onnatuurlijke gesprekken zijn tussen personages enkel om de lezer informatie te verschaffen. De humor uit het oorspronkelijke kortverhaal komt nu zelfs meer tot zijn recht, doordat je de gezichtsuitdrukkingen van de personages nu kunt zien.

De landschappen zijn tot in detail uitgewerkt en de actiescènes zijn op zo’n manier getekend dat er beweging in komt en ze tot leven komen. De kleuren zijn ontzettend helder en springen er echt uit. Grafisch is het werk van Dabel Brothers dus tot in de puntjes verzorgd.

Sterk verhaal
Ook de vertelling zelf is dik in orde. De Hagenridder heeft zoals eerder gezegd een ijzersterk verhaal dat de lezer tot het einde weet te boeien. Hoewel het op het eerste gezicht een vrij standaard verhaal lijkt van een jonge ridder op zijn weg naar roem, speelt er nog veel meer op de achtergrond. De personages van Dunk en zijn eigen schildknaap Ei krijgen gedurende het verhaal steeds meer vorm en worden heel prettig uitgewerkt. Dunk is een twijfelende en bescheiden jongen die volwassener en zekerder overkomt dan hij zich in werkelijkheid voelt. Het is een personage met een goed hart dat de lezer voor zich wint. Als zijn daden hem in de problemen brengen kun je dan ook niets anders doen dan met hem meeleven.

Lezers van de serie Een Lied van IJs en Vuur zullen tijdens dit verhaal personages of stukjes informatie tegenkomen waarop later in de serie nog eens naar teruggegrepen wordt. Zelfs na herlezen kom je nog nieuwe dingen tegen. Maar ook lezers die niet bekend zijn bij de serie zullen deze graphic novel kunnen waarderen, aangezien het verhaal helemaal op zichzelf staat.

Titel: De Hagenridder
Auteur: Martin, George R.R.
Uitgever: Mynx
Verschenen: November 2007
Uitgave: Paperback, 164 pagina’s
Prijs: € 15,95

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties