Wil je graag een kerstcadeau kopen voor iemand die dol is op spelletjes spelen, en weet je maar niet wat leuk zou zijn? Of zeurt iedereen al weken aan je hoofd omdat ze willen weten wat er op je verlanglijstje staat? Hopelijk helpt deze lijst daarbij! We geven je acht suggesties voor leuke bord-en kaartspellen die fantastisch zijn voor onder de kerstboom.

Omdat niet iedereen evenveel geld uitgeeft aan cadeautjes, heb ik de spellen in twee categorieën ingedeeld: spellen van onder en van boven de 20 euro. Zo is ervoor iedereen iets leuks te vinden en te kopen!

1Catan (€28,95)

Bij Catan is het de bedoeling dat je door dorpen, steden en straten te bouwen overwinningspunten verdient en daarmee je tegenstanders verslaat. Het speelbord bestaat uit allemaal tegels met grondstoffen en daar moet je slim gebruik van maken. Die grondstoffen heb je namelijk nodig om die dorpen, steden en straten te bouwen. Klinkt simpel, maar toch komt er veel strategie bij kijken.Misschien lukt het jou wel om de ene tegenstander zo te blokkeren dat die persoon helemaal geen hout kan krijgen, of misschien steel jij net alle grondstoffen uit de hand van je grootste concurrent!

Hou je ervan om je medespelers lekker dwars te zitten? Dan is dit een uitstekend spel voor jou! Het is voorzien van een prachtige vormgeving, lekker veel onderdelen en een spel dat nooit twee keer hetzelfde is doordat je het speelbord elke keer opnieuw samenstelt!

2Ticket To Ride Europe (€29,74)

Vind jij het ook altijd zo vervelend als je trein vertraging heeft? Word jij er altijd zo gek van als een sneeuwvlokje het treinverkeer in heel Nederlands op zijn kop zet? Nu kan je ervoor zorgen dat je weer van treinen gaat houden met het fantastische bordspel Ticket To Ride!

Het lijkt een beetje op Risk: iedere speler krijg een aantal doelen die hij moet bereiken op een landkaart. In dit geval zijn dat treinroutes die aangelegd moeten worden. Probeer er zoveel mogelijk te halen en zorg ondertussen ook datje je tegenstander blokkeert! Door de prachtige illustratie en schattige treintjes is dit een spel dat je al snel in je hart zal sluiten. Er zijn ook allerlei uitbreidingen te koop die nooit zullen vervelen en elk een leuke toevoeging aan je spelervaring leveren!

3Mysterium (€35,95)

Vind jij Cluedo ook zo’n leuk spel, maar vind je het nogal simpel? Heb jij dan ook zo’n behoefte aan iets extra’s? Mysterium is dan een perfecte keuze voor jou! Heel simpel gezegd is het een kruising tussen Cluedo en Dixit. Het slachtoffer is dan wellicht dood, maar zijn of haar geest waart nog rond. Jij bent een medium en samen met je collega’s probeer je de moord op te lossen door visioenen te interpreteren die jullie gestuurd krijgen van de geest. Deze visioenen worden aan je geopenbaard door middel van prachtige kaarten met plaatjes die de zoektocht tot een ware puzzel maken.

Het leuke aan dit spel is dat je met zijn allen een team vormt, dus zelfs met de speler die de geest speelt. Jullie moeten het raadsel in een bepaald aantal beurten (afhankelijk van de door jou gekozen moeilijkheidsgraad) oplossen.Iedereen krijgt een pion van een gekleurde kristallen bol en de geest mag zich verbergen achter een scherm en alleen door middel van die plaatjes communiceren met de mediums.

4Fluxx (€8,95)

Wat Fluxx zo leuk maakt is dat het spel en haar regels continu veranderen. Jij kan het doel steeds veranderen en de regels naar je eigen hand zetten. Om het spel te winnen moet je de combinatie Keeper-kaartjes hebben die op het doelkaartje staan. Deze keepers mag je voor je neerleggen, maar je tegenstander kan het doel zo weer veranderen! Verder zijn er ook andere soorten kaartjes, zoals actiekaarten waarmee je je tegenstander dwars kan zitten en regelkaarten waarmee je het spel zo moeilijk kan maken als je maar wil.

Fluxx is niet alleen strategisch, maar ook gebaseerd op geluk. Het spel kan heel snel voorbij zijn, maar je kan ook ontzettend lang met een potje bezig zijn. Dat is nooit van tevoren te voorspellen. Fluxx bestaat in allerlei leuke themaversies. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale versie van Doctor Who, zombies, monsters, Cartoon Network, Cthulhu, en nog veel meer. Deze spellen vormen elk een basisversie met speciale regels, dus verzamel ze allemaal!

5Sushi Go (€7,67)

Ben je in voor een lekker simpel spelletje dat ook niet te lang mag duren? Bij Sushi Go probeer je combinaties te maken van sushigerechten, en verschillende combinaties zijn ook punten waard. Je speelt het spel in meerdere rondes en in zo’n ronde geef je steeds je kaarten door aan je medespeler(s) en kies je uit welk sushigerecht je aan jouw maaltijd toevoegt. Na elk gekozen kaartje onthul je aan je medespelers wat je gekozen hebt, en zo kan iedereen elkaar dwars proberen te zitten. Zorg alleen wel dat je voldoende combinaties maakt, want anders kan je niet winnen!

De illustraties zijn buitengewoon schattig en maken dit spel daarom uitermate geschikt voor zowel sushiliefhebbers als mensen zonder smaak.

6Valse Motten (€9,34)

Valse Motten lijkt een beetje op pesten. Elke beurt leg je een kaart op en degene die als eerste zijn kaarten op heeft, wint. Het grootste verschil ligt hem in de rol van de beveiligingskever. Deze speler speelt niet alleen gewoon het spelletje zoals het hoort, maar hij moet de andere spelers ook goed in de gaten houden, want die hebben nog wel eens de neiging om vals te spelen en hun kaarten weg te moffelen…

Als speler mag je heerlijk valsspelen door je handkaarten te verstoppen, maar als je gesnapt wordt door de beveiligingskever word je gestraft! Dit spel is met name leuk omdat het zo’n uitdaging is om ongezien je kaarten weg te moffelen. Zo kan je een kaart in je mouw stoppen, of in je haar, of leg je misschien stiekem twee kaarten op in plaats van één… Alles mag zolang je maar niet ontdekt wordt!

7Saboteur (€8,49)

Saboteur is een leuk, eenvoudig spelletje. Samen met je collega-kabouters bouw je ondergrondse mijnen om de schat te vinden. Dat doe je lekker met zijn allen want die schat kun je natuurlijk best wel delen met iedereen. Samen spelen, samen delen. Alleen lijkt er toch veel te gebeuren waardoor het steeds misgaat…

Elke speler krijgt een rol: brave kabouter of een saboteur. Deze saboteur is een ware mol: hij doet zich voor als lid van het team maar ondertussen probeert hij de schat voor zichzelf te claimen door de zorgen dat de andere kabouters hem niet vinden. Als saboteur is het belangrijk dat je niet ontdekt wordt, want anders wordt dat saboteren knap lastig! Alle spelers bouwen namelijk niet alleen ondergrondse gangen, maar kunnen elkaars materialen ook kapotmaken. Kijk alleen wel uit dat je niet per ongeluk een van je onschuldige medewerkers dwarszit!

8Exploding Kittens (€16,99)

Als je van katten en van explosies houdt, is dit spel geschikt voor jou! Jullie spelen een gezellig kaartspelletje waarbij je elke beurt een kaart speelt als je dat wil, die je altijd eindigt door een kaart te trekken. Klinkt simpel,totdat je een exploding kitten trekt, je ontploft en uit het spel ligt. Er zijn natuurlijk kaartjes op die exploding kittens onschadelijk te maken en zo te overleven, maar daar zijn er maar een paar van in het spel. Probeer je tegenstanders te laten exploderen en jat elkaars kaartjes om zo lang mogelijk te kunnen overleven. Degene die het langst in leven blijft, wint!

Er zijn verschillende versies van dit spel beschikbaar: een normale en een NSFW (not safe for work). Die laatste is dus voor een publiek van boven de 18 vanwege het grove taalgebruik. De makers van dit spel hebben zelfs een filmpje op Youtube gezet om dit spel uit te leggen, en dat filmpje geeft je ook een goede indruk van of je dit spel leuk zou vinden:

Geef een reactie