BoekenBoekachtergrondGastblog Jos Weijmer, een kennismaking met Zilverspoor

Gastblog Jos Weijmer, een kennismaking met Zilverspoor

-

Jos Weijmer is uitgever van Zilverspoor, een Nederlandse uitgeverij dat zich richt op de verbeeldingsliteratuur. Door rijk geïllustreerde en prachtig vormgegeven boeken uit te brengen en tevens multimediale vormen (boeken met muziek en illustraties) te vinden probeert het zich te onderscheiden van andere uitgeverijen.

2012 wordt een spannend en druk jaar voor Zilverspoor en Jos, waarin vele nieuwe uitgaven zullen verschijnen. Daarbij valt te denken aan het derde deel van de Lilith-trilogie van Kim ten Tusscher, het eerste deel van de epische serie Schaduw van de Revenaunt van Paul Horsman en de Kronieken van Tellaria van Jos zelf.

In deze gastblogreeks houdt Jos ons op de hoogte van de perikelen die rond het uitbrengen van deze boeken en projecten de kop opsteken en hoe deze aangepakt worden. Deze week beginnen we met een korte kennismaking met Zilverspoor.

Sinds mijn vroege jeugd ben ik geboeid door mooi vormgegeven verhalen in woord en beeld. De liefde daarvoor heeft via rare (maar achteraf zeer nuttige) omwegen mijn loopbaan bepaald, van jurist en econoom in de dop tot kunstschilder, illustrator, graphic designer, auteur en uitgever. Het zal daarom niemand verbazen dat dit soort boeken een van de hoekstenen zijn van mijn uitgeverij, Zilverspoor.

Daarnaast werk ik al jaren samen met getalenteerde auteurs, illustratoren en componisten. Creatieve geesten die de energie die je in hen steekt weer dubbel aan je teruggeven. Dat gevoel probeer ik vast te houden in de uitgeverij. Door een enthousiaste groep auteurs en kunstenaars rond Zilverspoor te verzamelen moet het een bruisend centrum van talent worden, wat tot nu aardig lukt.
Dit alles heeft ertoe geleid dat we binnen korte tijd een mooie reeks series en romans kunnen presenteren. Zowel geïllustreerde hardcover boeken met speciaal daarvoor gecomponeerde soundtracks als pocketboeken. Daarnaast zijn we bezig om de Engelstalige markt op te gaan met onze auteurs.

Al het bovenstaande gaat natuurlijk niet zonder hobbels of stoten. We moeten regelmatig kort pas op de plaats maken of de ontwikkelingen een tandje lager schakelen. Je kunt maar zo veel dingen tegelijk werkelijk goed doen, zelfs met de hulp van medewerkers en vrijwilligers. Té snel groeien is ook niet goed, dan heb je een grote kans dat je bedrijf binnen een jaar eindigt als een ingezakte Guust Flater soufflé.

Gelukkig heb ik medewerking van een getalenteerd en professioneel team. Zo heb ik veel steun aan redacteur Patrick Brannigan, die nu een eigen fonds binnen Zilverspoor op gaat zetten. Auteurs en ondernemers als Anaïd Haen en Jochem de Jong staan altijd klaar met raad en daad, terwijl Kim ten Tusscher en Clemens van Brunschot flink meehelpen met promotie.

Natuurlijk worden er ook fouten gemaakt. Binnen elke onderneming, zeker als die in ontwikkeling is, blijft goede planning en communicatie een uitdaging. Daarom houden we regelmatig een ‘open Skype’ middag waarop auteurs en anderen ons kunnen benaderen met kleine vragen, opmerkingen of reminders. Open, snelle communicatie en bereikbaarheid voorkomen een hoop potentiële missers en ergernis.

In het najaar organiseren we een Zilverspoor-dag voor onze auteurs en medewerkers. Wat we ons terdege realiseren is, dat onze belangrijkste troef onze gemotiveerde en getalenteerde groep auteurs is. Op die dag worden ervaringen gedeeld, voorstellen gedaan, ideeën uitgewisseld. Niet alleen onder het dineren en het borrelen. We organiseren namelijk ook workshops, met name over de nieuwe en sociale media.

Volgende keer ga ik in op het wel en wee rond enkele van onze projecten. Ook in onze keuken dreigt wel eens een en ander aan te branden of mis te gaan voordat het op tijd als smakelijk gerecht uitgeserveerd kan worden. Zo blijft een stevige redactie toch altijd slikken voor auteurs en liepen we bijna het evenement mis waarop onze nieuwe uitgaven gepresenteerd moeten worden.

Met vriendelijke groeten,
Jos Weijmer

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties