BoekenBoekachtergrond5 Boekentips van Bianca Mastenbroek

5 Boekentips van Bianca Mastenbroek

-

 

Na onze recensie van Duivelmaeker van gisteren leek het ons leuk de Nederlandse fantasyschrijfster Bianca Mastenbroek uit te nodigen voor één van onze nieuwste artikelreeksen: 5 tips van… Bianca (1975) woont in Eindhoven en debuteerde in 2008 met haar roman Vuurproef bij Books of Fantasy. Sindsdien heeft ze tal van fantastische en historische verhalen geschreven, voor zowel kinderen als volwassenen. FantasyWereld vroeg aan haar waar ze op dit moment mee bezig is en, aangezien het nog steeds Kinderboekenweek is, wat haar favoriete kinderboeken zijn.

Op 17 november komt De Gehoornden uit, een superdikke magische hardcover waarin twee boeken zijn opgenomen: Geheugenstrijd (dat in 2011 uitkwam) en het langverwachte vervolg Gewetensstrijd. Daar kijk ik enorm naar uit, maar ik ben ook alweer heel hard bezig aan een nieuw boek. Als kind was ik al gefascineerd door indianen en dit jaar besloot ik: daar ga ik een historische roman over schrijven. Omdat mijn andere historische romans gestoeld zijn op een stukje Nederlandse geschiedenis, wilde ik dat nu weer. Tijdens de research kwam ik al snel terecht in de 17e eeuw, toen New York nog Nieuw Amsterdam heette. Ongeveer 50 jaar lang hebben de Nederlanders een belangrijke rol gespeeld in het huidige Amerika. Zij bouwden er forten en dreven handel met de indianen. Dat ging natuurlijk niet altijd goed… Na lang zoeken vond ik mijn hoofdpersoon: de 16-jarige Hendrick Pels. Hij woont met zijn ouders, zussen en jongere broer in Rensselaerswijck, een van de Nederlandse kolonies in het nog onontgonnen Amerika. Zijn vader heeft land gekocht langs de Esopusrivier en wil daar een huis bouwen, maar er dreigt oorlog met de Esopus-indianen en Hendrick wordt tegen wil en dank meegesleept, recht die oorlog in…

Het moet een onvervalst spannend avontuur worden, maar ook een verhaal dat de Esopus-indianen recht doet. Ik hoop de lezer weer een boeiend stukje Nederlandse geschiedenis te laten zien. Bijna alle personages hebben echt bestaan en de grote lijnen van het verhaal heb ik afgeleid uit verslagen van onder andere directeur-generaal Stuyvesant. Er is zoveel te vertellen, dat het waarschijnlijk twee boeken gaan worden…

 

Bianca’s kinderboeken-top 5

Als kind las ik heel veel boeken en nog steeds ben ik gek op kinder- en jeugdboeken (had of nam ik maar meer tijd om te lezen). Een top vijf kan ik niet zomaar geven, maar wel vijf boeken die voor mij interessant of inspirerend waren en die ik graag met de lezers van FantasyWereld wil delen.

  1. De Gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren. Ik denk dat dat het eerste fantasyboek is dat ik als kind gelezen heb. In ieder geval wel het boek dat me uit mijn kindertijd enorm is bijgebleven. Het was zo magisch! En het einde was zo triest. Ik heb het boek wel dertig keer gelezen en iedere keer eindigde ik weer in tranen.
  2. Meester van de zwarte molen van Otfried Preussler. Een duistere vertelling, een mix van fantasy en horror voor kinderen. Het is een prachtig, sprookjesachtig verhaal.
  3. Vrees me van Tahereh Mafi. Ik vond het gegeven heel interessant: een meisje dat niet aangeraakt kon worden. Ook de schrijfstijl van dit boek vond ik boeiend. Vooral de gevoelens van de hoofdpersoon werden heel creatief omschreven. Soms wat over de top, maar vernieuwend. Helaas heb ik nog geen tijd gehad om de rest van de serie te lezen.
  4. Kieuw van Saskia Maaskant. Een prachtig vormgegeven boek met een bijzonder verhaal van een Nederlandse auteur. Het is een sprookje en tegelijkertijd harde realiteit. Zin en waanzin door elkaar heen. Een boek met veel diepere lagen.
  5. Eon en Eona van Alison Goodman, een tweeluik. Het verhaal begint wat traag, maar toen ik er eenmaal inzat, werd ik er echt door gegrepen en dat had ik eigenlijk niet verwacht. Voor mij dus een positieve verrassing, met een mooie mix uit verschillende culturen, lekker wat verraad en politiek, en hoofdpersonen die het zwaar voor de kiezen krijgen. Daar hou ik van!

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties