StripsStriprecensiesBoeken van de Zieners 6: Nachtogen

Boeken van de Zieners 6: Nachtogen

-

Omslag Boeken van de Zieners 6: Nachtogen De Zes Hertogdommen worden nog steeds aangevallen door de Rode Kapers en bovendien struinen er steeds meer Ontzielden door het land. Prins Veritas wordt verondersteld dood te zijn, omgekomen tijdens zijn zoektocht naar hulp van de Ouderlingen. En in die chaos is nu ook Koning Vlijm vermoord, waarbij de bastaard FitzChevalric door de verraderlijke prins Regaal wordt aangewezen als moordenaar. Gelukkig zijn Kettricken en de Nar tijdens alle opwinding rond de moord op koning Vlijm ontkomen en hebben ze, naar verluidt, hun toevlucht in de bergen gezocht. Hierdoor staat Fitz er wel alleen voor, en maakt hij nog maar weinig kans de kerkers van de Hertenhorst levend te verlaten…

Verhaal
Het leven van Fitz neemt een dramatische wending nu hij door prins Regaal is beschuldigd van moord op Koning Vlijm. Er lijkt geen uitweg meer voor de trouwe bastaard, maar zelfs in deze omstandigheden heeft hij bondgenoten aan het hof. Burrich en Chade willen hem helpen, hoewel de enige uitweg die ze kunnen verzinnen zal een ongelooflijk hoge tol eisen op de al erg verzwakte en mishandelde Fitz. Deze traumatische omstandigheden brengen Fitz erop om goed na te denken over zijn leven en eens een keer voor zichzelf te kiezen, in plaats van zijn leven te laten leiden door anderen. Hij zet zich af tegen zijn vroegere leermeesters en gaat in dit deel zijn eigen weg. Dit besluit komt logisch tot stand en je voelt als lezer goed mee met de queeste die Fitz onderneemt. Deze persoonlijke ontwikkeling die hij doormaakt is geleidelijk, en daardoor goed te volgen. Toch is Fitz nooit echt alleen, de wolf Nachtogen is namelijk altijd bij zijn zijde, fysiek of mentaal.

Naast Jean-Charles Gaudin is nu ook Jean-Luc Clerjaud toegevoegd aan het team als schrijver van het scenario. Leuk als weetje, maar verder is hier nog weinig van te merken. Het verhaal van deze graphic novels weet de gebeurtenissen van de oorspronkelijke boekentrilogie net als in de voorgaande delen heel goed te vertalen. Slechts de hoofdlijnen worden getekend, waardoor de vaart er in de graphic novels behoorlijk in zit. Met Nachtogen zijn we alweer aangekomen bij het begin van het derde deel van de boeken. Ondanks deze op actie gerichte aanpak weten de schrijvers toch ook de persoonlijke ontwikkeling van Fitz goed neer te zetten. Dit was wat mij betreft een van de sterke punten in de boeken, en het is in deze graphic novel goed gelukt om dit over te nemen.

Grafisch
De tekeningen worden sinds het derde deel verzorgd door Christophe Picaud en dat doet hij voortreffelijk. Er valt dan ook weinig nieuws te vertellen over de grafische kwaliteit van dit zesde deel. De realistische stijl past goed bij het soms heftige verhaal van Fitz. Er is in dit deel wederom behoorlijk wat actie en dat wordt telkens goed uitgebeeld. Vooral de manier waarop Fitz met zijn Vermogen en zijn Wijsheid communiceert is simpel, maar erg duidelijk in verschillend vormgegeven en in verschillende kleuren tekstballonnen.

Close-up gezichtsuitdrukkingen zijn wat mij betreft niet het sterkste punt van de tekenaar, maar in de meeste kaders valt er veel meer te beleven dan alleen een gezicht. Vaker wordt er wat meer uitgezoomd op prachtige landschappen of actievolle platen met meerdere personen. Wat mij nog het meest aanspreekt is het lichtgebruik in deze uitgave. Zowel in de donkere kerkers en de sfeervolle kroeg in de avond, waar kaarsen en fakkels licht brengen in een donkere omgeving, als in de uitgestrekte landschappen waar de zon schitterend de omgeving verlicht komt dit prachtig tot zijn recht.

Titel: Boeken van de Zieners 6: Nachtogen
Auteur: Hobb, Robin
Tekenaar(s): Christophe Picaud
Uitgever: Uitgeverij L
Verschenen: April 2013
Uitgave: Hardcover, 48 pagina’s
Prijs: € 17,95

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties