StripsStriprecensiesPrometheus 1: Atlantis

Prometheus 1: Atlantis

-

Omslag Prometheus 1: AtlantisAtlantis is het eerste deel in de serie Prometheus, waarin een reeks onverklaarbare gebeurtenissen de aarde treft. Tot nu toe zijn er drie delen in de serie verschenen. Deel twee Blue Beam Project en deel drie Exogenese kwamen uit in 2010 en 2011.

Atlantis
Op 21 september 2019 om 13.13 uur UTC verdwijnt de spaceshuttle Atlantis van de controleschermen. Een dag later, op exact hetzelfde tijdstip, stoppen alle horloges en klokken ter wereld met draaien. Op hetzelfde moment zet het mechanisme van Antikythera, een vreemd en oud meetinstrument, zich in werking. Niemand heeft een idee wat er aan de hand is en alles wordt nog vreemder als een paar dagen later de spaceshuttle Atlantis weer opduikt, met maar één overlevend bemanningslid aan boord. Vliegtuigen storten massaal neer en lang vergane schepen duiken weer op. De wereld wordt geteisterd door onverklaarbare gebeurtenissen. Zal dit de apocalyps zijn die het einde betekent van onze beschaving?

Realistisch en origineel
Atlantis is realistisch en gedetailleerd. Dit geldt zowel voor de verhaallijn als voor de tekeningen. In het boek wordt een wereld geschetst die precies hetzelfde is als de onze. Er worden mooie overzichtsplaten gegeven van plekken als Londen, Parijs en Rome, waardoor het gemakkelijk is om je in te leven in het verhaal. De dreiging van een apocalyps is misschien niet erg origineel, maar de manier waarop deze in het boek wordt verwerkt wel. Klokken staan stil en vliegtuigen storten neer. Maar het vreemdste is nog wel dat er schepen komen bovendrijven. Zelfs de Titanic komt compleet ongeschonden boven water.

Te veel verhaallijnen
Een nadeel van Atlantis is dat er ontzettend veel verhaallijnen verwerkt zijn in de 48 pagina’s die het stripboek telt. Op de eerste 24 pagina’s alleen al worden acht verhaallijnen aan je geïntroduceerd. Vaak blijven ze beperkt tot twee à drie pagina’s en worden verder niet uitgelegd, waardoor het grootste deel van dit boek vaag en onduidelijk blijft. Na afloop blijf je met veel vragen zitten. Wat heeft de geschiedenis van de Griekse god Prometheus te maken met dit verhaal? En de golfer, die in dit boek alleen een wedstrijd wint en in een vliegtuig stapt? Allemaal losse eindjes, die hopelijk in het vervolg aan elkaar geknoopt zullen worden. Voor nu maken deze verhaallijnen Atlantis in elk geval erg verwarrend en onsamenhangend. Terwijl dat niet nodig is, want waar wel op in wordt gegaan, is zeker interessant. Het overlevende bemanningslid van de spaceshuttle bijvoorbeeld. Hij heeft geen idee wat er met hem is gebeurd, maar nu hij terug is, ziet hij de hele wereld in spiegelbeeld.

Veel informatie
Een groot gedeelte van het verhaal speelt zich af in televisiestudio’s, omdat een van de hoofdpersonen een tv-presentatrice is. Haar uitzendingen resulteren in pagina’s waarop haar hoofd in bijna alle vakjes te zien is met een enorme lap tekst erbij. Ook tijdens persconferenties en interviews wordt veel gepraat. De lezer wordt overweldigd met informatie, die niet altijd gemakkelijk te begrijpen is. Er worden wel interessante theorieën geopperd, maar ze maken het verhaal traag en moeilijk te volgen. Erg jammer, want met wat meer actie en wat minder geklets, zou dit een interessant eerste deel zijn.

Titel: Prometheus 1: Atlantis
Auteur: Bec, Christophe
Uitgever: Daedalus
Verschenen: Oktober 2009
Uitgave: Paperback, 48 pagina’s
Prijs: € 8,95

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Marije Kok
Marije behoort tot de Harry Potter-generatie en het is daarom ook niet gek dat de boeken over de tovenaarsleerling, die meteen haar eerste kennismaking met de wereld van fantasy waren, nog steeds haar lievelingsboeken zijn. Ondertussen heeft ze de rest van de fantasywereld ook ontdekt. Ze is dol op het lezen van young adult-boeken, dystopische verhalen, epische fantasy en eigenlijk alle kinderboeken waar ook maar een beetje magie in voorkomt.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties