BoekenBoekachtergrondFantasyWerelds Favoriete Schurk

FantasyWerelds Favoriete Schurk

-

 

Een sterke schurk in een verhaal is minstens zo belangrijk als een sterke held. De antagonist dwingt de held tot het uiterste te gaan en zorgt voor obstakels onderweg. Van superschurk tot het slechte hulpje, elke bad-guy weet wel wat roet in het eten te gooien. Daarom zet Fantasy Wereld enkele van onze meest memorabele schurken op een rijtje. Maar we zijn uiteraard ook benieuwd naar jouw favoriete schurk! Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten of bezoek ons op het forum!

 


Lin (Temeraire) – Marjolein Mangnus
Mijn favoriete schurk, dat is een lastige vraag. Ik twijfel tussen twee; Cersei, uit de Lied van IJs en Vuur-reeks van George R.R. Martin en Lin, uit de Temeraire-reeks van Naomi Novik. Uiteindelijk kies ik voor de laatste, omdat deze in mijn ogen de slimste zetten doet en Temeraire (de hoofdpersoon) het beste dwarszit. Lin is een draak wiens eigenaar gedood wordt door Temeraire. Uit wraak besluit ze hem voor altijd het leven zuur te maken door zijn vijanden te steunen. Ze heeft er zelf geen gewin bij, maar doet het alleen om hem te dwarsbomen. Dat is voor mij pas een echte schurk!

 


Galbatorix (Erfgoed-reeks)Merel Schrandt-Munne
De meeste slechteriken uit fantasyverhalen zijn gewoon slecht, puur slecht of echt-ontzettend-afschuwelijk slecht. De verdorvenheid lijkt hen met de paplepel ingegoten en ook als er een andere baan dan koning of rebellenleider op hun pad was gekomen, hadden ze er het slechtste van gemaakt. Galbatorix, de ‘boze’ koning uit de Erfgoed-reeks van Christopher Paolini, deed mij voor het eerst sinds tijden weer eens nadenken over goed en kwaad. Als je gelooft dat wat je doet goed is, kan het dan puur slecht zijn? Weegt het plezier van enkelen op tegen de angst van velen?  Zijn wit was Eragon’s zwart en andersom, maar had er wel iemand gelijk? Ik heb genoten van zijn filosofieën, eindelijk weer een goede slechterik!

 


Ishamael (Moridin) (Rad des Tijds)Dave
Elke schurk die de hoofdpersoon helpt in leven te blijven om tijdens de Laatste Slag tegenover elkaar te kunnen staan heeft bij mij een streepje voor. Geniaal en een tikkeltje waanzinnig, zo zie ik een schurk het liefst. En beter kun je Ishamael niet omschrijven. Dat hij al eerder door deze held is gedood en dankzij De Duistere weer is teruggekeerd (woah, spoilers!) weerhoudt hem er niet van enorm arrogant te zijn. En waarom ook niet, onder de Verzakers heeft De Duistere hem de hoogste rang gegeven. In het nog te verschijnen laatste boek van de serie zullen we zien of de plannen van Ishamael tot resultaten leiden, of dat Rhand zijn overwinning zal behalen.

 


Severus Sneep (Harry Potter)Marije Kok
Mijn favoriete slechterik is stiekem helemaal geen slechterik. Tot en met het zesde deel van de Harry Potter-serie had ik een grondige hekel aan Severus Sneep, leraar Toverdranken aan Zweinstein. Constant zat hij Harry dwars, maar zijn bedoelingen bleven vaag. Was hij loyaal aan Voldemort of was hij gewoon een chagrijnige etterbal die met niemand het beste voor had? Geen van beide, bleek uiteindelijk. De finale van het zevende boek veranderde mijn beeld van Sneep in één klap. Plots werd het duidelijk waarom Sneep een hekel had aan Harry, maar hem ook in de gaten hield. De grote slechterik Sneep bleek gevoelens te hebben. Hij zette iedereen op het verkeerde been, wat hem een fantastische schijnschurk maakt.

 


Drakenslangen (Poort des Doods) – Tim de Klerk Wolters
In Weis & Hickman’s De Poort des Doods is de aarde uiteen gereten in vier verschillende werelden. Hier speelt zich de strijd af tussen de Sartanen en de Patrynen, twee oppermachtige rivaliserende rassen die niets te duchten hebben behalve elkaar. Maar op de wereld Chelestra, een grote bol bestaande uit niets dan water, worden de krachten van beide rassen geneutraliseerd. Hier komt de Patryn Haplo gigantische Drakenslangen tegen. Hun uiterlijk schrikt iedereen af, maar met hun zoetgevooisde woorden weten ze toch iedereen voor zich te winnen. Wanneer de slangen hun hulp aan Haplo aanbieden om hem te helpen de plaatselijke Sartanen te vernietigen, neemt hij dit graag aan. Maar tijdens de chaos van het gevecht komt Haplo erachter dat de slangen hun kracht ontlenen aan chaos, angst, haat, verwarring en wanhoop en ze gebruiken hem en alle andere rassen in een poging om alle vier de werelden te vernietigen. En zonder hun krachten kunnen de Sartanen en de Patrynen ze niet stoppen.

Dit was het vierde boek in de serie en al die tijd waren er geen echte bedreigingen voor de Patrynen en Sartanen. Toen waren daar de mysterieuze, sluwe en geniepige Drakenslangen. Voor een vijand vond ik ze zeer origineel en goed uitgewerkt. Het was duidelijk dat er iets niet pluis was, maar je kon er geen moment je vinger op leggen of ze nu wel of niet zo slecht waren als ze leken te zijn.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties