BoekenBoekrecensiesKoninklijke Magie is een ijzersterke afsluiting van Overstekers door Petra Doom

Koninklijke Magie is een ijzersterke afsluiting van Overstekers door Petra Doom

-

Het heeft even geduurd, maar Mirabel heeft dan toch haar plek gevonden in de mensenwereld. Hierbij heeft haar talent als bemiddelaar haar al meermaals geholpen om de aanwezigheid van andere Overstekers geheim te houden.

Maar dan gebeurt het ondenkbare: een Portaal wordt vernietigd. Mirabel moet terug naar Aeterna om de zaak tot op de bodem uit te zoeken en treft een sterk veranderd thuis aan. De Koningin vertoont zich niet meer in de troonzaal en de verzegeling van het Portaal naar de daimonenwereld wordt steeds instabieler. Is haar talent voldoende of moet ze beroep doen op een gave die eigenlijk nooit de hare was?

IJzersterke trilogie

Met Koninklijke magie zijn we alweer aanbeland bij het derde en laatste deel van de Overstekers-trilogie van Petra Doom. Deze urban fantasy-reeks weet je toch echt steeds weer mee te nemen in een wonderlijke wereld met voldoende spanning en intrige om je aan de bladzijdes vastgeklonken te houden. Ook in dit laatste deel leest Petra Dooms schrijfstijl zo vlot weg dat het verhaal meteen tot leven komt en steeds weer opnieuw weet te overtuigen om het boek vast te nemen.

Deel één en twee zijn wel iets meer los van elkaar te lezen, maar om alle details van dit derde deel te begrijpen is het toch echt wel aan te raden om deel twee zeker even op te frissen. Veel bouwstenen die leiden tot de gebeurtenissen in Koninklijke magie komen al naar voren en maken het des te leuker om de puzzel te ontdekken. Al wordt het wel steeds moeilijker om een recensie te schrijven zonder daarbij al een hoop te verklappen en daarmee een stuk van het mysterie al te onthullen voordat het gebeurt.

Ontdekkingsreis

De bouwstenen zijn dus al wel gelegd, maar in dit laatste deel komt er heel veel aan het licht wat lange tijd verborgen is geweest. De intriges aan een hof zijn niet abnormaal, in ieder menselijk hof of magisch hof zijn deze altijd aanwezig. Door Mirabels terugkeer naar Aeterna komen we eindelijk in aanraking met het hof en hebben we een ervaring uit eerste hand. Al de andere verwijzingen waren enkel herinneringen. Het is een eerste stap van vele om een ingewikkeld, millennia-oud intrige te leren begrijpen. Want wat je niet begrijpt, kan je ook niet beïnvloeden. Een les die Mirabel steeds weer leert: als jongste telg van de Eeuwige Koningin heeft zij het minste aantal levensjaren en kennis om te navigeren in deze magische kosmos.

Een afsluitend deel van een boekenreeks is altijd fascinerend, het blijft je verbazen hoe schrijvers toch steeds weer manieren vinden om een verhaal vorm te geven en de lezer samen met de personages op een ontdekkingsreis te sturen. De juiste balans vinden is niet altijd makkelijk, ook voor Mirabel is dat hier een wederkerend element, één dat ze met de woordentrein in haar gedachten probeert te navigeren.

Zonder te veel weg te geven over de plot, want het zou zonde zijn om die te verklappen, is dit boek een opeenstapeling van ontdekkingen. Drijfveren en geschiedenis blijken nog steeds de belangrijkste elementen te zijn voor gebeurtenissen in het heden. Langzaamaan komen we samen met Mirabel veel te weten over de verschillende werelden, en dan voornamelijk die van de daimonen, dankzij haar verbond met Ronban, en ook over haarzelf en haar potentieel. Als je denkt iets te hebben ontdekt, dan komt er nog iets nieuws om de hoek dat het geheel doet verschuiven, maar het blijft toch nog steeds logisch opgebouwd, zodat het grote beeld enkel verder opgehelderd wordt. Zo blijft het intrigerend tot het einde.

Conclusie

Koninklijke magie is een ijzersterk einde van een ongelooflijke urban fantasy-trilogie die je meeneemt op een ontdekkingsreis door werelden en zelfontplooiing. Met sterke personages en een meeslepende schrijfstijl en plot die het verhaal tot leven brengen, slaagt Petra Doom erin om haar Overstekers-trilogie van begin tot eind even fascinerend te houden. Een staaltje vakmanschap van eigen bodem!

Konkijklijke Magie Boek omslag Konkijklijke Magie
Overstekers 3
Petra Doom
9789463967570
Hamley Books
januari 2021
Paperback
380 pagina's

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

  1. Deze trilogie staat bij mij al een tijdje op de wachtlijst om te lezen, maar ik schrok in eerste instantie wel een beetje van deze cover. Dit zag er opeens erg suikerzoet uit met die kleurtjes en die bevallige dame. Ik ga er vooralsnog vanuit dat het verhaal genoeg fantasy en spanning heeft en niet zal verzanden in geneuzel met verliefdheid en vlinders in de buik. Ik denk dat ik wel genoeg vertrouwen heb in Petra Doom.

Geef een reactie

Joke Michielsen
Joke Michielsen
Joke leerde de rijke fantasy-wereld kennen via Harry Potter, maar werd verliefd op de wereld in Eragon van Christopher Paolini. Hoewel ze een voorliefde heeft voor epische en historische fantasy, geniet ze ook enorm van leuke Young Adults met een mythologische toets of Urban fantasy. Dit heeft geleidt tot een gevarieerde collectie fantasy-boeken met enkele favorieten van Sarah J. Maas, Cassandra Clare en Marion Bradley.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Koninklijke Magie is een ijzersterke afsluiting van Overstekers door Petra Doom Het heeft even geduurd, maar Mirabel heeft dan toch haar plek gevonden in de mensenwereld. Hierbij heeft haar talent als bemiddelaar haar al meermaals geholpen om de aanwezigheid van andere Overstekers geheim te houden.Maar dan gebeurt het ondenkbare: een Portaal wordt vernietigd. Mirabel moet...