BoekenBoekinterviewsInterview met Rowan Merrin over haar serie Charret-Lûd

Interview met Rowan Merrin over haar serie Charret-Lûd

-

Deze maand verscheen Verbannen Magie, deel 2 van de Charret-Lûd serie van auteur Rowan Merrin. De boeken verschijnen bij Godijn Publishing en verhalen over Samantha die als personage uit ‘onze’ wereld terecht komt in een andere, intrigerende wereld genaamd Charret-Lûd. Wij stelden Rowan Merrin enkele vragen!

In 2020 verscheen het eerste deel van de Charret-Lûd serie, getiteld Aardling, bij Godijn Publishing. Hoe lang was je al met deze wereld/dit verhaal bezig?

Ik begon rond mijn 18e met dit verhaal. De lancering van Aardling volgde pas 12 jaar later. Destijds had ik nog geen idee dat het een fantasyboek zou worden; dat fantasy mijn favoriete genre was bleek pas later, toen mijn hoofdpersoon ineens verdween naar een andere wereld. Het schrijven van deze boeken heeft mij geholpen om mijn schrijfstijl te ontdekken en om een betere schrijver te worden. Alles wat ik onderweg over schrijven leerde, paste ik gelijk in dit verhaal toe. Daardoor heeft het veel verschillende versies gekend en duurde het zo lang voordat ik eraan toe was om het de wijde wereld in te sturen.

Voor het boek heb je ook een prachtige landkaart laten maken waarin je wereld wordt getoond. In hoeverre denk je zelf je wereld uit bij het schrijven van je verhaal?

In eerste instantie had ik alleen een kaart gemaakt van de plaatsen waar mijn personages kwamen en van de gewesten. Door de jaren heen heb ik die uitgebreid met namen van bepaalde gebieden, steden en dorpen die ook in het verhaal genoemd worden, maar die ze niet bezoeken. Omdat ik voor mezelf een beter beeld wilde hebben van de wereld en de verschillende stammen die er wonen heb ik ook aan elk gewest een groothertog, een leider, toegewezen en in het kort beschreven wat voor persoon hij of zij is. Zo ging de hele wereld voor mij meer leven en kon ik dat in het verhaal makkelijker overbrengen naar de lezer.

Deze maand verscheen het tweede deel, Verbannen magie. Was het anders om een tweede boek te schrijven nadat lezers al een eerste deel hebben kunnen lezen en wellicht bepaalde verwachtingen gingen krijgen? Hebben de reacties op deel 1 nog invloed gehad op het schrijven van deel 2?

Ik was al heel ver met het tweede deel toen Aardling uitkwam, dus qua verhaal hebben de reacties weinig invloed gehad. Wel kreeg ik te horen dat er veel personages in voorkomen en dat het voor sommige lezers daardoor lastig is om bij te houden wie wie is. Daarom heb ik in Verbannen magie een personagelijst toegevoegd. Voldoen aan de verwachtingen van lezers is lastig. Specifieke punten neem ik altijd mee in mijn overwegingen, want ik ben ook maar één persoon (voor zover ik weet ;)) en een andere visie is zeer welkom. Daarom heb ik een trouwe lezer die bij elk boek tijdens het proces van herschrijven met me meekijkt en feedback geeft, zodat het uiteindelijke boek beter wordt. Maar ik weet waar het verhaal heengaat, ik weet hoe het zal eindigen. Variaties onderweg naar het eind zijn mogelijk, maar ik hou wel vast aan het verhaal dat ik wil vertellen en waar het voor mij om draait.

Het plan is als ik het goed heb dat er vier delen van deze serie zullen verschijnen. Heb je al een idee waar het verhaal heen zal gaan of schrijf jij heel erg organisch?

Het worden inderdaad vier delen. Omdat ik inmiddels helder heb hoe het verhaal moet eindigen, heb ik een plan gemaakt voor de hoofdstukindeling en de “tussenstops” die mijn personages zullen maken. Met deel 1 en 2 heb ik als het ware een basis gelegd en gebeurtenissen en personages geïntroduceerd; in de laatste twee delen moet ik alles in elkaar weven, samen laten komen.

Maar dat is niet hoe ik met dit verhaal ben begonnen. Ik schrijf van nature heel organisch en intuïtief, alles wat ik verzin komt op papier. Zodra ik wist wat ik met dit verhaal wilde vertellen, moest ik veel zaken schrappen die geen functie meer hadden. Op deze manier werken vind ik het allerleukst; om zelf niet te weten waar het heengaat en gaandeweg te ontdekken wat ik onbewust eigenlijk bedoel.

In 2020 kwam je met een kort verhaal ook in de bundel Zonderlingen bij Godijn, schrijf je graag (en vaker) korte verhalen?

Ik vind het erg leuk om korte verhalen te schrijven, om te proberen in weinig woorden personages een mooi verhaal te laten beleven. Ik heb nog een paar korte verhalen liggen, die nog niet helemaal af zijn. Die wilde ik insturen voor andere verhalenwedstrijden, maar uiteindelijk heb ik ze niet op tijd afgekregen. Het duurt bij mij altijd even voordat ik een idee krijg, voordat een verhaal zich vormt. Dat is in het geval van deadlines een beetje lastig, maar wie weet waarvoor ik deze verhalen nog kan gebruiken. Daarnaast had de Charret-Lûd-serie voor mij prioriteit. Ik weet als lezer hoe vervelend het is als de ontknoping van een serie jaren op zich laat wachten. Dat wil ik als het even kan voor mijn lezers voorkomen.

Normaliter zijn er, zeker in het fantasygenre, allerlei evenementen waar uitgevers en auteurs hun boeken aan de lezers kunnen vertonen. Dit is bij jouw debuut nog niet echt aan de orde geweest kan ik me zo voorstellen helaas, hoop je dat met dit tweede deel goed te kunnen maken?

Dat hoop ik zeker! Het was jammer dat ik door de maatregelen vorig jaar geen boekpresentaties had of naar een fantasyfestival kon. Dat wordt dit jaar anders. We zijn er nog mee bezig om een boekpresentatie in mijn eigen woonplaats te organiseren en ik sta samen met mijn uitgever op zondag 24 oktober op Fantasy Fest (dit weekend, dus breng haar een bezoekje!). Daar heb ik erg veel zin in. In contact komen met lezers is heel tof.

Ik las dat je fan was van coöperatieve bordspellen, heel erg leuk! Heb je een voorbeeld van een spel dat je recentelijk speelde en je erg tof vond?

Samen met mijn twee broers heb ik twee jaar lang bijna elke week Gloomhaven gespeeld. Een heel gaaf spel met verschillende personages en heel veel scenario’s, waar ook een grotere lijn in zit, een verhaal dat je volgt. En met monsters vechten is altijd leuk. Recent hadden we behoefte aan een beetje variatie en zijn we gestart met The 7th Continent. Op zijn eigen manier is die ook erg leuk en verrassend.

Rowan, hartstikke bedankt voor het antwoorden van deze vragen!

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties