BoekenBoekrecensiesMoeizame mix in historische scifi De Uitdager van Taran Matharu

Moeizame mix in historische scifi De Uitdager van Taran Matharu

-

Na de zware strijd in De contender hebben Cade en zijn vrienden tijd om even op adem te komen. Ze hebben de vrienden kunnen begraven die zijn omgekomen in het gevecht en kunnen nu ruim de tijd nemen om een tactiek te bedenken voor het vreselijke toernooi dat eraan zit te komen. Al snel wordt duidelijk dat Cade uit zal moeten komen voor de Aarde en hij zal moeten winnen om ervoor te zorgen dat de planeet zal blijven bestaan. Hij krijgt te zien wat voor wezen zijn eerstvolgende tegenstander wordt en al snel slaat de paniek toe bij het zien van het afschrikwekkende uiterlijk van deze alien. De groep maakt plannen om op zoek te gaan naar bruikbare wapens die door de Codex zijn gescand. Ze weten alleen niet of die wapens er nog liggen…

Dan gebeurt er iets onverwachts: De groep wordt gevangen genomen door slavenhandelaars en dan wordt al snel duidelijk dat Cade en zijn vrienden veel meer te vrezen hebben dan prehistorische monsters en dodelijke aliens. Hun grootste vijanden zijn hun soortgenoten. De groep zal eerst een ander toernooi moeten overleven voordat ze zich kunnen bekommeren om het lot van de Aarde. Eerst zullen ze als ware gladiatoren in het Colosseum van Nieuw Rome moeten strijden.

Cade, Cade en nog eens Cade

Mocht het je nog niet zijn opgevallen: Cade is de hoofdpersoon in deze serie. We beleven alles vanuit zijn perspectief. Dat lijkt helemaal niet zo bijzonder, maar toch heb ik er een probleem mee. Cade is namelijk niet alleen het personage waar we door geleid worden, maar ook de held aller helden! Dat bedoel ik niet in positieve zin. Cade is door Abaddon gekozen omdat hij heel veel kennis heeft van het Romeinse Rijk (hij noemt zichzelf een historicus, ondanks dat hij nog maar zestien of zeventien jaar oud is). Er zijn ook veel overblijfselen te vinden uit die tijd, dus dat komt goed uit! Alleen wordt Cade ook de leider van de groep, en daarnaast ook de kampioen, de geheim agent, de linguist, de strateeg, en de populaire gast. O, en natuurlijk volgt de immens handige Codex alleen hém.

Cade heeft een groepje vrienden die in precies dezelfde situatie verkeren als hij, maar het lijkt net alsof zij er de hele tijd toevallig bij zijn, want eigenlijk hebben ze niets te doen. Alleen Quintus, de stoere Romein met het Waardenburg syndroom, mag soms wat zeggen en doen. Amber is ook ietsje belangrijker dan de rest, want Cade begint haar leuk te vinden. Verder doet ze niet heel veel, maar blijkbaar is ze alleen speciaal omdat Cade dat vindt. Het is duidelijk dat Matharu ons duidelijk wil maken dat Cade ondanks zijn verleden en zijn jonge leeftijd aan het uitgroeien is tot een echte kampioen en leider, maar het wordt op een gegeven moment nogal vervelend om steeds te lezen dat iedereen hem zo geweldig vindt en hij alles, maar dan ook echt álles, kan.

Soms krijg ik het gevoel dat Matharu een scifi wilde schrijven, maar ook historische fictie, en uiteindelijk maar besloot om de twee samen te voegen in één boek.

Onrealistisch

Om een kans te kunnen maken in het grote toernooi waarin Cade de Aarde moet redden, moet hij natuurlijk wel een beetje kunnen vechten. Laat dat nou net iets zijn wat hij niet zo goed kan aan het begin van dit boek. Wat dat betreft komt het wel héél goed uit dat hij en zijn vrienden gedwongen worden om deel te nemen aan de gladiatorgevechten. Daar wordt hij namelijk voor getraind. Verder zie ik nog niet echt waarom dit een geloofwaardig aspect is van het plot. Alle oplossingen voor de problemen waar ze mee worstelen komen uit de lucht gevallen.

Wat ik ook nogal gek vond was dat de personages die uit de geschiedenis van de Aarde naar deze nieuwe planeet zijn gehaald, soms nogal moderne woorden gebruiken. We moeten geloven dat ze nog nooit iemand hebben gezien van na de Tweede Wereldoorlog, maar toch wordt Cade gevraagd om een van de slavenhandelaars te “updaten.” Die zou dat hele woord niet eens moeten kennen. Of dat aan het Engelse origineel ligt of aan de vertaler kan ik niet zeggen. Sowieso zijn er meerdere van dit soort details die net niet kloppen of gewoon heel gek zijn.

Conclusie

Ik vond het eerste deel van deze serie al een vreemd en chaotisch boek, en helaas geldt hetzelfde voor dit tweede deel. Soms krijg ik het gevoel dat Matharu een scifi wilde schrijven, maar ook historische fictie, en uiteindelijk maar besloot om de twee samen te voegen in één boek. Het is een nogal moeizame combinatie in zijn uitwerking en er zijn genoeg gekke details die me vreselijk afleidden tijdens het lezen. Ik vind Cade daarnaast ook nogal vervelend worden omdat hij ALTIJD de grote held moet zijn en de rest van zijn vrienden vreselijk verwaarloosd worden.

Dan is er ook nog het plot waar ik de helft van de tijd niet van weet wat ik ermee aanmoet. Deel één werd nog enigszins gered door de vlotte schrijfstijl, maar om heel eerlijk te zijn leest De uitdager niet zo lekker weg als zijn voorganger. Er staat nog een derde deel in de planning voor komend jaar. Hopelijk wordt dat boek een stuk beter!

De uitdager Boek omslag De uitdager
Contender 2
Taran Matharu
9789000366316
Best of YA
Juni 2020
Hardcover
368 pagina's
Henny van Gulik

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Alexandra Kist
Alexandra Kist
Alexandra heeft door het lezen van fantasyboeken ontelbare levens geleid. Zo heeft ze samen met Harry, Ron en Hermelien boterbier gedronken in De Drie Bezemstelen en volgde ze Katniss Everdeen op de voet door arena's vol moordenaars. Ze heeft niet alleen een zwak voor fantasy, maar ook een grote liefde voor sciencefiction en klassieke horrorverhalen.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Moeizame mix in historische scifi De Uitdager van Taran Matharu Na de zware strijd in De contender hebben Cade en zijn vrienden tijd om even op adem te komen. Ze hebben de vrienden kunnen begraven die zijn omgekomen in het gevecht en kunnen nu ruim de tijd nemen om een tactiek te bedenken voor...