Dutch Comic Con is de grootste conventie in Nederland en wordt twee keer per jaar gehouden in de Jaarbeurshallen in Utrecht. Zaterdag 23 en zondag 24 maart konden vele cosplayers, geeks en stripliefhebbers genieten van deze conventie. Joost en Rosanna waren erbij om de sfeer te proeven, zou de conventie weer net zo goed georganiseerd zijn als de vorige keren?

Entree en strengere maatregelen

De entree liep op Dutch Comic Con vrij goed. Er waren meerdere garderobes en het scannen van de kaartjes ging erg soepel. Het is zeker aan te raden om een half uurtje na het begin van de conventie aan te komen, want daardoor ben je erg snel door de entree heen. Wel waren er scherpere maatregelen getroffen vanwege de tragische gebeurtenissen in Utrecht de maandag ervoor. Je kon als bezoeker alleen een tas meenemen met een bijzondere reden (tassen moesten ook gecontroleerd worden) en cosplayers konden geen nepwapens meenemen naar de conventie (afgezien van de deelnemers aan de cosplaywedstrijd).

Het beleid wat betreft tassen had wel nadelen, aangezien veel bezoekers nu hun eten op de conventie moesten kopen. De rijen waren bij eetkraampjes daardoor extra lang en de prijzen voor maaltijden zijn erg hoog, jammer dat Dutch Comic Con hier niet op had ingespeeld. Gelukkig waren veel cosplayers erg creatief betreft hun gebrek aan wapens, zo waren er veel kartonnen borden of constructies gemaakt om wapens na te bootsen op een veilige manier.

Beroemdheden

De gasten van Dutch Comic Con waren erg indrukwekkend voor deze conventie. Zo waren Tom Felton (Draco Malfoy uit Harry Potter), Katherine McNamara (Shadowhunters, The Maze Runner en Arrow), Jennifer Morrison (Emma Swan uit Once Upon a Time), Shannen Doherty (90210, Charmed) en Benedict Wong (Wong in Doctor Strange) aanwezig. Daarnaast kon je nog genieten van striptekenaars en auteurs als Paul van Loon, waardoor je genoeg beroemdheden kon aanschouwen op de conventie. Ook was er weer gelegenheid voor handtekeningen en foto’s met de gasten (tegen betaling). Elke gast had wel een Q&A op het podium waarbij de fans vragen konden stellen.

Gaming Hall

De gaming hall was voor ons niet heel spectaculair, maar we vermoeden dat veel gamers kunnen genieten van het aanbod dat er te vinden was. Verschillende games kon je er spelen, maar ook toernooien werden er gehouden (zoals Super Smash Bros. Ultimate en Mario Kart 8 Deluxe). Je kreeg de mogelijkheid om nieuwe consoles uit te proberen en ook wat arcadekasten kon je uitproberen.

Dealer Hall

Uiteraard was de dealer hall de grootste hal van de conventie. Elke nerd kan losgaan op alle merchandise, boeken, funko pops en meer, alles was er wel te vinden! De ruimte qua paden varieerde wat, maar over het algemeen kon je vrij goed bewegen door deze hal. Op de zaterdag was het wel erg druk op sommige momenten, maar met een beetje timing kon je genoeg merchandise aanschouwen en kopen. Alle dealers hadden wel plastic tasjes, zodat je altijd wel je aankopen mee kon nemen.

Experience Hall

De experience hall was weer erg divers. Meerdere stands van films (Shazam en Dumbo) waren er met fotomogelijkheden, maar ook series (zoals de series van Fox) waren aanwezig. Je kon zelfs je eigen Powerpuff Girl-personage ontwerpen en laten bedrukken op een shirt! Ook was er een canvas waar je gezamenlijk op kon schilderen, er was nog een gebied voor kinderen en bij DCC College kon je verschillende panels bijwonen waarin vele onderwerpen in de geekwereld werden besproken. Mocht je dus klaar zijn met de Dealer Hall, kon je nog meedoen aan genoeg activiteiten.

Tijdens de Q&A sessies konden fans hun favoriete beroemdheden het hemd van het lijf vragen

Entertainment hall

De entertainment hall had het grote podium voor de Q&A’s met bekenden. Zo was Tom Felton er voor een Q&A en schijnt hij ook muziek te maken, want aan het einde van zijn Q&A speelde hij een nummer op een gitaar. Ook kon je de cosplayshow bij dit podium zien. Daarnaast waren er verschillende bekende auto’s te zien die werden tentoongesteld.

Comics area

Voor de stripliefhebbers was de comics area weer te vinden op de conventie. Dit gedeelte was iets kleiner en de standjes waren iets rustiger en minder professioneel neergezet (het had wat weg van een rommelmarkt), maar dit had ook wel zijn charme. Meerdere stripartiesten waren aanwezig aan wie je je portfolio kon laten zien en ook standjes zoals Pep Comics en The American Book Center waren er te vinden.

Algemene sfeer

De sfeer op Dutch Comic Con is zoals gewoonlijk erg aangenaam. Alle geeks kunnen zich compleet uitleven op deze conventie en iedereen wordt er geaccepteerd. Dutch Comic Con voelt echt als een samenkomst van de hele geekcommunity van Nederland, waardoor je ziet hoe hecht deze gemeenschap is. Veel mensen spreken af met bekenden die ze via conventies kennen en meerdere vriendschappen worden met gemak gemaakt op Dutch Comic Con.

Deze editie van Dutch Comic Con was zeker geslaagd. We hopen wel dat de volgende editie weer minder strenge maatregelen heeft en tassen toelaat (eventueel met een controle), want dit was uiteindelijk wel een struikelblok voor een paar bezoekers. Voor de rest hebben we genoten van deze grote conventie en kijken we nu al uit naar de wintereditie, die zal plaatsvinden op 23 en 24 november!

Door Zweinstein is Joost gek geworden op Fantasy en sindsdien is hij altijd met een boek te vinden. Joost is gek op boeken voor Young Adults, waarbij Dystopische en Mythologische Fantasy, Magisch Realisme en Urban Fantasy vooral zijn voorkeur hebben.

Geef een reactie