BoekenBoekinterviewsInterview met Bas Kock

Interview met Bas Kock

-

 Deze maand debuteerde Bas Kock met zijn fantasyroman Nachtval, het eerste deel van de Emperium-trilogie. Deze dark fantasyroman gaat niet over draken, trollen en elfen, maar over mensen, die worstelen met tijdloze thema’s als de pijn van het ouder worden en de prijs van vriendschap. Wij stelden Bas alvast een aantal vragen om meer van hem te weten te komen en kwamen erachter waar hij zijn inspiratie vandaan haalde…

baskock1

fotobasAls journalist was je altijd al bezig met schrijven, was je ook altijd al bezig met het neerpennen van (fantasy)verhalen naast je werk?

Ik werkte als verslaggever voor een dagblad. De hectiek van de actualiteit, deadlines, lange dagen; schrijven was vooral werk. Toen ik de journalistiek in 2006 verliet begon ik het schrijven te missen. Ooit, dacht ik, pak ik het weer op. Ik had geen idee dat dit pas bijna tien jaar later zou gebeuren…

Je hebt door je werk veel over de wereld gereisd. Hebben deze ervaringen invloed gehad op het verhaal dat je wilde vertellen met Nachtval?

Mijn reizen voerden me van de oorlogen in Bosnië en Irak, dwars door donker Afrika, Australië, China en Latijns-Amerika. Ik heb de verwoestende gevolgen van armoede, oorlog en uitbuiting van zeer dichtbij meegemaakt. Zonder die ervaring was Nachtval er niet geweest. Je vindt dat niet alleen terug in de levendige beschrijvingen, maar vooral in het thema: wat is dat, wat wij ‘beschaving’ noemen? En wat gebeurt er als die langzaam afbrokkelt?

Ook actuele onderwerpen zoals religieuze radicalisering en een repressieve (rijke) elite zitten in je boek verwerkt. Probeer je bewust dit soort thematiek aan te stippen, of sloop dat er wellicht onbewust in door je ervaringen als journalist?

Het is een bewuste keuze. Ik wilde meer dan alleen een sprookje schrijven. Ja, dat zal vast iets te maken hebben met mijn journalistieke achtergrond. Maar aan de andere kant maakt het een verhaal interessanter. De fantasy en science fiction waar ik het meest van houd, leert ons ook iets over onszelf en onze samenleving.

Sowieso is het geen ‘standaard’ epische fantasy met orcs en elfen, maar eerder een Low Fantasy te noemen. Is dat ook jouw persoonlijke voorkeur om te lezen?

logonachtvalIk lees alles, zowel binnen als buiten het genre. Hoe meer ik lees, hoe meer ik erachter kom wat het meest interessante magische wezen is dat er in alle werelden bestaat: de mens. Nachtval is dan ook wat ze in Engeland noemen ‘karaktergedreven’ fantasy. Het bekendste genrevoorbeeld is Game of Thrones. Persoonlijk vind ik dan ook dat George R.R. Martin het bijrolletje dat zijn draken in die serie spelen wel had kunnen weglaten…

Nadat je Nachtval af had, heb je het voorgesteld aan verschillende uitgevers. Wat heeft je doen besluiten voor Celtica te kiezen?

Ik had nog maar een kwart geschreven toen ik de synopsis en het eerste hoofdstuk naar twee kleine uitgevers stuurde. Ze accepteerden het beide. Doorslaggevend in de keuze voor Celtica was dat ze me aanboden een contract te tekenen voor de complete trilogie. Bovendien is deze jonge, enthousiaste uitgeverij op alle fronten zeer actief.

Wat mij opviel was de prachtige cover en artwork van je boek en op je website. Dit is gemaakt door Ronald Helmstrijd. Kun je vertellen hoe dit tot stand is gekomen, had je er zelf veel ideeën over?

Ik heb zeer nauw met Ronald samengewerkt en dat was een fantastische ervaring. Ronald heeft niet alleen tekentalent, maar hij is ook in staat ideeën om te zetten in beelden die beter zijn dan de ideeën. Dat is precies wat een illustrator goed maakt.

nachtvalkaarttnJe hebt bij het boek een crowdfunding campagne opgezet om wat extra’s bij het boek te kunnen doen, zoals een prachtige landkaart. Ben je tevreden hoe dit heeft uitgepakt?

We wilden graag iets moois maken, zowel inhoudelijk als qua vorm. Aangezien de fondsen van  uitgevers beperkt zijn, heb ik via mijn communicatiebureau FolksLikeUs een crowdfund campagne gelanceerd. Van de opbrengst konden we naast de cover een videotrailer en een prachtige full colour landkaart maken, die bij de speciale eerste uitgave van het boek zit. Hij is echt heel mooi geworden. Deze gelimiteerde uitgave is aankomende weekeind op Elfia voor het eerst te koop.

Je bent twee jaar bezig geweest met het schrijven van Nachtval en er zullen nog twee vervolgen komen. Heb je al een idee hoe het verhaal zich in deel 2 (en zelfs 3) verder gaat ontwikkelen?

Nee, ik schrijf organisch; de gebeurtenissen ontwikkelen zich rondom mijn personages. Als ik al zou weten wat hen ging overkomen, zou ik het schrijven maar saai vinden. Ik ben net zo nieuwsgierig als mijn lezers hoe het verhaal verder gaat.

Je hebt behoorlijk veel media-aandacht gekregen met je debuut, hoe is al die aandacht bevallen?

Het is eenvoudig: als je debuteert kun je niet zonder aandacht. Helaas kopen mensen nu eenmaal steeds minder graag iets wat ze niet kennen. Natuurlijk is niets menselijks me vreemd, ook ijdelheid niet. Maar media-aandacht beschouw ik toch vooral als een middel om een zo groot mogelijk publiek met mijn werk in aanraking te laten komen.

covernachtvalJe hebt een mooie boekpresentatie gehouden, krijg je al veel leuke reacties van lezers?

Ja, vooral via de app. Maar ook op sociale media plaatsen mensen selfies met mijn boek. Erg leuk!

Bezocht je zelf al eens vaker fantasy evenementen? En ben je van plan nu ook als schrijver deze evenementen van de andere kant af te gaan om je boek te promoten?

Ik heb één keer een klein evenementje bezocht, verder heb ik er geen enkele ervaring mee. Ik ben dus erg benieuwd. Ik verheug me vooral op contact met lezers. En ja, ik zal zeker op meer evenementen aanwezig zijn om Nachtval te promoten.

Heb je zelf de laatste tijd nog goede fantasyboeken gelezen die je onze bezoekers zou aanraden?

Momenteel ben ik naast klassieke literatuur vooral fantasy aan het herlezen. Ik heb een zeer uitgebreide collectie. De heldenfantasy van David Gemmell, ook een oud-journalist, blijft me boeien, maar ik heb pas ook de Duin trilogie van Frank Herbert herlezen. Fenomenaal!

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

1 REACTIE

Geef een reactie

Davey Cobben
Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties