EvenementenSfeerverslagenImagicon 2019 - Conventie met potentie

Imagicon 2019 – Conventie met potentie

-

Vorige week zaterdag, 26 januari, werd voor de vierde keer Imagicon georganiseerd in de Reehorst in Ede, een evenement voor liefhebbers van sciencefiction en fantasy. Na een kleine pauze (de laatste editie was in 2016) is Imagicon dus gelukkig weer terug! De sfeer is altijd warm en welkom en dat was ook nu weer te merken aan de vrijwilligers en de standhouders, maar ook aan veel van de bezoekers die al op eerdere edities geweest zijn en zeggen dat het evenement aan hun hart gaat.

Gemoedelijke sfeer en vol programma

Met een dealersroom, een artist alley, een officiële fotograaf en meerdere activiteiten in de theaterzaal zoals onder andere de Galaxy Masquerade (cosplay competitie), was er voor ieder wat wils. Er was een veiling en een loterij voor het goede doel en een wedstrijd voor Nederlandse korte films. Gedurende de hele dag waren er verschillende lezingen, workshops en panels in verschillende zalen en werd er door auteurs als Erik Betten en Johan Klein Haneveld gesigneerd. Ook werd door het NCSF de nieuwste HSF, het ter ziele gegane tijdschrift van de vereniging, vertoond. Het is goed nieuws dat dit tijdschrift met zijn lange historie weer regelmatig zal verschijnen!

De dealer room, foto door Marcel Haster

Er was daarnaast nog een ruimte waar kon worden gegamed (zowel met een console als met bordspellen) en een ruimte waar films werden vertoond. Voor de kinderen was een Treasure Hunt uitgezet, een speurtocht met het Fantasic Beasts thema waar ook de ‘grote’ kinderen van konden genieten. Op de muren werd Artwork tentoongesteld en de Ghostbusters liepen rond om de gasten te entertainen. En als kers op de taart was er een internationale gast vanuit Italië overgekomen: Manuel D’Andrea, een beroemde costume designer en makeup artist.

Conventie met potentie

Ondanks dit volle programma, was de conventievloer helaas erg leeg. Het is misschien niet leuk hier de nadruk op te leggen, maar helaas blijft de werkelijkheid dat het evenement niet groot en niet druk bezocht was. De dealerroom was tegen het einde van de dag vrijwel leeg op de dealers na. De meeste bezoekers waren met tien minuten wel door de conventie heen gelopen. Sommige lezingen en workshops hadden zo weinig bezoekers dat de spreker de lezing liet voor wat het was. En de art op de muren werd pas later op de dag opgehangen toen al veel bezoekers weg waren.

Foto door Marcel Haster

Dat is allemaal natuurlijk enorm zonde. Hoe kan het dat iets met zoveel potentie zo weinig bezoekers trekt? De Imagicon moet concurreren voor een plekje in de agenda met een hele reeks grote evenementen en had daarom wellicht wat meer van de toren mogen blazen wat er allemaal wel niet te doen zou zijn. Sommige programma-onderdelen werden bijvoorbeeld pas in de week voor de conventie bekend gemaakt. Het lijkt erop dat veel conventiegangers deze conventie dit keer aan zich voorbij hebben laten gaan, zonde

Imagicon 5.0!

De sfeer, de gemoedelijkheid, dat is er. Aan de vrijwilligers zal het niet liggen, die hebben keihard en vol passie gewerkt. Deze conventie is anders dan de meeste grootschalige evenementen die we de laatste jaren in Nederland hebben zien ontspruiten, en biedt de mogelijkheid om meer met elkaar in gesprek te gaan. Er zijn leuke originele panels en lezingen en kleinere artiesten en auteurs hebben hier de kans om zichzelf te promoten. Wat dat betreft wijkt de Imagicon af van de meeste evenementen die we in Nederland kennen. En daarom hoop ik dat we volgend jaar weer een nieuwe Imagicon krijgen!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Vannehttp://www.vanne.nl/
Vanne is recensent, cosplayer, fervent D&Der en geocacher. Ze heeft met haar kostuums 6 prijzen in de wacht gesleept, model gestaan voor striptekenaars, geld ingezameld voor goede doelen en gejureerd. Ze is de officiële Elsje (van de stripverhalen door Gerben Valkema en Eric Hercules). Ze spaart boeken geïnspireerd door de werken van Jane Austen. Verder probeert ze al jaren af te kicken van de cosplay, maar is inmiddels een cosplay mama.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties