Maak je eigen miniatuur scrolls

0
279

Op veel fantasyfairs komen de bezoekers in de meest prachtige kledij, veelal met zelfgemaakte accessoires. Wij houden daar wel van en daarom beginnen we op FantasyWereld een nieuwe artikelreeks, waarin we met handige tutorials laten zien hoe je je eigen creaties maakt. In dit artikel zal Alexandra jullie laten zien hoe je schattige miniatuur scrolls kan maken. Deze kan je bijvoorbeeld gebruiken voor leuke en lieve berichtjes aan een geliefde, of aan familie en vrienden, of als een uitnodiging voor een themafeestje. Daarnaast zijn ze ook leuk als decoratiemateriaal of gewoon omdat ze zo leuk zijn. Het kan natuurlijk ook dat je ze voor hetzelfde doeleind gaat gebruiken als Alexandra: voor LARP!

FW_knutselkamer

scrollsIn dit eerste artikel uit de Knutselkamer van FantasyWereld, zal ik (Alexandra) jullie laten zien hoe je schattige miniatuur scrolls kan maken! Deze kan je bijvoorbeeld gebruiken voor leuke en lieve berichtjes aan een geliefde, of aan familie en vrienden, of als een uitnodiging voor een themafeestje. Daarnaast zijn ze ook leuk als decoratiemateriaal of gewoon omdat ze zo leuk zijn. Het kan natuurlijk ook dat je ze voor hetzelfde doeleind gaat gebruiken als ik: voor LARP!

Ik raakte geïnspireerd door een foto die ik op Pinterest had gezien en besloot voor mezelf eens uit te proberen of ik ze na kon maken met de spullen die ik al in huis had.

 
Stap 1: Voorbereiding

scrolls1

Benodigdheden:

 • Satéprikkers;
 • Grote plastic kralen (de opening moet ongeveer net zo groot in doorsnede zijn als de satéprikkers);
 • Lijmpistool;
 • Kwast;
 • Reepjes papier die iets korter in lengte zijn dan de satéprikkers;
 • Acrylverf voor de ondergrond;
 • Acrylverf voor de buitenste laag;
 • Iets waarop je de satéprikkers kan laten drogen;
 • placemat (op deze foto staat een snijmat, maar ik besloot later toch een gewone placemat te gebruiken);
 • Mod Podge (of een sealer van een ander merk);
 • Touw (ontbreekt op de foto);
 • Witte lijm (ontbreekt op de foto).

Stap 2: Klaarleggen

scrolls1

Ik had kralen in drie verschillende maten. Als dat bij jou ook zo is, zorg dan dat je dezelfde maat kralen uitzoekt voor aan beide kanten van de satépikker. Het maakt niet uit of de kleuren matchen, want daar zien we later toch niets meer van. Onthoud wel dat je per scroll twee satéprikkers nodig hebt, dus vier kralen. Dat betekent dat je per scroll dus vier kralen van hetzelfde formaat bij elkaar moet zoeken.

Stap 3: Lijmen

scrolls1

Als eerste gaan we de kralen op de satéprikkers plakken. Als je een lijmpistool hebt, raad ik je aan om deze te gebruiken. Mijn satéprikkers hadden maar één puntige kant. Die kant geeft redelijk wat houvast dus dan heb je minder sterke lijm nodig, maar de andere kant was dus stomp. Daar blijven de kralen niet goed stevig op zitten als je geen lijmpistool gebruikt. Pas op dat je niet teveel lijm uit de lijmpistool gebruikt want dat is vrijwel onmogelijk om te verwijderen nadat het droog is en dat kan dus een minder mooi resultaat geven.

Doe de lijm op een uiteinde van de prikker en houd meteen de kraal ertegenaan. Blijven vasthouden tot de lijm helemaal droog is.

Stap 4: Laten drogen

scrolls1

Zo zou het er dan uit moeten komen te zien. Op dit punt ben je klaar om te beginnen met verven. Hier kan je eventueel ook nog controleren of je lijm er een beetje goed uitziet, zonder teveel uitsteeksels. Als je een lijmpistool gebruikt, kan het zijn dat je met draadjes lijm blijft zitten. Het is beter om deze draadjes af te knippen dat ze er gewoon af te trekken. Het kan namelijk zijn dat je, als je begint te trekken, de kraal ook weer lostrekt en dan kan je opnieuw beginnen.

Stap 5: Verf mengen

scrolls1

Ik had bruine verf nodig, maar dat had ik helaas niet in huis. Geen reden tot paniek, want je kan heel goed aan bruine verf komen door rood en groen te mengen. Op de middelste foto zie je dat ik iets teveel rood had gebruikt, dus dan kan je gewoon nog wat extra groen toevoegen.

Let wel op dat je goed kijkt naar welke kleur je prikkers uiteindelijk moeten worden. Ik had nog andere acrylverf in de kleuren goud en brons liggen, waarvoor een bruine onderlaag prima werkt. Ik besloot achteraf de parelmoerkleurige verf ook te gebruiken die ik tussen mijn knutselspullen vond, maar daar heb ik wit gebruikt als onderlaag omdat dat beter bij elkaar past. Daar heb ik dus helaas geen foto’s van. Het komt erop neer dat je een goed dekkende kleur gebruikt die zoveel mogelijk overeenkomt met de kleur die de prikkers later zullen krijgen.

Stap 6: De grondlaag aanbrengen

scrolls1

Zorg dat je de hele prikker verft op één kraaltje na. Daar kan je hem namelijk nog makkelijk vasthouden en dat zorgt ervoor dat je vingers niet zo vies worden.

Stap 7: De grondlaag laten drogen

scrolls1

Ik heb een papiersnijder gebruikt om de prikkers op te leggen. Als je voorzichtig doet, kan je dan de laatste kraal ook nog verven. Vervolgens laat je de prikker drogen. Ik heb in het bijzonder voor deze snijder gekozen om de prikkers op te laten drogen omdat hij het midden ondersteunt terwijl de beide uiteinden in de lucht hangen. Het midden wordt toch later bedekt met papier, dus het maakt niet uit als de verf er een beetje af gaat. Het is belangrijk dat de uiteinden er wel goed uitzien.

Stap 8: De uiteindelijke kleur aanbrengen

scrolls1

Nadat de prikkers droog waren, deed ik de volgende laag verf erop. In mijn geval waren dar brons, goud en een mix tussen deze twee. Je herhaalt in principe hetzelfde proces als eerst toen je de prikkers hun grondlaag gaf. Nogmaals: zorg ervoor dat je steeds twee prikkers in dezelfde maat en kleur hebt. Nadat ze weer gedroogd zijn kunnen we verder.

Stap 9: Sealen

scrolls1

Voor de volgende stap heb je een sealer nodig. Deze kan je bij hobbywinkels kopen, maar bijvoorbeeld ook bij de Xenos. Ik gebruik hier Mod Podge, wat een wat duurder merk is, maar het is geen probleem als je liever iets goedkopers gebruikt. Bij de Xenos hebben ze bijvoorbeeld ook een huismerk (die stinkt wel heel erg) en bij de Wibra kan je ook aan een sealer komen (alleen zou ik die liever gebruiken voor dingen die je waarschijnlijk minder gaat gebruiken of waarvan het niet belangrijk is dat ze er heel netjes afgewerkt uitzien. Deze is namelijk erg dik en wordt nooit echt goed droog). Je gaat gewoon weer hetzelfde te werk al eerst wat betreft het verven en drogen. Bij Mod Podge lijkt het alsof je je prikkers wit verft, maar het droogt gelukkig doorzichtig op.

Stap 10: Laten drogen en matchen

scrolls1

En hier hebben we de prikkers nadat de sealer gedroogd is. Je ziet bij sommige prikkers dat het middenstuk er niet zo mooi uitziet. Dat maakt dus niet uit, want er komt toch papier overheen. Hier kan je alvast kijken of je steeds twee prikkers in dezelfde kleur hebt gemaakt. Ik merkte bij mezelf namelijk dat ik er eentje was vergeten, ook al zie je dat niet op de foto.

Stap 11: Papier lijmen

scrolls1

Nu heb je de reepjes papier nodig en witte lijm. Mijn reepjes papier had ik nog over van toen ik een boek heb gebonden. Toen wilde ik dat mijn pagina’s er oud uitzagen, dus had ik het papier met thee geverfd waardoor de bladzijden op perkament gingen lijken. Afhankelijk van wat je zelf mooi vindt, kan je gewoon wit papier gebruiken of ze, net als ik, eerst met thee verven. Het laatste duurt natuurlijk wel een stuk langer, want je moet dan beide kanten verven en ook nog eens wachten tot alles droog is.

De witte lijm smeer je op beide uiteinden.

Stap 12: Het papier om de prikkers rollen

scrolls1

Dan gaan we het papier om de prikkers heen rollen. Zorg dat je eventueel nog een beetje lijm erbij smeert, want dan houden we geen uitsteeksels over als we gaan rollen. Het is de bedoeling dat je zorgt dat we het stokje niet meer zien. Pas alleen op dat je niet te ver doorrolt, want anders kan je de scrolls later niet goed meer gebruiken.

Stap 13: Passen en meten

scrolls1

Nadat je beide kanten hebt vastgemaakt, is het verstandig om weer eventjes te wachten tot deze lijm gedroogd is. Wat ik vervolgens heb gedaan, is het papier heel lichtjes in het midden vouwen, zodat je een indruk tot hoe ver je elke kant op kan rollen.

Als je al weet wat je op de scrolls wil schrijven, kan je dat nu al doen. Ik heb ze persoonlijk allemaal leeg gelaten omdat ik ze later pas ga gebruiken.

Stap 14: Touw knopen

scrolls1

Als je beide kanten naar het midden hebt gerold, knip je een stukje touw af en bind je het om de scroll. Ik heb het touw er eerst een keertje omheen gewikkeld voor dat ik een strik maakte, maar hier kun je natuurlijk zelf kijken wat je het mooist of het fijnst vindt.

Stap 15: Je eigen creatie bewonderen

scrolls1

Blijf dit proces herhalen bij alle scrolls en je bent klaar!

Laat ons vooral weten of je meer van zulke artikelen in de toekomst wil zien. Suggesties zijn ook welkom! We zouden het ook erg leuk vinden als jullie foto’s op het forum posten van jullie eigen creaties. 

Alexandra heeft door het lezen van fantasyboeken ontelbare levens geleid. Zo heeft ze samen met Harry, Ron en Hermelien boterbier gedronken in De Drie Bezemstelen en volgde ze Katniss Everdeen op de voet door arena's vol moordenaars. Ze heeft niet alleen een zwak voor fantasy, maar ook een grote liefde voor sciencefiction en klassieke horrorverhalen.

Geef een reactie