Interview met A.R.E.N. LARP

0
192

In Nederland zijn er vele verenigingen die zich bezig houden met het organiseren van LARP evenementen. Van groot naar klein, in verschillende settings, met verschillende regels en speelstijlen en in verschillende samenstellingen. Hoe weet je nou welke vereniging bij jou en jouw speelstijl past? Welke zijn er bij jou in de buurt en hoe vaak organiseren ze een evenement? Op FantasyWereld interviewen we vanaf nu elke week een organisatie die zich bezighoudt met het organiseren van een LARP evenement. Deze week: A.R.E.N. (Apocalyptisch Rollenspel Evenementen Nederland) (website).

arenlarpKun je jezelf en je rol bij A.R.E.N. voorstellen?

A.R.E.N. bestaat uit Amber Post, Erik Kruidenberg en Jaco Morits. Samen hebben wij A.R.E.N opgericht en hebben de taak van spelleiding en verhaalleiding op ons. Wij creëren een verhaal en plot bij onze evenementen en zorgen ervoor dat alles vlot loopt en dingen goed geregeld worden zoals het terrein, de pendels, inschrijvingen etc. Maar ook ic zorgen we ervoor dat alles in goede banen loopt, dat npc’s weten wat ze wanneer moeten doen en dat spelers ook al hun vragen en dergelijken geregeld krijgen binnen het spel. (en erbuiten)

Wij verzorgen/creëren de wereld om de spelers heen. De spelers beslissen wat zij met die wereld doen en hoe ze hierin leven en handelen. Zij beslissen bij ons altijd hoe iets zal lopen en wij spelen daarop in, maar daarnaast reiken wij onze spelers van alles aan ic om op te pakken en ermee aan de slag te kunnen.

Organiseren jullie naast de LARP evenementen nog andere activiteiten voor jullie leden?

Momenteel nog niet, dit omdat we nog redelijk nieuw zijn en een redelijk kleine organisatie hebben. Maar we hebben wel al plannen om in de toekomst meer te organiseren zoals specials, laws en een nieuwe evenementen reeks.

Voor wie (ervaring, leeftijd bijv.) is jullie vereniging geschikt?

In principe heeft A.R.E.N evenementen die geschikt zijn voor iedereen, maar we hanteren een minimum leeftijd van 14 jaar. Dit in verband met sommige gebeurtenissen binnen de evenementen die als schokkend kunnen worden ervaren en soms een hoog horror gehalte hebben. Iedereen is dus welkom, van de meest ervaren LARPer tot de nieuwe speler die nog nooit een evenement heeft meegemaakt.

Al onze deelnemers zijn altijd hartelijk en verwelkomen nieuwe mensen met open armen, dus je hoeft ook nooit bang te zijn dat je er niet tussen zal passen. Wij focussen ons vooral op de (post)apocalyptische kant van het LARPen, een moderne variant van het LARP genre.

arenlarpJullie hebben je als vereniging specifiek gericht op een post-apocalyptische setting. Wat spreekt jullie hierin zo aan?

In eerste instantie hebben we gekozen voor het post-apocalyptische thema omdat we vonden dat er zo weinig verenigen waren in Nederland met dit thema. We wilde een open en toegankelijke variant maken van de setting zodat iedereen zich welkom kon voelen, zowel de ervaren spelers als de totaal nieuwe spelers. Wat het zo leuk maakt voor ons daarnaast, is dat we lekker vrij zijn in zowel taal als nieuwe dingen creëren.
Zo kunnen spelers dingen uitvinden en bouwen die normaal niet mogelijk zouden zijn, maar wel echt heel leuk is om uit te spelen en om er plot mee te maken. Dat het modern/futuristisch is wil niet zeggen dat het low fantasy is want dat is het totaal niet. maar in plaats van rare potions gebruiken b.v.b. drugs en we hebben geen orcs maar daarintegen hebben we wel weer mutanten en andere rare rassen. Dus het geeft ons een heel andere invalshoek en visie voor onze creativiteit.

In welke regio spelen jullie evenementen zich normaliter af?

We spelen altijd in de regio van Gemert en Boxtel, soms hebben we een uitzondering en dan zitten we rond Venlo, maar dat is tot nu toe maar één keer gebeurd. Wij spelen juist hier omdat er voldoende keuze is uit locatie en de omgeving meer natuurlijke recreatie gebieden hebben waar wij dan kunnen spelen (met een mooie bosrijke omgeving).

Kun je iets meer vertellen over de achtergrond van de setting waarin jullie LARP evenementen zich  afspelen?

Momenteel hebben wij één evenement: PostApoBob, dit wordt twee keer per jaar gehouden. Het verhaal van PostApoBob speelt zich af in 2083 dat is 70 jaar na de zonnevlam die vrijwel alle technologie op aarde onbruikbaar maakte. Veel mensen konden niet meer overleven zonder de huidige technologie. Rellen ontstonden en veel staten en landen vielen. Dit leidde er toe dat veel mensen een greep naar de macht deden. Ook deze machtgrepen leidde weer tot meer rellen en dit bleef in een cyclus door gaan. Zo verliepen velen jaren en de mensheid kwam uit in een dieptepunt. In dit dieptepunt ontstond er een organisatie die niet alleen aan zichzelf dacht, maar de wereld probeerde op te bouwen zodat iedereen hiervan kon genieten: de Basecampers.

Het is nu 2083 en de heropbouw is in volle gang. Honderden basecamps zijn opgezet, deze basecamps dienen als een soort kleine dorpjes waar iedereen veilig is. Ook werken hier de mensen samen om iedereen die mee wil werken voeding, onderdak en een doel in het leven te brengen. Er is een economie op gang gekomen, er zijn weer sprongen in de technologie gemaakt en op veel plaatsen is het relatief veilig.

Ondanks deze vooruitgang zijn er nog steeds groepen die andere doelen hebben als de wederopbouw. Zo worden er bijvoorbeeld nog steeds machtsgrepen verricht. In het oude Nederland is er ondertussen een sterke samenwerkingsverband opgezet tussen de verschillende basecamps en is het over het algemeen redelijk veilig. Al begint het in het Zuiden en Oosten van Nederland steeds onrustiger te worden.

arenlarpHalen jullie wel eens inspiratie uit boeken of films voor je verhaallijn?

Ja, we hebben al heel wat inspiratie uit films/series en games gehaald, soms per ongeluk maar vaak wel met een dikke knipoog.

Hoe vaak organiseren jullie evenementen?

Momenteel 2x per jaar met ons enige evenement PostApoBob, maar wij kijken wel al naar nieuwe dingen voor de toekomst.

Wat is jouw meest bijzondere situatie of ervaring tijdens een LARP evenement?

We verbazen ons soms over de acties die spelers uithalen terwijl wij juist het totaal tegenovergestelde hadden verwacht. Hierdoor moesten we al een aantal keer direct inspelen op de gebeurtenissen en heeft dit van ons als SL toch wel onze skills op de proef gesteld. Een voorbeeld hierin: de spelers infiltreerden bij de meest machtige organisatie binnen onze setting, ze kregen bericht over een inspectie die waarschijnlijk hun dood zou kunnen betekenen en besloten om direct te vertrekken. Nog voor dat we als SL goed doorhadden wat de spelers wilden gaan doen was het al in volle gang en braken de spelers zich een weg naar buiten. Dit was eigenlijk plot voor de volgende dag. Maar we konden niet anders dan het gewoon te laten gebeuren en het plot volledig om te gooien.
Een ander voorbeeld: een schoolklasje (van kinderen rond de 7 jaar) van onze machtige organisatie kwam op bezoek bij de basecamp als een soort schoolreisje. wat vervolgens gebeurde is dat de spelers direct ten aanval gingen met vlammenwerpers en het klasje met kinderen in de fik zette.

Wat is jullie tip voor een beginnende LARPer om op te letten tijdens een eerste LARP?

Onze tip is om eerst te kijken wat je wil. Je kan beginnen als speler of npc. Beide hebben zo hun voordelen. Als speler word je in het diepen gegooit, en maak je de totale ervaring mee. Daarentegen krijg je als npc iets meer begeleiding. Het is net hoe je prefereert te starten. Mocht je er voor kiezen om als speler te starten, begin dan met een karakter dat dicht bij jezelf zit. Op deze manier hoef je niet te veel nadenken over rare karakter eigenschappen maar kan je volledig op het spel concentreren. Wanneer je wat meer ervaring hebt, kan je die eigenschappen altijd nog bij een volgend karakter doen.

Daarnaast: Rollenspel, acteren, improviseren… Niet iedereen is een natuurlijk acteertalent. En dat hoeft ook niet. Schaam je er ten eerste niet voor dat je nieuw bent en je het misschien ‘niet goed’ doet. LARP is geen spel dat je speelt om te winnen. Er is geen goed of fout. Het gaat erom dat je je probeert in te leven in je rol.

Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Geef een reactie